Home  //  Management  //  Istražujemo  //  El Celler de Can Roca

Ovo je najbolji restoran u Evropi i svetu

Španski restoran El Celler de Can Roca u Đironi izabran je za najbolji na svetu, objavio je britanski časopis Restaurant.

Taj restoran je poslednje dve godine zauzimao drugo mesto na listi, a ove je zamenio vodeću poziciju s danskom Nomom, koja je predvodila listu poslednje tri godine. Noma je titulu najboljeg restorana sveta izgubila posle incidenta u februaru, kada su se 63 gosta otrovala hranom.

Restoran El Celler de Can Roca, koji ima tri Mišlenove zvezdice, vode tri brata, od kojih je Joan glavni kuvar, Jord poslastičar, a Josep glavni somelijer. Restoran Roca nagrađen je za mešavinu katalonske i internacionalne kuhinje, upotrebu naprednih tehnika i gostoprimstvo.

Na trećem mestu ove godine našla se avangardna Osteria Francescana u Italiji. Lista je rezultat glasanja više od 900 kuvara, kritičara i gurmana širom sveta, a na njoj je Francuska najzastupljenija, sa svojih šest restorana među 50 najboljih na svetu. 

 

Joan Roca, glavni kuvar

Samo molekularno,molim

Neke tehnike rada s karamelom (ovde je u pitanju duvanje, slično radu sa staklom) koriste se kako bi se prikazalo voće. Ovde vidimo lažnu breskvu načinjenu od karamele koja je naduvana poput balona i potom oblikovana u posebnoj metalnoj posudi. Ohlađena je fenom, poprskana šećerom u prahu, kako bi dobila teksturu, a potom napunjena penom od breskve. Tanjir je ukrašen režnjevima breskve.

 

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži