Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Sokobanja

SokobanjaJedna od najpoznatijih banja u Srbiji Sokobanja spada u red vazdušnih banja, okružena je sa četiri planine, kroz nju protiče reka, u neposrednoj blizini nalazi se jezero. Priroda je zaista predivna, idilu jedino može da naruši put do Sokobanje koji je prepun rupa. Ali situacija je ista u celoj Srbiji, pa se to Sokobanji ne može zameriti. Sokobanja se bavi turizmom već 180 godina, a u poslednjih nekoliko godina počela je znatnije da se razvija. Turistima je sada u ponudi akva-park i velnes-centar i sve je više privatnih apartmana za smeštaj, jer broj turista raste iz godine u godinu. Kada smo došli u Sokobanju, nismo uspeli da dobijemo informacije o turističkoj ponudi i broju turista jer je direktor smenjen, pa je u Turističkoj organizaciji vladala konfuzija. Ipak, tu su zvanična istraživanja koja pokazuju da broj turista u tom mestu raste iz godine u godinu. Ne može da se ne primeti da Sokobanji fale kvalitetni hoteli jer su postojeći veoma stari i nisu menjali izgled 20 i više godina. Ma koliko uprava tih hotela tvrdila da su oni reprezentativni, dve zvezdice ipak im nisu dovoljne da se nađu na turističkoj mapi Srbije. Ponuda ugostiteljskih objekata prilično je jednolika. Svi restorani služe roštilj, pečenje i specijalitete domaće kuhinje. Ali turisti su navikli na tu ponudu jer je ona slična u svim delovima Srbije, južno od Beograda, i ne smeta im, pa se svake godine vraćaju ovde. Svi klubovi koji su postojali prethodnih godina su zatvoreni, pa se noćni život sveo na nekoliko kafića koji su, pored toga što rade preko dana, uveli i večernje svirke. No, banju uglavnom posećuju porodični ljudi s decom i penzioneri, te nije ni čudo što klubovi ne mogu da opstanu. 

Na osnovu svega što smo videli u Sokobanji, odabrali smo nekoliko najreprezentativnijih ugostiteljskih objekata koje bi posetioci trebalo da obiđu. 

 


 

Irish Pub Dublin

Irish Pub Dublin otvoren je 2006. i jedan je od najpoznatijih objekata u ugostiteljskoj ponudi Sokobanje. Nalazi se u samom centru, u Miloševom konaku, pa ga je nemoguće zaobići. Radi tokom cele godine i uglavnom ga posećuje mlađa populacija.

– Dublin je jedno od mesta za izlazak i večernji provod u Sokobanji. Organizujemo različite tematske večeri, a kod nas se najčešće čuju zvuci rok i haus muzike. Sarađujemo s Carlsbergom i imamo sva njegova piva koja su na našem tržištu. Među gostima najpopularniji je Guiness, mada se, posebno tokom leta, možemo pohvaliti i odličnom prodajom svih ostalih vrsta piva – kaže za Cafébar network Miloš Stanulović, vlasnik Irish Puba Dublin.

Pab ima veliku terasu sa šankom koja radi tokom leta. Ukupan kapacitet mesta je oko 100. 

 


Restoran Župan

Župan je restoran s najdužom tradicijom u Sokobanji. Osnovan je 1968. i radi u kontinuitetu.

– Ovo je porodičan biznis koji je pre 45 godina započeo Vidojko Stevanović. On je svoja ugostiteljska znanja koja je stekao u beogradskim restoranima Zvezda i Orač, preneo u Sokobanju, što se ispostavilo kao veoma uspešno budući da su desetine hiljada gostiju prošle kroz Župan. Restoran je sada u potpunosti renoviran, dosta je novca i truda uloženo dok nije dobio sadašnji izgled – kaže za Cafébar network Aleksandar Milojković, vlasnik restorana Župan. 

Svojom ponudom jela izdvaja se od ostalih restorana. Svakog dana na meniju je 15 domaćih kuvanih jela koja su pripremljena na šporetu na drva. Osim domaćih jela mogu se naručiti i neki od specijaliteta internacionalne kuhinje poput Jabukari karea (svinjski kare u sosu od jabuka i karija), Županovih rolnica (teletina s pršutom i svežim paprikama), bifteka od junetine iz tih krajeva. U ponudi su i rakije iz sokobanjskog kraja, kao i vina eminentnih srpskih vinarija. Ovde se često organizuju vinske večeri, a zimi vikendom žive svirke.

Godine 2009. otvoren je i apartmanski smeštaj Vila Župan, koji ima tridesetak ležajeva.

