Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Znači... Kafane su Zakon

Ekipa CaféBar Network-a obišla je Zemunski kej i samo za vas posetila popularne kafiće na vodi, stare kafane, ali i jedini rokerski pab u Zemunu, a za svoju dušu smo smazale čuvena krilca u kafani Gladni Vuk i prošetale do Kapetana. Ali, to je bilo za našu dušu...

Kažu da je kod Juge granica između Novog Beograda i Zemuna. Rođeni Zemunci pak pod Zemunskim kejom podrazumevaju potez ispod brda i naselja Gardoš sa starim kafanama kao što su Venecija i Šaran, Kej oslobođenja, kako se i formalno zove, a prostire se od hotela Jugoslavija pa do Gardoša. Zemun i Zemunci oduvek su se razlikovali od „ostatka sveta”. Tradicija je očuvana, a moderan alaski duh prožima se desnom obalom Dunava. Stare kafane, kaldrma i miris sveže ribe odlika su tog nadaleko čuvenog dela Beograda.   

 


 

KAFIĆI

 

Bašta kod Juge

Bašta kod Juge

Prošlu sezonu obeležili su veoma posećeni koncerti pop pevača iz zemlje i regiona i nastupi poznatih DJ-ova. Iako je u njoj akcenat na večernjoj varijanti i muzičkom programu, Bašta je, kako kaže njen direktor Dejan Petrović, redovna stanica mnogih šetača, naročito vikendom i u vreme ručka. Na meniju se izdvaja potaž od brokolija, koji dame obožavaju, dok deca vole takozvani dečji meni. Bašta kod Juge dobar je izbor i za samce, ali i za veliko društvo jer je veoma praktično uređena. Stil je minimalistički i pomalo mondenski. Preko dana, najviše se piju kafa i frapei, dok je veče rezervisano za koktele koje prave profesionalni barmeni. 

 

Office Pub

Office Pub

Različit od svih ostalih na Zemunskom keju, Office Pub glavno je okupljalište beogradskih rokera i pankera. Kao i svaki pravi pab, i Office je, iako smešten na vodi, mračan i u njemu preovlađuje drvo, velika burad umesto barskih stolova i masivni šank. Ovaj rokenrol splav, kako kaže vlasnik i pasionirani pecaroš Darko Stojković, podjednako dobro radi i preko dana i uveče, kada se za dobru atmosferu brinu alternativniji gradski bendovi, ali i afirmisani muzičari poput Dejana Cukića. 

– Office je jedini lokal na Zemunskom keju u kome su narodnjaci strogo zabranjeni. Mi smo pravi rokenrol splav, a to se najbolje oseti vikendom kada su svirke – kaže Darko Stojković, vlasnik. 

U tom lokalu pivo se toči u hektolitrima. U ponudi je trinaest vrsta točenog piva, a radno vreme je do dva sata posle ponoći, iako žurke često traju i do jutra.

 

Savana

Savana

Savana je jedan od najstarijih zemunskih lokala. Ko god je bar jedanput prošetao duž zemunske obale Dunava, sigurno je svratio na kafu u Savanu. Ali ne bilo kakvu kafu, već takozvanu cigansku moku napravljenu prema gazdaričinom receptu.

– Atmosfera je domaćinska, gosti vole da dođu ovde jer zaista ne štedimo na sastojcima, pa tako slobodno mogu da kažem i da su naši specijaliteti domaćinski napravljeni. Osim leti, gosti sede na Savani i zimi i ispijaju kakao sa cimetom i šlagom, prepoznatljiv napitak ovog kafića – kaže teta Ljilja, vlasnica Savane.

 


 

KAFANE

 

Malevilla

Malevilla

Restoran na vodi Malevilla smešten je u blizini zemunske marine. U ponudi su specijaliteti od morske ribe koji se, kako kaže dugogodišnji ugostitelj i vlasnik Slobodan Urošević, najbolje slažu uz domaća vina. Malevilla se po enterijeru veoma razlikuje od obližnjih splavova. Uređena je nalik na bečke restorane, a kroz ceo enterijer provlači se dašak nesvakidašnjeg luksuza. Porodični i poslovni ljudi najčešći su gosti u ovom restoranu, pogotovo četvrtkom, kada uz večeru i prijatne zvuke klavira možda i ugovaraju neke važne poslove. 

 

Venecija

Venecija

Izgled restorana Venecija nije se menjao od sedamdesetih godina prošlog veka kada je izgrađen. Karakteristični crveno-beli stubovi podsećaju na venecijanske kanale, a restoran je renoviran tako da čuva tradiciju i sećanje na velikane koji su nekada ovde bili gosti. Venecija je bila kultno mesto gde su se okupljali glumci, pisci i viđeniji Beograđani kao što su Branislav Nušić, Čiča Ilija Stanojević i drugi. Početkom prošlog veka, ribari sa Dunava, posle plovidbi okupljali su se u baraci na čijem se mestu danas nalazi restoran. Najveću popularnost Venecija je stekla organizacijom takmičenja za „Zlatni kotlić”. Pogled na Dunav, dunavske labudove, Lido, Beograđanku i Avalu zaista ostavlja bez daha. Osim u panorami Dunava, kako kaže menadžer Miloš Prokić, koji se odnedavno nalazi na čelu tog restorana, gosti svakodnevno mogu da uživaju i u specijalitetima. Iz ponude se posebno izdvajaju škampi na buzaru i pastrmka s bademom. Restoran ima dve sale i veliku baštu. 

 

Šaran

Šaran

Pre više od jednog veka alas Vićentije Vukotić otvorio je u prizemlju svoje kuće kafanu koja je zahvaljujući ribljoj čorbi čija se tradicionalna receptura i danas koristi, veoma brzo postala nadaleko čuvena. Šaran se nalazi tik uz desnu obalu Dunava u kući koja je ispunjena masivnim komadima nameštaja od punog drveta s unikatnim detaljima. Prema kategorizaciji, Šaran spada u riblje restorane sa četiri zvezdice, a na meniju se osim tradicionalnih i specifičnih jela od rečne ribe, nalaze i razni specijaliteti namenjeni onima koji ne vole ribu. O gostima brine dobro uigran tim profesionalnih ugostitelja, a Šaran se može pohvaliti i sopstvenom proizvodnjom slatkiša.  

 

Share

Komentari  

 
0 #1 Vlajko 18-09-2014 22:16
Kafana? Lepo pise na pocetku svake recenice... restoran, ne kafana. U kafani se ne sluzi hrana, ako se ne racunaju apetisani.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži