Home  //  Management  //  Intervju  //  Poštujte autoritete

– Još uvek se sećam mirisa supe i palačinki koji su se širili zgradom kada bih se vraćao iz škole. Porodično smo uvek voleli da pripremamo hranu, pa posle i uživamo zajedno u njoj. Budući da sam kao dete provodio mnogo vremena u kuhinji sa majkom, znao sam da ću se u životu baviti kulinarstvom – započinje priču kuvar Nikola Stojaković. 

Posao kuvara, za Nikolu je oduvek bio posao iz snova, kako kaže, kreativno i inspirativno zanimanje. 

– Imao sam volju i želju da učim i radim, ali i nemerljivu ljubav prema kulinarstvu. Za talenat su mi neki iskusniji šefovi, tek kasnije, rekli da ga posedujem što me je dodatno motivisalo za napredak. Šefovi su prepoznavali moj talenat, disciplinu i požrtvovanost pa sam bio u prilici da radim u  restoranima u čije kuhinje inače nije baš lako ući i to na dobrim pozicijama. Tamo sam dosta toga naučio o gastronomiji, ponašanju u kuhinji i kuvarskom bontonu – objašnjava Stojaković.  

Nikola je radio u Francuskoj, gde je donedavno i živeo. Nakon završene Osnovne škole u Parizu, upisao je školu za ugostiteljstvo i kulinarstvo Cea Mederic, jednu od cenjenijih u prestonici Francuske. 

– Tu sam naučio osnove kulinarstva, i stekao veoma dobru praksu. Nedelju dana sam provodio u školi, a tri nedelje išao da radim u restoranima sa dve Mišlenove zvezde – objašnjava Nikola kako funkcioniše francuski sistem obrazovanja. 

U početku, Nikola je uglavnom radio u hotelskim restoranima. Kasnije, kada je stekao iskustvo u radu sa room service-om i pripremanjem doručka za goste hotela, poželeo je da vidi kako funkcionišu klasični restorani. 

– Moj prvi posao bio je u Four Seasons hotelu George V u Parizu koji je, u godini kada sam počeo da radim, proglašen za najbolji hotel na svetu. Posle toga sam radio i u hotelu Park Hyatt Vendome. Iskustvo koje sam stekao radeći u hotelskim restoranima zaista je neprocenjivo  - kaže Nikola. 

Kada je reč o klasičnim restoranima, Nikola je karijeru započeo u pariskom restoranu sa dve Mišlenove zvezde, Lasserre, a oprobao se i u tipičnom francuskom restoranu na čijem su meniju isključivo jela francuske kuhinje, 110 Taillevent. Taj restoran je još poznat i po odličnoj vinskoj karti. 

– Promenio sam nekoliko restorana što je dobro za kuvara koji gradi svoju  karijeru. Tako se najbolje nauči posao i unapredi komunikacija sa različitim tipovima ljudi. Radio sam i u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice, Pre Catelan, pa sam se posle toga vratio u hotel Shangri La Paris, a nakon toga se oprobao i u  ketering industriji. Trenutno sam u Beogradu gde sam odlučio da se stacioniram neko vreme i svojim umećem doprinesem razvoju gartronomije u svojoj zemlji, pokažem šta znam i prenesem svoje iskustvo mojim kolegama – iskren je Nikola. 

Za uspeh u kulinarstvu, smatra Nikola, važno je da poštujete autoritete. Uz to se još strpljenje i disciplina podrazumevaju. 

– Najvažnije je da čovek voli ono što radi, ali i da je vredan. Organizacija u kuhinji često podseća na organizaciju u vojsci. Svako ima svoj zadatak koji mora savršeno dobro da odradi. Zaposleni u kuhinji moraju da funkcionišu kao tim, u suprotnom pojaviće se nezadovoljni gosti – objašnjava Stojaković koji je, kaže, spreman da prihvati sugestije gostiju. 

– Svaki gost je u pravu. I to je pravilo od koga nema odstupanja! 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...