Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod...

Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se na ručak ide kod Nikole, Rajka, Mikija, Fiće i Vlaste.

Ovo vuče korene još od prvih kafana koje su se najčešće zvale po imenima gazda, “prijatelja, braće i kumova”. O tome je još odavno pisao i Nušić.    

“Prve kafane nosile su imena po gazdama zgrade ili po gazdama radnje. Drugih imena i nazivanja nije bilo. Takva imena zadržale su pogde koja od kafana i radnja i do danas, ukoliko još postoje, kao: Šiška-Lazina, Monaka, Kolarac, Hadži-Maksimova, Uroševa, Šiškova, Hajdukovićeva kafana, Panđelova, Pandilova, Taletova, Dumina, Najdanovića, Petka baštovana, Ginić, Pere Džambasa, Žmurkova, Čadina (postalo od Čiča Dina, skraćeno Ča Dina - Čadina), Alekse Žandara, Vitorova pivnica, Germanova bašta, Ðozina kafana, Zuljanova kafana, Šumenkovićeva, Sokolovićeva i tako dalje...”

I danas su, od mnogih porodičnih biznisa nastale kafane koje se zovu po imenima njenih vlasnika poput kafane Kod Tome i Nade ili Kod Renata i Goce, a zbog veće prepoznatljivosti restorana CaffeCaffe&Fish, njeni vlasnici odlučili su da pored zvaničnog naziva na sajtu stoji ipak i Kod Srbe i Hrvoja. U porodičnim restoranima posao uglavnom ostaje u krugu porodice, pa tako nije retko da sinovi nasleđuju očeve. Vlasnik ribljeg restorana Marinada, Rajko Dobrosavljević, kada dođe vreme da se penzioniše, kaže, ostaviće Marinadu u dobrim rukama. Ljubav prema ugostiteljstvu preneo je na sinove Vladimira i Nemanju koji mu pomažu u restoranu.

- Uvek je neko od nas u restoranu. Ako ja nisam tu, gosti se osećaju sigurnije kada vide da su tu moji sinovi. Jednostavno, gost voli da bude zapažen kada uđe u restoran i da bude ugošćen kako treba – objašnjava Dobrosavljević. 

San skoro svakog Srbina je da jednog dana ima svoju kafanu. Iako se razlozi za to razlikuju od osobe do osobe, čini se da se mnogi na takav potez odlučuju upravo zbog “zvanja” gazde. Po pravilu, restorani u kojima je gazda tu samo da gazduje, i to uglavnom na pogrešan način, karijeru završe veoma neslavno. 

Nije dovoljno samo biti gazda! 

-Da bi bio dobar u ovom poslu, moraš da budeš dopadljiv, vredan, da dobro izgledaš, da budeš vaspitan – kaže Milenko Milić, vlasnik restorana Careva Ćuprija. On je svakog dana od ranog jutra u restoranu. I dočekuje i ispraća goste, a u poslu mu, kao i Rajku, pomaže porodica.  

Realno, u Srbiji je gazda najčešće neko ko je i kuvar i konobar i čistačica i snabdevač i knjigovođa... Zato je najbolji način da naučite kako funkcioniše ugostiteljstvo da radite u ugostiteljstvu pre nego što otvorite svoj restoran!  Potrebno je da imate bar osnovno znanje ukoliko time želite da se bavite. Za to su potrebne godine učenja, usavršavanja, uspona i padova. Tek nakon višegodišnjeg “kaljenja”, prikupljenog znanja, veština i kontakata, sposobni ste da postanete gazda. Možda. 

Svaki čovek voli da dobije nešto na poklon. Gost koga je lično vlasnik častio pićem je gost koji će se vratiti u taj lokal, ali ne zbog toga što je dobio besplatno piće, već zato što se osetio posebno i važno. Svaki gost voli pažnju. I svaki gost želi kod vas u restoranu da se oseća prijatno, baš kao kod svoje kuće. Nije tajna ni da Srbi najviše vole kada uđu u lokal da ugledaju poznato lice. Još ako je to lice vlasnik restorana, boravak u lokalu biće pun pogodak. 

Zato što znam gazdu! 

Zanimljivo je i kakve komentare dobijamo od naših sagovornika kada ih pitamo koji restoran preporučuju i zbog čega. Nekada je pravi izazov jednostavno ih zbrojiti u proste glasove i napraviti listu Top 12 beogradskih restorana. Na pitanje zašto preporučuju baš taj restoran, najviše je odgovora Zato što znam gazdu. Ali, nije dovoljno samo da gost zna gazdu, već je bitan i osećaj da gazda zna gosta! Jednostavno, gost u restoranu želi da se oseća važno! Gosti očekuju da će biti ugošćeni kako dolikuje samo ako su vlasnici tu. Osim toga, kako objašnjava poznati ugostitelj Aleksandar Škipić, kult gazde u srpskom ugostiteljstvu postoji zbog lošeg menadžerskog kadra koji ne obavlja svoj posao kako treba. 

-U inostranstvu je situacija sasvim drugačija. Gosti u restorane dolaze zbog ljubaznog osoblja i genijalnih šefova kuhinja, često ni ne znajući ko su vlasnici. Jednostavno, svi žele gostoprimstvo kakvo ovde dobijaju samo od gazde. I da, ono jeste posebnije nego kada ga gost dobije od konobara ili menadžera. Uz to, i sam gazda restorana ima interes da se ponaša domaćinski. Gost to primeti, prija mu pažnja, i po pravilu, vraća se u vaš restoran – objašnjava Škipić koji je nedavno u centru grada otvorio restoran i nazvao ga po sebi. Želja da plasira svoj omiljeni nadimak? CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži