Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Miris hrane Ili miris duvana?

Smatramo da i pušačima i nepušačima treba omogućiti da provode vreme u prijatnom i kulturnom ambijentu. Zagovaramo balans jer je to jedini održivi način funkcionisanja i skrećemo pažnju ugostiteljima da gube veliki broj gostiju koji ne žele da sede u zadimljenim prostorijama....

Cafébar network kao glasilo koje edukuje i savetuje ugostitelje smatra svojom obavezom da pokrene akciju kojom će se u našem ugostiteljstvu uspostaviti kulturan ambijent u kome će se svi prijatno osećati!  Cafébar Network se zalaže za pronalaženje rešenja kojim će i nepušači i pušači biti zadovoljni.

Kad stigne loše vreme, sa ulica nestanu bašte ugostiteljskih objekata, pa se nepušačima i ne mili da ulaze u lokale gde se miris i ukus hrane gubi u izmaglici duvanskog dima. 

U Beogradu se potpuno nepušački lokali mogu nabrojati na prste jedne ruke. Svi oni koji posle obroka ne žele da se osećaju kao da su došli iz pušnice razvili su svoje strategije, pa zato na ručak odlaze u podne da bi u restoranu izbegli gužvu i oblak dima, a na večeru najčešće i ne idu.

Dragan Ćirić, vlasnik nepušačkog beogradskog restorana Pane e vino, kaže da mu se dešava da gosti uđu u lokal, ali kada saznaju da je nepušački, okrenu se i odu.

– Dešavaju se i neprijatne situacije kada gost upali cigaretu i neće da je ugasi, pa onda ja moram da dođem i zamolim ga da to uradi. Međutim, ipak se ne kajem što sam doneo odluku da se u mom lokalu zabrani pušenje jer hrana mnogo lepše miriše nego duvan. Mi u otvorenim vitrinama držimo pršutu, pa ne bi bilo primereno da se ona dimi na duvanskom dimu – ističe Ćirić.

Njegov restoran nalazi se u blizini poslovnog centra Airport City, pa mnogi ljudi, kako kaže, i pored toga što su pušači dolaze da uživaju u ukusima i mirisima hrane, a onda posle obedovanja izađu napolje po svoju dozu nikotina. 

 

 

Zadrži dah i jedi

U poslednje vreme izuzetno su popularne cigare, pa ako želite da ručate, a pored vas za stolom dvojica puše tompuse, teško da ćete uživati u jelu. Nije lako je obedovati sa uživanjem ako ne možete da dišete. Sav trud kuvara da vam servira specijalitet restorana, pa i ljubaznost konobara i ostalih zaposlenih, nestaju dok se borite za dah nad tanjirom. Da ne govorimo o tome da posle ručka ne možete da nastavite dnevne obaveze jer prosto morate da odete kući i bacite na pranje svu garderobu sa sebe, a žene su najčešće primorane da operu i kosu. 

Mi smo narod koja voli da sedi u kafanama, da se druži i uživa u ponudi naših ugostitelja. Poznato je da je kafana za Srbe institucija. Zato mislimo da je potrebno omogućiti i pušačima i nepušačima da u prijatnom i kulturnom ambijentu provode vreme. Zagovaramo balans jer je to jedini način da i jedni i drugi budu zadovoljni. Naravno, neophodno je napraviti uslove za to. Najbolje bi svakako bilo kada bi se pušački i nepušački deo fizički razdvojili, a ako to nije moguće, potrebno je ugraditi kvalitetnu ventilaciju. To jeste skupo, ali takvo ulaganje se isplati. Verujemo da balans treba da postoji jer veliki broj gostiju, među kojima i dosta pušača, želi da u kafani provede prijatno vreme bez gušenja u duvanskom dimu. To je pitanje osnovne kulture. Cafébar Network se zalaže za pronaleženje rešenja kojim će i nepušači i pušači biti zadovoljni.

Nepušači su u većini

Iako zvanična statistika kaže da u našoj zemlji puši trećina populacije, pitanje je koliko realno ima pušača. 

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine, ugostiteljski objekti do 80 kvadratnih metara imaju punu slobodu da se odluče da li će prostor biti pušački ili nepušački. Lokali koji su veći od 80 kvadratnih metara moraju da odvoje pušačku od nepušačke zone. Nepušačka zona u lokalima tog tipa trebalo bi da je smeštena bliže vratima ili nekom drugom izvoru ventilacije, ali fizička prepreka nije obavezna. 

Ozbiljni restorani imaju odvojen deo za nepušače i ugrađenu kvalitetnu ventilaciju, tako da su svi gosti kod njih dobro došli i zaista mogu da uživaju u ponudi i usluzi. 


Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine, pušenje je zabranjeno na radnim i javnim mestima, a dozvoljeno u ugostiteljskim objektima. Ugostiteljski objekti do 80 kvadratnih metara imaju punu slobodu da se odluče da li će prostor biti pušački ili nepušački. Lokali koji su veći od 80 kvadratnih metara moraju da odvoje pušačku od nepušačke zone. 


 

Međutim, u pojedinim lokalima oznake za zabranu pušenja stoje na stolovima, što bi trebalo da znači da je taj deo nepušački, ali po potrebi, ako nema nepušača za ručkom, osoblje često tu oznaku ukloni i za taj sto smesti pušače. 

Kada kao nepušač zovete restoran da rezervišete mesto u nepušačkom delu, iako dobijete obećanje da ćete tamo i biti smešteni, dešava se da sedite u istoj prostoriji s pušačima. Zakon o zaštiti stanovništva o izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine upravo to omogućava. Za kontrolu sprovođenja zakona zadužena je sanitarna inspekcija, ali i ona je prilično nemoćna pošto svaki sto može biti nepušački ako se na njega stavi oznaka.

Kuriozitet zakona iz 2010. godine jeste i to da sve menze i restorani u državnim ustanovama moraju da budu nepušački, dok je privatnim ugostiteljskim objektima ostavljen slobodan izbor. Nažalost, to nepušačima ne znači mnogo jer im od državnih restorana i menzi skoro ništa nije dostupno.

Lokali puni dima, jeftino piće i dobra hrana, reči su kojima stranci opisuju provod kod nas. Na društvenim mrežama vode se diskusije o pušenju, stranci pišu da su šokirani količinom duvanskog dima u našim kafićima i restoranima. Većina evropskih zemalja zabranila je pušenje u svim ugostiteljskim objektima, pa zato i ne čudi što se stranci iznenade kada uđu u naše kafane ili restorane. Na mnogim portalima mogu se videti postovi u kojima turisti traže informacije o tome koji je restoran nepušački.

U nezavidnom položaju su i Beograđani koji obično vikendom idu na porodični ručak. Roditelji se često žale da decu, naročito u zimskom periodu, ne mogu da odvedu u restoran jer ne žele da ih izlažu štetnim uticajima dima. Restorani koji su samo pušački nikako nisu pogodni za porodice s decom i zato ostaju bez velikog broja potencijalnih gostiju. U eri pozivanja na društvenu odgovornost, vlasnici i menadžeri restorana trebalo bi i sami da je pokažu tako što će nepušačima i porodicama s decom omogućiti pristojan ručak ili večeru u ambijentu bez dima. 

Opšte je poznato da je pasivno pušenje gotovo podjednako štetno, pa zato nimalo ne čudi što svi oni koji vode računa o svom zdravlju u širokom luku izbegavaju mesta u kojima se puši duvan. Brojni lekari upozoravaju javnost da ne postoji bezbedna količina dima, a pogotovo ne za decu.

Ako kao vlasnik restorana većeg od 80 kvadrata donesete odluku da imate nepušački deo, ali ne obezbedite da u njemu nepušači pa i porodice sa decom sede bez dima ništa niste uradili. A time gubite kao goste solidan broj stranaca koji su obično dobre mušterije po potrošnji i ne preterano zahtevni, ali i porodice koje često dolaze u proširenom sastavu, pa se za stolom mogu videti tri generacije. 

Cafebar network kao glasilo koje edukuje i savetuje ugostitelje smatra svojom obavezom da pokrene akciju kojom će se u našem ugostiteljstvu uspostaviti kulturan ambijent u kome će se svi prijatno osećati! CBN


U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, na svim ulaznim vratima svakog zatvorenog radnog i javnog prostora i prevoznog sredstva u kome je pušenje zabranjeno, kao i na drugim vidnim mestima, odgovorno lice dužno je da istakne znak zabrane pušenja. U prostoru u kome je pušenje dozvoljeno odgovorno lice dužno je da istakne znak koji na to ukazuje. U skladu sa izmenama znak koji se koristi za označavanje prostora u kome je pušenje dozvoljeno ima oblik pravougaonika formata A4 (210 mm x 297 mm), sa krugom prečnika 168 mm i simbolom upaljene cigarete dimenzija 105 mm x 14 mm unutar kruga. Na gornjem polu znaka iznad kruga ispisan je tekst: „Dozvoljeno pušenje”. Kod znaka za zabranu pušenja novina je to što je na njegovom donjem polju ispod kruga u dva reda ispisan tekst: Republika Srbija Ministarstvo zdravlja.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Kako da kreirate sopstvenu chill out zonu

Mnogima od nas prečesto je nedostajalo vreme koje ćemo posvetiti samo sebi. Sticajem okolnosti poslednjih dana i nedelja čini se da ćemo imati dovoljno vremena za sebe, svoje misli i stvari, te ga valja pametno iskoristiti. Kako biste ovo vreme...GLOVO nastavlja rad

U kompaniji Glovo naš glavni prioritet tokom ove epidemije uvek su bezbednost, zdravlje i dobrobit naših zaposlenih, korisnika, kurira i partnera.

Vlada Srbije pokrenula je vanredne mere ograničenja kretanja i zatvaranje granica radi daljeg...Plazma Stiksi: Nova Plazma sa najviše čokolade ikad!

Kompanija Bambi, lider na konditorskom tržištu, rešila je da obraduje sve ljubitelje Plazme novim ukusima u svom portfoliju. Nakon Plazma Kocke koja je naišla na jako pozitivne reakcije kod potrošača, sada je predstavljen novi proizvod. Kako bi...Jovan Mrđenović kolumna

GOSPODINU S LJUBAVLJU

Ovo je pravi naslov za priču o Slobodanu Dakiću Daki, čuvenom ugostitelju iz Zemuna koji je marta 1981. godine otvorio kultni restoran Daka u mirnom kraju Zemuna, u Hercegovačkoj ulici. Time je počelo novo doba za...Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...