Home  //  Management  //  Intervju  //  Restoran kao mašina

Marcel Beijerling, suvlasnik i šef kuhinje poznatog roterdamskog restorana De Machinist samo za CafeBar network ispričao je svoju biznis priču...

 

Kada ste odlučili da se bavite kulinarstvom?

– Kad sam bio mali, uvek sam s majkom nešto pravio u kuhinji. Uživao sam u tome. Rešio sam da se školujem za taj poziv iako nisam voleo školu. Posle škole radio sam po hotelima, u bistroima, klubovima, u pozorištu, gde smo pravili po tri hiljade obroka za veče. Sve je to bilo veliko i važno iskustvo. 

 

Nakon iskustva u različitim zemljama otvorili ste svoj restoran?

– Poslednjih deset godina radim u svom restoranu De Machinist u Roterdamu. Prve godine sređivali smo objekat pošto se nalazi u staroj zgradi u kojoj je nekada bila pomorska škola. Ima više od 400 kvadrata i tu su bioskop, igraonica za decu i tatoo salon. 

Imamo džez nedeljom, puštamo filmove. Leti, u velikoj bašti restorana pored mora, služimo samo ribu i zbog toga se nekada čeka po dva sata za sto, jer je to jedan od najpopularnijih restorana u Roterdamu tokom leta.

 

Da li vam je bilo teško da naučite menadžerski deo posla?

– Mnogo iskustva stekao sam radeći s timovima u kuhinji, ali i s brojnim šefovima i kuvarima u Roterdamu. Na primer, moj suchef prvo je radio u našem restoranu kada je bio student i posle nekoliko godina se vratio. Lepo mi je da imam nekoga s kim sam već radio i ko se opet vratio.

Trenutno je 12 ljudi zaposleno u kuhinji i skoro 50 u restoranu De Machinist.

 

Koji deo svog posla najviše volite?

– Najviše volim da sam u kuhinji i svaki dan uživam u tome. Nekada u njoj provedem po dvanaest-trinaest sati. To je moj život. 

 

Koje jelo najviše volite da jedete?

– Obožavam da jedem tunu. Ali takođe uživam da pojedem i dobar goveđi stek. 

 

Kako ste počeli da sarađujete s Mibrasom?

– Sve je počelo pre četiri godine kada smo imali prvu demonstraciju pećnice Mibrasa tokom nedelje jastoga, koju organizujemo dva puta godišnje u De Machinistu. Mi pripremamo 700 jastoga nedeljno i za nas u kuhinji to je ludilo. Normalno ih grilujemo u rerni, a sa Mibrasom smo značajno dobili na brzini pripreme i po prvi put mi čekamo na konobare a ne oni na nas. Svi mi u kuhinji bili smo oduševljeni kvalitetom pripreme i brzinom. Rešili smo da priuštimo sebi Mibrasu i naš restoran od tada posluje još uspešnije.

 

Kako ste postali šef prezenter Mibrase?

– Kada sam upoznao Perea Hernandeza i otišao u Đironu, postali smo prijatelji. Onda je sve krenulo nekako spontano. Radim prezentacije Mibrase jedino tokom zime pošto sam leti vrlo zauzet u svom restroranu u Roterdamu.

 

Kako birate restoran u kome ćete jesti kada izlazite?

– Volim ekskluzivne restorane, ali ne idem baš često u njih jer to zahteva ozbiljnu organizaciju, zakazivanje i dosta planiranja unapred, a to nije baš jednostavno. Najviše volim male restorane u Roterdamu, Daily Bird je dobar primer, ima odličan odnos kvaliteta i cene. Tamo srećem i druge šefove kuhinja i zaista uživam u takvom tipu restorana.  

 

Šta je, prema vašem mišljenju, najvažnije u kulinarstvu?

– Ukus i kvalitet hrane. Da znate šta nudite gostima. Mi, na primer, za svoj restoran imamo svog uzgajivača povrća i začina, sami dimimo ribu i meso, sami pravimo sve sosove i sladolede, tako da odlično znamo šta nudimo gostima. 

 

Da li kuvate kod kuće?

– Moja žena je i moj poslovni partner, ćerka mi živi blizu restorana i svaki dan je kod nas u lokalu. Leti, u De Machinistu, pomažu nam u poslu i sin i ćerka. Kada nismo u restoranu, kod kuće svi uživamo u pripremi hrane. 

 

Šta vam je cilj u poslu?

– Ono što sada radim za mene je sasvim dovoljno i vrlo lepo. Imamo sve više gostiju i time smo veoma zadovoljni. 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...