 


 

Wellness&SPA centar Soko terme

Wellness&SPA centar Soko termeSoko terme su velnes-spa centar i hotel koji je otvoren u februaru 2013. Po svom izgledu i uređenju, to je najreprezentativniji objekat za prenoćište i relaksaciju u Sokobanji. Sobe su luksuzno uređene, svaka ima kupatilo (TWC, fen), LCD TV, mini-bar, sef, telefon i bežični internet, pa hotel ostavlja utisak da može da zadovolji i goste s najistančanijim ukusom. 

Luksuzno opremljen velnes-centar urađen je po visokim standardima. Gostima su na raspolaganju bazeni s toplom banjskom vodom (39 °C) koji rade tokom cele godine i brojni prateći sadržaji: finska sauna, parno kupatilo, tursko kupatilo, slana soba, đakuzi, kozmetički salon (pedikir, manikir, depilacija...), fizioterapeutski blok (razne vrste masaža – relaks, aroma, kraljevska, sportska, tajlandska, turska...), Garra Rufa ribice (Doctor Fish piling ribicama koje prijatno deluju i na zdravu i na obolelu kožu), fitnes i mini-teretana. U okviru Soko termi nalazi se i restoran s raznovrsnom gastronomskom ponudom specijaliteta inostrane i tradicionalne srpske kuhinje.

 


 

Caffé-pizzeria Amam

Caffé-pizzeria Amam

Caffé-pizzeria Amam smeštena je na mermernom šetalištu Sokobanje i postoji skoro dve godine. Naziv je dobila po turskom kupatilu koje se nalazi tačno preko puta. Vlasnici su u ugostiteljstvo ušli slučajno, ali su se odlično snašli. 

– Nismo želeli da se bavimo prodajom roštilja, koga ima na svakom koraku. Zato smo odlučili da otvorimo piceriju, ali smo pored široke ponude pica u meni uvrstili i dosta proizvoda iz našeg kraja. Najviše gostiju imamo u vreme letnje sezone, posebno u avgustu, kada je Sokobanja najposećenija, dok zimi uglavnom dolaze meštani – kažu za Cafébar network vlasnici Amama Vojkan Gojković i Ivica Milovanović.

U ponudi Amama je veliki broj pica, a posebno se izdvajaju grilovani sir, dimljeni kačkavalj, belmuž, ovčji i kozji sir, kulen, sve iz ovog kraja. Od deserata se izdvajaju kolači, palačinke, kupovi, dok je u ponudi pića najpoznatija Rtanjska rakija. 

Preko leta se u Amamu svake večeri organizuju žive svirke, a najčešće ga posećuju mladi. 

 


 

Hotel BanjicaHotel Banjica

Hotel Banjica, smešten iznad gradskog parka u kanjonu reke Moravice, postoji od 1939. godine i postepeno se etažno širio. Danas je to hotel i specijalna bolnica za rehabilitaciju, čiji je kapacitet oko 300 mesta. 

Banjica raspolaže sa pet apartmana, 20/2 i 70/3 soba (svaka soba ima TWC, telefon, terasu i kablovsku TV), letnjom baštom, restoranima s pogledom na kanjon reke Moravice, barom, salom za zabavu (šah, pikado, bilijar, stoni tenis), ograđenim i osvetljenim sportskim terenima...

U okviru Banjice je i specijalna bolnica, koja raspolaže svime što je potrebno za dijagnostiku i terapiju: oboljenja disajnih puteva (bronhitis, astma...), lakših nervnih oboljenja i koštano-zglobnih oboljenja (inhalacija, kupanje u termalnoj vodi, kompletna fizikalna terapija...). 

– Naši kapaciteti u sezoni su uvek popunjeni, a najtraženiji mesec je maj. Osim domaćih, imamo i veliki broj stalnih gostiju iz Rusije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore. Veoma smo zadovoljni poslovanjem i zaposleni se trude da ispune sve zahteve gostiju – kaže za Cafébar network Predrag Stojanović, direktor Banjice.

Ipak, opšti je utisak da je renoviranje i uređenje hotela neophodno kako bi se povisio standard, ali uprava je i bez toga prezadovoljna poslovanjem, pa o novitetima i ne razmišlja.

 


 

Restoran Marko Polo

Restoran Marko Polo

Restoran Marko Polo nalazi se u sklopu izletišta Lepterija, na putu ka Sokogradu. Smešten je u potkapini stene, zbog čega se ranije zvao Pećina. Restoran radi sezonski jer se nalazi na otvorenom. Smešten je u veoma lepom ambijentu, pored reke. Poznat je po ponudi pečenja, za koje kažu da je jedno od najboljih u kraju. Veliki broj turista koji dođe u Sokobanju svrati baš ovde, ali nismo uspeli da dobijemo detaljnije informacije jer se vlasnik nije pojavio.  

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži