Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako se za dve godine tri puta ponove isti prekršaji, objekat može biti zatvoren na čak godinu dana. O tome šta misle o novim izmenama Zakona o poreskom postupku razgovarali smo sa ugostiteljina iz Beograda, Velikog Gradišta i Pirota...

Radi smanjenja sive ekonomije u ugostiteljstvu i turizmu, poljoprivredi i saobraćaju, donet je Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije. Tome je prethodilo usvajanje izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u skladu s čijim će odredbama preduzećima, firmama i kompanijama za učinjeni prvi prekršaj, umesto zabrane obavljanja delatnosti od sedam dana, ubuduće biti izricana zabrana rada od 15 dana, za ponovljeni prekršaj 90 dana, a ukoliko se isti prekršaj ponovi i treći put u roku od 24 meseca od prvog, zabrana delatnosti trajaće do godinu dana.

Kako nam je rečeno u pres-službi Poreske uprave, tokom 2017. godine kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa izvršena je kod više od 6.500 poreskih obveznika, pre svega maloprodajne i ugostiteljske delatnosti, na teritoriji Republike, pri čemu je vršena i provera radnopravnog statusa angažovanih radnika.

– U 39 posto slučajeva utvrđene su nepravilnosti za koje Zakon predviđa meru podnošenja prekršajne prijave protiv odgovornih lica i meru privremene zabrane obavljanja delatnosti, koja je izrečena u više od 2.000 objekata – rečeno nam je u pres-službi.

Ugostitelj Đorđe Pavlov, poznatiji kao Đoka Kortina, revoltiran je merama koje je donela država.

– Umesto da obezbede dobre uslove za rad sektorima koji ovoj zemlji donose novac, poput ugostiteljstva i poljoprivrede, oni su odlučili da zarad suzbijanja sive ekonomije krenu baš od njih. Naša vlast nas samo guši. Zabrana rada od čak godinu dana jeste veoma represivna mera. Mi zavisimo od konobara i ugostitelja i ne možemo da nadgledamo non-stop šta oni rade i da za njima proveravamo kasu. Mnogo je teško danas biti ugostitelj, jer mogu da rade samo veliki lokali koji su u mogućnosti da plate dobre kuvare i konobare – kaže Pavlov.

Od početka 2018. godine kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa izvršena je kod 1.479 poreskih obveznika na teritoriji Republike.

– U 508 objekata (34,35%) utvrđene su nepravilnosti, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti i izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti – navode u pres-službi Poreske uprave.

Dragiša Jović, vlasnik restorana Kod Brke u Velikom Gradištu, podseća da je pravo na rad osnovno ljudsko pravo.

– Mislim da je najguplja stvar ne davati ljudima da rade. Samim tim što mi gubimo pravo na rad, zaposleni ne primaju plate, država ne dobija poreze. Mislim da to nije rešenje. Nadam se ipak da će država shvatiti da greši i da će kazne biti samo novčane. Pre tri godine zatvorili su mi lokal zbog viška od hiljadu dinara i šest meseci mi je trebalo da se oporavim. Država mora da zna da ja ne mogu da stojim pored svojih zaposlenih 24 sata i da kontrolišem svaki njihov pokret – objašnjava Jović.

Prema podacima koje smo dobili od Poreske uprave, najčešći prekršaji odnose se, pre svega, na neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanje radno angažovanih lica (rad na crno), neažurno vođenje poslovnih knjiga i viškove/manjkove robe na zalihama.

Nikola Petrović, vlasnik bara Baš--Čelik iz Pirota, ističe da država treba da učini da platežna moć građana bude veća.

– Smatram da je pogrešno da suzbijanje sive ekonomije krene od ugostitelja, i to ni manje ni više nego ovako strogim taksama. Jug Srbije vrlo je siromašan, cene u ugostiteljskim objektima mnogo su niže nego u Beogradu, pa je samim tim i zarada mnogo manja. Mi se pokrivamo manjkom zaposlenih. Imam po jednog zaposlenog u smeni, pa kad je gužva, ulećem i ja. Tokom vikenda imamo više gostiju, tako da za rad noću unajmljujem ljude koje prijavljujem od petka do nedelje – kaže Petrović.

Slično mišljenje ima i Goran Antonijević, vlasnik Dunavskog pirata, koji kaže da u vreme kada su pazari sve manji kazne postaju sve oštrije. 

– Ljudi treba da budu prijavljeni i ja sve to poštujem, ali smatram da su izmene zakona preoštre, jer nama je sve teže da radimo – zaključuje Antonijević.  CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Teška vremena su kao stvorena za velika dela

Naš kolumnista Jovan Mrđenović priznaje da mu je izolacija, čitaj samoća, pomogla da spozna lepotu i pronađe je tamo gde je obično ne tražimo. Nošen osećajem, put ga je naneo do etno sela Vrhpolje. Dočekao ga je Nikola Knežević. Čovek koji je...Roma Company pomaže sa 50 odsto materijala za krečenje ulaza i hodnika stambenih zgrada

Uz slogu i boje, do najlepše zgrade

Zahvaljujući akciji koju treću godinu zaredom organizuje Roma Company, stanari stambenih zajednica u Beogradu, uz pomoć svojih upravnika mogu da udahnu nov život u svoje zgrade. Po znanju barista, kvalitetu kafa, ali i po navikama konzumenata, sve smo bliže Italijanima

SVETLANA BOŽOVIĆ, AFH MENADŽER U KOMPANIJI STRAUSS ADRIATIC, U INTERVJUU ZA CAFE BAR & RESTORAN GOVORI O POSTPANDEMIJSKOJ ERI I PROBLEMIMA S KOJIMA ĆE SE SUOČITI SVE OBLASTI HoReCa SEKTORA. AKCENAT JE, IPAK, STAVLJEN NA TRŽIŠTE I NOVE TRENDOVE U...Rashladi se uz Barcaffé Lattiato!

Barcaffé Lattiato donosi uživanje u neodoljivom kremastom ukusu u toplim letnjim danima!

Sve što vam je potrebno u ovim vrelim danima jeste prava ledena poslastica – Barcaffé Lattiato kafa. Da biste se rashladili, dovoljno je daotvorite savršeno...Roma Company pomaže sređivanje zgrada u Beogradu

Učinite život lepšim, divite se svom ulazu

Uz slogan „Ko kreči, kuću leči“, Roma Company organizovala je drugu godinu zaredom konkurs za dodeljivanje subvencija u iznosu od 50% za nabavku materijala potrebnog za krečenje ulaza i hodnika zgrada....