Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Reportaža: Vijetnam

riblja-pijaca-na-ostrvu-Phu-Quock

u-ulozi-pomocnog-kuvara-na-vijetnamskoj-svadbi

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka putovanjima – hrana...Ovu kulinarsku avanturu odlagao sam godinama, a na kraju, ostvario sam je brzinom svetlosti. Kupio sam avionsku kartu, u ranac spakovao taman toliko stvari da ne moram da se odvajam od njega i poneo dovoljno novca da mudro, ali i dalje rasterećeno, mogu da živim i uživam u Vijetnamu 28 dana. Od istog novca mogao bih sebi jedva da priuštim 10 dana u all inclusive hotelu u Antaliji.

kraljica-supe-na-pijaci-u-Hueu

Dakle, ako ste radoznali i rasterećeni putnik, Vijetnam je destinacija koja će prevazići vaša očekivanja. Ukoliko ste turista koji voli komoditet i all inclusive narukvicu na ruci, ne morate ići na tako dalek put.U Vijetnamu mape nemaju funkciju, a saveti Tripadvisora gde jesti i piti korisni su samo ukoliko želite da pojedete nemačke kobasice usred Sajgona. Jedina navigacija koju treba da koristite jesu mirisi ulične hrane. To je bio signal da li sam na pravom putu i gde treba da se zaustavim. Mirisi hrane u Vijetnamu donose svežinu i gotovo nepogrešivu sigurnost da se sve kuva „od nule”, na tradicionalan način i bez modernih pomagala. Ta zemlja vam, takođe, još daje šansu da na ulici probate hranu oko koje se takmiče fine-dining restorani širom sveta. Porcija jakobovih kapica na grilu za dva dolara, pečena prepelica za dolar, fišek morskih puževa za tri dolara i more prefinjenih ukusa koji će razmaziti vaša nepca i učiniti da vam svaki restoranski račun u Evropi izgleda kao košmar za koji želite da se što pre završi. Vijetnamci imaju sasvim nepretenciozan odnos prema hrani, kod njih se sve to nekako podrazumeva. Ne udaraju se u prsa i ne uzvikuju: „Ovo samo možete probati kod nas!” Jednostavni su, rasterećeni od reakcija i divljenja. 

 

Pijaca-u-Hanoju

Zbog toga malo ko zna da najbolji sendvič, Banh Mi, možete pojesti u Vijetnamu, kod uličnih prodavaca. Vijetnamska supa, Pho, sigurno može da bude zamena za infuziju i sigurno ostavlja u senci francuski bujon. Najromantičniju šoljicu kafe s kondenzovanim mlekom ili bez njega možete popiti na svakom ćošku, u nekom od kultnih vijetnamskih kafea. Naizgled otrcani, vijetnamski ulični restorani čiji su podovi pretrpani iskorišćenim salvetama i praznim flašama ozbiljno mogu da poljuljaju samopouzdanje svakom ko se iole razume u hranu. 

Ukoliko ste bili sumnjičavi prema reportažama Entonija Bordejna i njegovim hvalama Vijetnamu, verujte da je u svemu bio u pravu. Vijetnam je kulinarski dragulj koji zaslužuje više pažnje i poštovanja.

Pozeri-Hoi-An

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži