Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Svečana sednica Asocijacije šefova kuvara Srbije održana u NišuTim Asocijacije šefova kuvara Srbije, koji je ostvario nezapamćen uspeh na nedavno održanom takmičenju u Istanbulu, osvojivši 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, kao i Gran pri takmičenja, posetio je Niš, gde im je domaćin bilo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša i gde je održana svečana sednica Skupštine ove asocijacije.

Kao gosti niških kolega, kuvari iz Beograda i drugih gradova imali su priliku da obiđu kuhinju studentskog centra u Nišu, gde se dnevno pripremi 20.000 obroka, ali i da posete Narodni muzej gde je izložena postavka arheoloških iskopina iz okoline Niša koje datiraju od 6.000 godina p.n.e. do srednjeg veka. 

Nakon toga, po prvi put je organizovana zajednička sednica Asocijacije šefova kuvara Srbije i Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koja je bila podeljena na radni i svečani deo.

U toku radnog dela bilo je reči i o rezultatima Asocijacije postignutim u 2012. godini, kao i o planovima za 2013., koje je predstavio Aleksandar Pavlović, član Upravnog odbora Asocijacije šefova kuvara Srbije.

- U toku prošle godine organizovali smo humanitarni program za decu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Zajednicom mladih Dečijeg sela u Kraljevu, gde smo boravili mesec i po dana učeći decu kulinarskim veštinama i pripremi raznih vrsta jela, kako bismo im olakšali samostalan život po napuštanju sela. Osim toga, učestvovali smo na brojnim takmičenjima, među kojima su i Kulinarska olimpijada u Erfurtu, Prvi međunarodni gastro festival u Sarajevu i festival Mediteraneo u Beogradu, gde je Srbija osvojila prvo mesto, a podržali smo i takmičenja u Knjaževcu, Leskovcu, Somboru i Malom Zvorniku – istakao je Pavlović.

Već u januaru 2013. godine, kako kaže, ponovo su bili gosti Dečijeg sela u Kraljevu, gde su zajedno sa štićenicima pripremali božićni ručak. Pavlović ističe da će Asocijacija nastaviti da se bavi humanitarnim radom i da će, osim decu u Kraljevu, ove godine posetiti i mališane bez roditeljskog staranja u Dečijem selu u Kruševcu, dok će u manastiru Kovilj podržati lečenje zavisnika od narkotika.

Posle velikog uspeha u Istanbulu, tim Asocijacije šefova kuvara Srbije sprema se i za predstojeće takmičenje u Solunu, na kom će učestvovati tim od 20 članova, od kojih će se 12 takmičiti. Posle toga očekuju ih i nadmetanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Ukrajini i Rumuniji, kao i veliki šampionat PIR u Moskvi i Kulinarska olimpijada u Erfurtu.

- U planu imamo i osnivanje regionalnog udruženja šefova, u saradnji sa asocijacijama iz zemalja bivše Jugoslavije. Jedan od zadataka te zajedničke organizacije biće i izdavanje licenci kuvarima, koje će važiti u svim okolnim zemljama, a od velike koristi biće i svim kolegama koje rade u inostranstvu – ističe Pavlović.

Share