Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Stare kafane idu na doboš

UP Varoš kapija na prodaju

UP Varoš kapija na prodaju

Znak pitanja, Proleće, Kolarac, Sunce i drugi restorani u vlasništvu Ugostiteljskog preduzeća Varoš kapija uskoro bi trebalo da pređu u privatne ruke, budući da se to privredno društvo našlo na spisku javnih preduzeća koja bi trebalo privatizovati do 31. decembra 2015. 

Na osnovu novog Zakona o privatizaciji, koji je stupio na snagu 13. avgusta ove godine, Agencija za privatizaciju raspisala je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju svih preduzeća iz portfolija Agencije – ukupno 502 privredna društva iz raznih grana delatnosti. Jedno od preduzeća iz oblasti pružanja usluga smeštaja i hrane je i Varoš kapija, čiji je kapital 100 odsto društveni, kako za CaféBar network ističe Gordana Gavrilović, direktorka tog ugostiteljskog preduzeća.

– Varoš kapija nije u restrukturiranju, nikada nije potraživala budžetska sredstva niti subvencije države, nikada nismo strepeli od stečaja, pa se može očekivati da će se privatizacija uspešno okončati do isteka zakonski predviđenog roka. Zasada nemamo saznanja o budućnosti preduzeća i nisu nam poznate ugovorne obaveze koje će preuzeti novi vlasnik prilikom kupovine preduzeća – ističe Gavrilovićeva. 

 

Udruženi ugostitelji potencijalni novi vlasnici

Kao potencijalni novi vlasnici pominju se i ugostitelji koji već vode restorane u vlasništvu UP Varoš kapija, među kojima su neki od najpoznatijih beogradskih restorana, Znak pitanja, Proleće, Kolarac, Sunce, Korzo, Naše more i Zlatno burence. Njihova ideja je da se udruže i da se zatim kao konzorcijum jave na javni poziv. Takva odluka ugostitelja za Gordanu Gavrilović potpuno je razumljiva.

- Poučeni privatizacijom mnogih uspešnih ugostiteljskih preduzeća koja više ne postoje, zaposleni su zabrinuti za svoju budućnost jer sada redovno primaju svoje zarade, imaju uredno overene zdravstvene knjižice, uplaćene doprinose, topli obrok i regres, prevoz, radno vreme, godišnji odmor i sva prava u skladu s potpisanim Ugovorom o radu i Zakonom o radu. Zaposleni koji su ovu firmu stvorili, održali je likvidnom od 1962. godine do danas, a uz to i sačuvali duh starih beogradskih kafana, smatraju da su to garancije koje im daju pravo i obavezu da formiraju konzorcijum i jave se kod države da im se omogući da nastave da gazduju preduzećem – smatra Gavrilovićeva.

Stare kafane idu na doboš

Privatizacija jednom već prekinuta

Da podsetimo, ovo nije prvi put da se Varoš kapiji predviđa prodaja i prelazak u privatno vlasništvo. Naime, Agencija za privatizaciju objavila je 22. oktobra 2004. godine javni poziv za učešće na javnoj aukciji za 10 preduzeća, među kojima je bila i Varoš kapija. Aukcija je trebalo da bude održana 25. novembra iste godine, a rok za predaju dokumentacije bio je 17. novembar. Već 18. novembra, međutim, na sajtu Agencije objavljeno je da se aukcija, planirana za prodaju kapitala i imovine UP Varoš kapija, otkazuje. Razlog nije naveden, ali kako saznajemo od direktorke UP Varoš kapija, ta aukcija otkazana je po nalogu Ministarstva privrede.

– Bila je to prva i jedina aukcija preduzeća, ali otkazana je i od tada se u Agenciji za privatizaciju Varoš kapija nalazi u statusu prekida privatizacije zbog neregulisanog imovinskog pitanja oko kafane Znak pitanja. Ipak, Varoš kapija je stoprocentni vlasnik ove kafane i pomoćnih objekata, što se vidi i u listu nepokretnosti. Po pitanju vlasništva kafane Znak pitanja, dakle, nema ništa sporno – ističe Gordana Gavrilović.

Spor oko imovinskog rešenja, međutim, trenutno postoji za restoran Park u Pariskoj ulici. Prostor tog restorana rešenjem o restituciji vraćen je starom vlasniku. Ipak, deo koji je oštećen u požaru kada je zakupac bilo preduzeće Ekskluzivija i kada je poslovao pod nazivom Central park, izgradilo je preduzeće Varoš kapija svojim sredstvima, pa se samim tim i vodilo kao držalac objekta, a trenutno je u sporu oko tog dela prostora. 

Obavezan rok za sprovođenje privatizacije društvenog kapitala je 31. decembar 2015. godine, a rok za podnošenje pisama o zainteresovanosti na osnovu javnog poziva je 15. septembar 2014. Da li će ovaj put privatizacija biti uspešna i ko će biti novi vlasnici kultnih beogradskih restorana, ostaje da se vidi.  

 

SWOT analiza

U sklopu analize prednosti i mana preduzeća Varoš kapija, na sajtu Agencije za privatizaciju kao prednosti su navedeni imidž i tradicija restorana, njihove lokacije, doslednost u kvalitetu ugostiteljskih usluga, diferenciranost ponude i kreditna nezaduženost, dok je kao šansa primećeno povećanje broja stranih turista u Beogradu, a kao nedostaci se, između ostalog, ističu zastarela oprema, nedostatak minimalno tehničkih i tehničko zdravstvenih uslova radi uređenja objekata u skladu sa HACCP standardom i nedostatak mladog stručnog kadra.

U vezi sa tim, Gordana Gavrilović, direktorka UP Varoš kapija, ističe da svi objekti u sklopu ovog preduzeća ispunjavaju minimalno tehničke i tehničko zdravstvene uslove u skladu sa propisima.

- S obzirom na to da standard HACCP zahteva više od toga, u slučaju našeg preduzeća to će sačekati novog vlasnika kao njegovu investiciju, kako u opremu, tako i u ljude – zaključuje Gavrilovićeva.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži