Home  //  Management  //  Istražujemo  //  170 godina od otvaranja prvog hotela u Beogradu

170 godina od otvaranja prvog hotela u Beogradu

Tokom 19. veka, u Beogradu su podignuta 24 hotela, većina u centru. Prvi hotel u Beogradu počeo je da zida knez Mihailo Obrenović 1841. na uglu sadašnjih ulica Kralja Petra i Gračaničke, na mestu gde se nekada nalazio Cincar han. Hotel koji se tada zvao Kod jelena završen je 1843, a naziv je dobio po bronzanoj glavi jelena koja je visila iznad ulaza. Kasnije je preimenovan u Staro zdanje

Ove godine obeležava se 170 godina od otvaranja prvog hotela u Beogradu. Tim povodom, Udruženje istoričara arhitekture i arhitekata Distrikt 6, u saradnji s Kućom legata, organizovalo je izložbu. Uvid u 170 godina dugu tradiciju hotelijerstva u Beogradu mogli su da steknu svi građani koji su obišli izložbu Hoteli u Beogradu (1843–2013). Od 13. septembra do 10. oktobra u Galeriji Kuće legata u Knez Mihailovoj bilo je predstavljeno šezdesetak bivših i sadašnjih objekata, na fotografijama, razglednicama i arhitektonskim planovima iz fonda Muzeja grada Beograda.

Hotelski objekti su u istoriji srpske države i Beograda igrali veoma značajnu ulogu u kulturnom, društvenom, privrednom i političkom životu. U njima su osnovane mnoge političke stranke i udruženja, održani brojni politički, naučni i strukovni skupovi. Hotelske sale bile su središte svih kulturnih zbivanja u glavnom gradu, u njima su se održavali koncerti, pozorišne i bioskopske predstave, a u velikoj sali jednog beogradskog hotela otvorena je i prva opera. Hoteli su služili i kao poslovni prostori, pa su u njima otvarane banke, berze, osiguravajuća društva, lekarske ordinacije i raznovrsne trgovinske i zanatske radnje. 

Tokom 19. veka, u Beogradu su podignuta ukupno 24 hotela, većina u centru. 

Prvi hotel u Beogradu počeo je da zida knez Mihailo Obrenović 1841. na uglu sadašnjih ulica Kralja Petra i Gračaničke, na mestu gde se nekada nalazio Cincar han. Hotel koji se tada zvao Kod jelena završen je 1843, a naziv je dobio po bronzanoj glavi jelena koja je visila iznad ulaza. Kasnije je preimenovan u Staro zdanje. Njega je kraljica Natalija prodala državi, a država kasnije ustupila zgradu Direkciji državnih železnica.

Od 1857. do 1868. godine centar Beograda premeštao se prema Terazijama, pa su u tom rejonu izgrađeni hoteli Kasina, Balkan i Pariz. S druge strane, kod Kalemegdana, otvoreni su hoteli Srpski kralj, Srpska kruna i Nacional. 

Kako se grad širio, tako su se otvarali i hoteli, u zavisnosti od potreba. Tada su otvoreni hoteli Makedonija na današnjem Studentskom trgu, Žirovni venac na Zelenom vencu, Venecija na Savskom pristanišu, Solun i Orijent u blizini novopodignute železničke stanice i Slavija, koja je otvorena u izdvojenom delu grada. Hoteli iz 19. veka građeni su u različitim stilovima. Grčka kraljica i Kragujevac pripadaju bezornamentalnoj arhitekturi jer su prvenstveno građeni za hanove. Pariz i Srpska kruna su u romantičarskom stilu, dok je Grand hotel, poslednji koji je izgrađen u 19. veku, jedan od prvih primera kitnjaste eklektičko-secesijske fasadne dekoracije u Beogradu.  

170 godina od otvaranja prvog hotela u Beogradu

Srušeni hoteli
Balkan, Bosna, Venecija, Grand, Žirovni venac, Imperijal, Kragujevac, London, Makedonija, Orijent, Pariz, Slavija, Solun, Srbija, Staro zdanje, Srpski kralj, Jadran, Ženeva.

Hoteli van funkcije
Bulevar, Vašington, Grčka kraljica, Zanatski dom, Jugoslavija, Nacional, Pošta, Rusija, Splendid, Srpska kruna 1, Srpska kruna 2.

Hoteli izgrađeni 1907–1941: 
Avala, Balkan, Belgrade City (Petrograd), Beograd, Bristol, Ekscelzior, Kasina, Astorija, Mažestik, Moskva, Palas, Prag, Rojal, Union.

Novoizgrađeni hoteli
Zira, In, Interkontinental (Crown Plaza), Life Design, Hotel M, Nevski, Nobel, Park, Reks, Square Nine, Slavija Lux, Srbija, Tulip Inn Putnik, Falkensteiner, Hyatt Regency, Holiday Inn, Šumadija

Do početka Drugog svetskog rata, u Srbiji je izgrađeno još hotela. Oni su bili gabaritniji, moderniji i imali su veće kapacitete od svojih prethodnika. U drugoj polovini 20. veka izgrađeno je 17 hotela, od kojih su neki i danas simboli Beograda. Najmonumentalnije građevine u to vreme bili su hoteli Moskva, Bristol i Petrograd (koji se nalazio preko puta železničke stanice). Svi hoteli u tom periodu izgrađeni su u stilu vladajućeg akademizma s elementima neoklasicizma i baroka. 

Posle završetka Drugog svetskog rata usledila je obnova Beograda. Tada je najveći broj hotela izgrađen u stilu socrealizma. Već posle pedesetih godina 20. veka u prestonici se grade moderni hotelski objekti. 

Danas se podižu hoteli čiji se stil ne oslanja na lokaciju ili tradiciju područja u kom nastaju, već imaju univerzalan karakter. Fasade hotelskih objekata koji se danas podižu u Beogradu koncipirane su kao svojevrsni reklamni panoi i teže ka tome da svojim ekspresivizmom privuku potencijalne goste, stvarajući utisak luksuza i ekskluzivnog sadržaja.  

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži