Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Požarevac

PožarevacDavorka Mitrović, direktorka Turističke organizacije PožarevcaGosti Požarevca uglavnom su biciklisti koji krstare Evropom, pa u tom gradu u Stigu ostaju tek dan--dva. Za to vreme obično obiđu Viminacijum, Carski šator, u kome je potpisan Požarevački mir, ergelu Ljubičevo, Narodni muzej, kuću Petra Dobrnjca, Gradsko zdanje (jednu od najstarijih javnih zgrada u Srbiji), i nađu vremena za predah u nekom od ugostiteljskih objekata

– Gosti Požarevca uglavnom dolaze iz Norveške, Italije i Nemačke, ali je problem što u našem gradu nema odgovarajućih smeštajnih kapaciteta, hotela sa višim i visokim standardom. To je za grad od 50.000 stanovnika poseban problem kada se održavaju značajne manifestacije poput Ljubičevskih konjičkih igara. U Požarevcu od smeštajnih kapaciteta postoji tek nekoliko hostela i konačišta, kao i hotel Dunav, koji je u vrlo lošem stanju – kaže za CaféBar network Davorka Mitrović, direktorka Turističke organizacije Požarevca.

Naša sagovornica dodaje da TO Požarevca ima plan da u okviru kompleksa Požarevačkog mira napravi smeštajne kapacitete etno tipa, zavidnog kvaliteta, i da se sada radi na realizaciji tog projekta i obezbeđivanju sredstava.

– Požarevcu nedostaju etno ugostiteljski objekti, ali i oni sa specijalizovanim kuhinjama poput italijanske ili kineske na primer. Cilj TO Požarevac je da animira preduzetnike i ugostitelje ovog kraja da se angažuju i pruže ponudu koja će biti konkurentna. Mnogo je ljudi iz stiškog kraja u inostranstvu, pa pokušavamo da ih animiramo da ne ulažu stečeno u skupe kuće koje niko ne koristi već da otvore ugostiteljske i druge kapacitete koji će zaposliti ljude i dovesti goste koji će trošiti novac – kaže Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, u Požarevcu radi oko 40 kafića, koji su dobra mesta za izlazak. Ima, dodaje Mitrovićeva, i restorana, ali je tek nekoliko njih reprezentativno.

 

 


 

Radio Caffe

Radio Caffe

Vlasnik Radio Caffea, jednog od najpoznatijih objekata u Požarevcu, kaže da je ugostiteljska ponuda u tom gradu veća nego ikada, da se dosta ulaže u objekte i njihov dizajn, da se uzima kvalitetnija roba od dobavljača...

– Činjenica je, ipak, da je promet i pored svega opao, i količinski i finansijski, jer gosti imaju sve manje novca. U takvoj situaciji nama ugostiteljima ostaje da se snalazimo, ali mi ne odustajemo od kvaliteta i zato opstajemo. Naš promet donekle je i sezonski, jer preko leta ovde dolazi dosta naših ljudi koji rade u inostranstvu, pa je tada promet veći. Radio Caffe je od otvaranja diktirao neke standarde u Požarevcu, pa se tako i sada trudimo da spojimo dizajn i uslugu i ponudimo što kvalitetnije proizvode – kaže za CaféBar network Miša Tadić, vlasnik lokala.

U Radio Caffeu zbog krize su bili prinuđeni da smanje broj programa po kojima se taj lokal i dalje prepoznaje, jer to se pokazalo kao neisplativo.

Ipak, uprkos ne baš povoljnim uslovima za rad, u Radio Caffeu planiraju nova ulaganja u enterijer, ponudu i programe.

– Trudimo se da svake godine uradimo nešto novo jer to gosti očekuju, a u isto vreme time im pokazujete da mislite na njih. Kada to znaju, velika je verovatnoća da će vam se vraćati – zaključuje Miša Tadić.


Cafe Šansa
Cafe Šansa

Više od 20 godina Cafe Šansa radi u centru Požarevca i sve vreme veoma je dobro posećen. Kako kaže menadžer objekta Zoran Joksimović, u Šansi su se često prvi put u tom gradu uvodile neke novine koje su kasnije postale standardne u ugostiteljskoj ponudi Požarevca.

– Gosti Šanse su svi – od sedam do 77 godina. Zbog toga, a i zbog jake konkurencije, uvek imamo veliku ponudu svih vrsta napitaka i stalno uvodimo nešto novo. To, naravno, blokira velika sredstva, što otežava poslovanje, ali drukčije se ne može – kaže Joksimović.

Šansa je porodičan posao kojim upravlja njegov vlasnik Zoran Petrović, tako da su troškovi svedeni na minimum. To je i razlog, kako kaže Joksimović, zbog kojeg su ove godine uspeli da ponove poslovanje iz 2012, i to pre svega zbog povećanih troškova.

U lokalu koji radi svih 365 dana godišnje promocije su česte, kao vid animacije i privlačenja gostiju, a razmišlja se da u ponudu bude uključena i hrana.

– To je korak na koji se još nismo odlučili jer je za to potrebno veliko ulaganje, ali planovi postoje – kaže Joksimović.

  


 

Restoran Oaza

Restoran Oaza smešten je u istočnom delu Požarevca, a njegovo ime u skladu je s neposrednim okruženjem. Iako je smešten uz jednu od glavnih požarevačkih saobraćajnica, zbog ulegnuća zemljišta i bujne vegetacije restoran je prava mala oaza za oči, dušu i telo.

Stopljena s okruženjem i izgrađena u antičkom stilu, s velikim staklenim površinama, kamenim stepenicama koje prati žubor tekuće vode i brojnim razgranatim krošnjama drveća, Oaza nudi prijatan ambijent i vrhunske specijalitete domaće i internacionalne kuhinje.

Restoran Oaza

– Ideja je bila da prostorom dominira žubor tekuće vode koji deluje umirujuće. Tokom leta i toplih dana sve velike staklene površine se otvaraju, tako da se unutrašnjost restorana stapa s okolnom prirodom. Tome smo podredili i ponudu kuhinje, a sve to uz domaća vina. Probali smo da ponudimo i drukčiji meni, ali to ovde ne prolazi. Ovde ljudi izađu da bi jeli i zato ne žele da probaju nešto novo i neobično – kaže za CaféBar network Vlada, vlasnik restorana Oaza.

U Požarevcu nedostaju i restorani s dobrom muzikom, iako taj koncept nije posebno zaživeo ni u Oazi.

– Imali smo akustični bend petkom i subotom, ali nije se pokazalo kao posebno uspešno, osim kada organizujemo posebna slavlja za 80-90 ljudi, a to činimo uglavnom nedeljom, kada restoran ne radi. Nastojaćemo da organizujemo nešto slično oko Nove godine – kaže vlasnik restorana. 

Vlasnik Oaze obećava da će sledeće godine još bolje srediti dečje igralište na zelenoj površini pored restorana kako bi posetioci s decom imali puni komfor.


 

Noćni klub i cafe Kasper

Noćni klub i cafe Kasper

Iako kao kafić postoji od 1997, Kasper je tek prošle godine, posle preseljenja na novu lokaciju u centru grada, proširio ponudu i počeo da radi i kao noćni klub. U prijatnoj atmosferi podruma zasvođenih lukova, u istorijskom zdanju u centru grada, gosti mogu da uživaju u različitim programima, gostovanjima poznatih ličnosti, degustacijama vina i gratis specijalitetima koji im se serviraju. 

– Ideja je jednostavna. Na svakom stolu nađe se posluženje – masline, kačkavalj i kulen – koje se konzumira uz vino. Forsiramo domaća vina, a posebno ona koja nabavljamo od jednog podruma iz okoline Požarevca. Gosti noćnog kluba uglavnom su stariji od 25 godina, dok većinu u kafiću čine mlađi – kaže za CaféBar network Milenko Kasap, menadžer Kaspera.

Noćni klub radi do tri sata noću, a česti gosti su glumci, koji znaju da zapevaju ili recituju uz gostujući bend.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži