Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Znači... Kafane su Zakon

Ekipa CaféBar Network-a obišla je Zemunski kej i samo za vas posetila popularne kafiće na vodi, stare kafane, ali i jedini rokerski pab u Zemunu, a za svoju dušu smo smazale čuvena krilca u kafani Gladni Vuk i prošetale do Kapetana. Ali, to je bilo za našu dušu...

Kažu da je kod Juge granica između Novog Beograda i Zemuna. Rođeni Zemunci pak pod Zemunskim kejom podrazumevaju potez ispod brda i naselja Gardoš sa starim kafanama kao što su Venecija i Šaran, Kej oslobođenja, kako se i formalno zove, a prostire se od hotela Jugoslavija pa do Gardoša. Zemun i Zemunci oduvek su se razlikovali od „ostatka sveta”. Tradicija je očuvana, a moderan alaski duh prožima se desnom obalom Dunava. Stare kafane, kaldrma i miris sveže ribe odlika su tog nadaleko čuvenog dela Beograda.   

 


 

KAFIĆI

 

Bašta kod Juge

Bašta kod Juge

Prošlu sezonu obeležili su veoma posećeni koncerti pop pevača iz zemlje i regiona i nastupi poznatih DJ-ova. Iako je u njoj akcenat na večernjoj varijanti i muzičkom programu, Bašta je, kako kaže njen direktor Dejan Petrović, redovna stanica mnogih šetača, naročito vikendom i u vreme ručka. Na meniju se izdvaja potaž od brokolija, koji dame obožavaju, dok deca vole takozvani dečji meni. Bašta kod Juge dobar je izbor i za samce, ali i za veliko društvo jer je veoma praktično uređena. Stil je minimalistički i pomalo mondenski. Preko dana, najviše se piju kafa i frapei, dok je veče rezervisano za koktele koje prave profesionalni barmeni. 

 

Office Pub

Office Pub

Različit od svih ostalih na Zemunskom keju, Office Pub glavno je okupljalište beogradskih rokera i pankera. Kao i svaki pravi pab, i Office je, iako smešten na vodi, mračan i u njemu preovlađuje drvo, velika burad umesto barskih stolova i masivni šank. Ovaj rokenrol splav, kako kaže vlasnik i pasionirani pecaroš Darko Stojković, podjednako dobro radi i preko dana i uveče, kada se za dobru atmosferu brinu alternativniji gradski bendovi, ali i afirmisani muzičari poput Dejana Cukića. 

– Office je jedini lokal na Zemunskom keju u kome su narodnjaci strogo zabranjeni. Mi smo pravi rokenrol splav, a to se najbolje oseti vikendom kada su svirke – kaže Darko Stojković, vlasnik. 

U tom lokalu pivo se toči u hektolitrima. U ponudi je trinaest vrsta točenog piva, a radno vreme je do dva sata posle ponoći, iako žurke često traju i do jutra.

 

Savana

Savana

Savana je jedan od najstarijih zemunskih lokala. Ko god je bar jedanput prošetao duž zemunske obale Dunava, sigurno je svratio na kafu u Savanu. Ali ne bilo kakvu kafu, već takozvanu cigansku moku napravljenu prema gazdaričinom receptu.

– Atmosfera je domaćinska, gosti vole da dođu ovde jer zaista ne štedimo na sastojcima, pa tako slobodno mogu da kažem i da su naši specijaliteti domaćinski napravljeni. Osim leti, gosti sede na Savani i zimi i ispijaju kakao sa cimetom i šlagom, prepoznatljiv napitak ovog kafića – kaže teta Ljilja, vlasnica Savane.

 


 

KAFANE

 

Malevilla

Malevilla

Restoran na vodi Malevilla smešten je u blizini zemunske marine. U ponudi su specijaliteti od morske ribe koji se, kako kaže dugogodišnji ugostitelj i vlasnik Slobodan Urošević, najbolje slažu uz domaća vina. Malevilla se po enterijeru veoma razlikuje od obližnjih splavova. Uređena je nalik na bečke restorane, a kroz ceo enterijer provlači se dašak nesvakidašnjeg luksuza. Porodični i poslovni ljudi najčešći su gosti u ovom restoranu, pogotovo četvrtkom, kada uz večeru i prijatne zvuke klavira možda i ugovaraju neke važne poslove. 

 

Venecija

Venecija

Izgled restorana Venecija nije se menjao od sedamdesetih godina prošlog veka kada je izgrađen. Karakteristični crveno-beli stubovi podsećaju na venecijanske kanale, a restoran je renoviran tako da čuva tradiciju i sećanje na velikane koji su nekada ovde bili gosti. Venecija je bila kultno mesto gde su se okupljali glumci, pisci i viđeniji Beograđani kao što su Branislav Nušić, Čiča Ilija Stanojević i drugi. Početkom prošlog veka, ribari sa Dunava, posle plovidbi okupljali su se u baraci na čijem se mestu danas nalazi restoran. Najveću popularnost Venecija je stekla organizacijom takmičenja za „Zlatni kotlić”. Pogled na Dunav, dunavske labudove, Lido, Beograđanku i Avalu zaista ostavlja bez daha. Osim u panorami Dunava, kako kaže menadžer Miloš Prokić, koji se odnedavno nalazi na čelu tog restorana, gosti svakodnevno mogu da uživaju i u specijalitetima. Iz ponude se posebno izdvajaju škampi na buzaru i pastrmka s bademom. Restoran ima dve sale i veliku baštu. 

 

Šaran

Šaran

Pre više od jednog veka alas Vićentije Vukotić otvorio je u prizemlju svoje kuće kafanu koja je zahvaljujući ribljoj čorbi čija se tradicionalna receptura i danas koristi, veoma brzo postala nadaleko čuvena. Šaran se nalazi tik uz desnu obalu Dunava u kući koja je ispunjena masivnim komadima nameštaja od punog drveta s unikatnim detaljima. Prema kategorizaciji, Šaran spada u riblje restorane sa četiri zvezdice, a na meniju se osim tradicionalnih i specifičnih jela od rečne ribe, nalaze i razni specijaliteti namenjeni onima koji ne vole ribu. O gostima brine dobro uigran tim profesionalnih ugostitelja, a Šaran se može pohvaliti i sopstvenom proizvodnjom slatkiša.  

 

Share

Komentari  

 
0 #1 Vlajko 18-09-2014 22:16
Kafana? Lepo pise na pocetku svake recenice... restoran, ne kafana. U kafani se ne sluzi hrana, ako se ne racunaju apetisani.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj



Beograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festival



TOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...



Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.



Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...