Home  //  Management  //  Istražujemo  //  Toskana

ToskanaPraktični vodič

Kada planirate romantično putovanje, umetničko hodočašće, gastronomsko istraživanje, uživanje u vinu ili mirisima lavande i ruzmarina, italijanska regija Toskana jedan je od prvih izbora. Njeni predeli, pitomi brežuljci prekriveni vinogradima, maslinjacima, žitnim poljima i šumom, kamene seoske kuće i visoki čempresi, neiscrpna su inspiracija mnogim umetnicima. Zbog toga su toskanski pejzaži poznati i onima koji još nisu stigli tamo da odu. Bez obzira da li ste vlasnik restorana ili hotela, kuvar, prodavac ili proizvođač vina ili voća, putovanje u Toskanu sigurno će unaprediti vašu karijeru. Ovaj tekst biće praktični vodič za posetu najpoznatijem delu Toskane, vinskom regionu Chianti classico (Kjanti klasiko). 

Proizvodnja vina koja nose oznaku Chianti classico i oznaku DOCG o zaštićenom geografskom poreklu ograničena je na područje između Firence i Sijene. Budući da je njihova udaljenost oko 70 km ili sat vožnje, lako ćete istražiti ceo region ako vozite auto. Izbegavajte hotele u većim mestima, najbolje je da izaberete smeštaj u adaptiranoj seoskoj kući, vinariji ili nekom od starih zamkova. Da biste bili pokretljivi u obilascima okoline, vodite računa da izabrani smeštaj ima dobar parking i da je blizu puteva koji vode do vama zanimljivih mesta. Ne pridajte suviše pažnje bazenima i sličnim pogodnostima jer nećete imati vremena za njih (u mnogim bazenima lepim na slikama voda je suviše hladna ili naseljena žabama koje veselo krekeću). Ako put u Toskanu planirate s prijateljima i idete jednim autom, onda nije loša ideja da iznajmite celu seosku kuću samo za sebe. Cena najma za nedelju dana neće biti veća nego za klasičan smeštaj (ako rezervišete na vreme i ne tražite bazen), a imaćete svoju baštu i svoj mir. Iznajmljivanje sobe vam, s druge strane, nudi fleksibilnost promene smeštaja i lokacije, pa možete na nekoliko dana da isprobate i seoske kuće i luksuzniji smeštaj u nekoj od vinarija. Sve će vam biti lako dostupno ako budete u okolini Kasteline, Grevea, Rade, Gajolea ili San Điminjana (Castellina in Chianti, Greve in Chianti, Radda in Chianti, Gaiole in Chianti, San Gimignano). Zbog čuvanja autentičnosti predela, sporedni putevi koji vode do mnogih zamkova i vinarija nisu asfaltirani, pa se naviknite da će vam auto tokom istraživanja okoline sve vreme biti beo od prašine.

U Toskani se vina prave da bi se svakodnevno pila, ne za izložbu ili specijalne prilike. Ručak ili večera lokalnog stanovništva ne može da se zamisli bez vina i mnoga masnija jela imaju smisla samo uz vino. Zbog toga pola litra dobrog kućnog vina u restoranu košta šest evra, a flaša kvalitetnog DOC vina 15-20 evra (u restoranu). Najviše se pravi i pije suvo crveno vino od sorte sanđoveze (Sangiovese), koje u vinu Chianti mora da bude najmanje 80%. Ako pravite ovakvo vino od grožđa iz regije Chianti classico, onda vaše vino može da ponese to ime i da dobije kategoriju zaštićenog geografskog porekla – IGT (ako uz ime Chianti stoji neka druga reč umesto classico, znači da taj Chianti potiče iz druge regije: Rufina – istočno od Firence, Colli Senesi – okolina Sijene, itd.). Posle pet godina tog statusa i ispunjavanjem određenih uslova kvaliteta i korišćenja grožđa samo sa određene teritorije u okviru regije, možete da dobijete status DOC. Posle 10 godina tog statusa i ispunjavanjem još strožih uslova (proizvodnja samo iz određenog vinograda, kontrolisani prinos i procenat alkohola, procena enologa itd.) možete da zaslužite status DOCG. Između Chianti vina s tim statusom postoje znatne razlike koje zavise od preostalih 20% grožđa u kupaži. Neki vinari strogo se drže tradicije i uz sanđoveze koriste samo lokalne sorte (kanajolo, kolorino, neki čak dodaju i belu malvaziju da omekšaju vino), a neki za kupažu koriste kaberne i merlo. Oni koji ne poštuju pravila o odnosu sanđovezea i ostalih sorti u Chianti classico prave takozvana supertoskanska vina (mogu da budu zanimljiva, ali i veoma skupa, a zbog uticaja američkog kapitala ukus im je najčešće podešen tako da se dopadne što široj publici). Ako želite da stvarno uživate u toskanskoj kuhinji, najbolje je da pijete ono što se tradicionalno proizvodi vekovima. Ukusi su različiti, pa je sasvim moguće da vam se više dopadne „obično” DOC vino od nekog DOCG Riserva iako je znatno jeftinije, a nekada ćete uživati i u običnom stonom vinu. Vino u vinarijama možete da probate tokom organizovanih grupnih izleta (plaćate organizaciju i degustaciju), tokom samostalne posete vinarijama koje vas zanimaju uz prethodnu najavu telefonom ili spontano kad vas put nanese. Najsigurnije vreme za nenajavljenu posetu vinarijama je između 11 i 13 ili 15 i 19 sati (Italijani redovno kasne na posao, odlaze kući ranije, a ručak kod mame ne propuštaju). Kada vam se dopadne neko vino ili maslinovo ulje, ne ostavljajte kupovinu za kasnije (ako uopšte nameravate da kupujete) jer se u svakom mestu nudi uglavnom proizvodnja iz okoline i teško ćete naći ono što vam se dopalo na nekom drugom mestu.

Spomenućemo neka od zanimljivih mesta za degustaciju vina. U blizini Grevea nalazi se Vinjamađo (Via Petriolo), veliko imanje s vilom iz doba Kosovske bitke. Prvi vlasnik bila je porodica Gerardini u kojoj je posle selidbe u Firencu rođena čuvena Liza koja je pozirala zemljaku, slikaru Leonardu (iz sela Vinči, zapadno od Firence). Možda ćete imanje i predivni park prepoznati po filmu Keneta Brane „Mnogo buke ni oko čega” (Much Ado About Nothing, 1993). Vinjamađo je zvanični snabdevač Kvirinala (sedišta italijanskog predsednika) i Senata Republike Italije. Razgledanje podruma i degustacija njihovih vina i maslinovog ulja (uz selekciju lokalnih sireva i kobasica) koštaće vas 25 evra. Moguće je naći i smeštaj u samoj vili ili nekoj od adaptiranih seoskih kuća na njihovom imanju. Trenutke dokolice ispuniće vam jahanje kroz vinograde ili časovi kuvanja i slikanja akvarela.

Jedno od najčarobnijih mesta koje mnogi propuste da posete na putu po Toskani jeste Monteriđoni, seoce na vrhu brežuljka oivičeno kružnim zidom sa 14 visokih kula. Nalazi se u blizini Sijene i ima samo dvadesetak kuća i mali trg s bunarom, crkvu i tri restorana. Na trgu ćete naći prodavnicu vinarije Castelo di Monteriggioni, u kojoj možete da probate njihova vina bez ikakve obaveze. Osim vina iz vinograda koji okružuju Monteriđoni (Chianti Colli Senesi), imaju i vina s poseda u zoni Chianti classico – Poggio alla Croce.

Pet kilometara južno od Kasteline nalazi se vinarija Fonterutoli, jedna od najvećih i najmodernijih. Imanje se prostire na oko 650 hektara, a sve je koncentrisano oko seoceta Fonterutoli, u kome se nalazi kuća familije Macei, koja je vlasnik vinarije još od 15. veka (24 generacije). Proizvode Chianti classico DOCG vina (sanđoveze u kombinaciji s kaberneom i merloom) i supertoskance (sanđoveze i merlo pola-

-pola). Vina su im veoma cenjena i imaju potencijala za čuvanje, a vinarija je veoma zanimljiva za posetu zbog neobičnih arhitektonskih rešenja. Deo seoskih kuća oko porodične vile adaptiran je za smeštaj gostiju, a u blizini se nalazi i njihov restoran.

Istorijsko, umetničko i kulturno nasleđe Toskane snažno je uticalo na ceo evropski prostor. Zbog toga bi bilo lepo da deo vremena u Toskani posvetite i obilasku kulturno-istorijskih spomenika. Firencu godišnje poseti desetak miliona turista, što je za grad veličine Novog Sada baš velika gužva. Istorijski centar grada toliko je preplavljen turistima da ćete retko čuti italijanski jezik (osim od prodavaca i konobara) i nećete moći da vidite život lokalnog stanovništva. Odvojte ipak bar jedan dan za posetu Firenci, makar da biste videli Botičelijevu Veneru u galeriji Ufici i stari most na reci Arno. Pametno bi bilo da ulaznice za posetu galeriji Ufici kupite unapred, preko interneta, tako ćete izbeći čekanje u redu. Auto je najbolje da ostavite u garaži ispod (skuplja varijanta) ili iza železničke stanice. Istorijski centri u italijanskim gradovima su pešačke zone, osim za vozila s posebnom dozvolom.

Sijena nije toliko opterećena turistima kao Firenca, i ako stignete pre deset ujutro, možda ćete čak naći i besplatan parking uz zidove tvrđave. Grad crveno-smeđe boje, poznat je po jednom od najstarijih evropskih univerziteta (13. vek), najstarijoj aktivnoj banci u Evropi (15. vek) i glavnom gradskom trgu napravljenom u obliku školjke. Ako nemate problema sa srcem i strahom od visine, popnite se na zvonik da bacite pogled na okolinu (88 m, 400 stepenika, poranite da izbegnete čekanje u redu). Rivalstvo je veoma izraženo između pojedinih gradova u Toskani, pa ne treba da se iznenadite ako simpatični čikica koga u Sijeni pitate nešto u vezi s Firencom, prezrivo otpljune u stranu i ode. Duomo, gradska katedrala, zbog tog rivaliteta okrenuta je u neuobičajenom pravcu sever–jug, jer su stanovnici Sijene želeli veću katedralu od one u Firenci, ali im je ponestalo novca, pa je ono što je trebalo da bude širina osnove postalo dužina. Ipak, uspeli su da umesto najveće katedrale naprave katedralu s najlepšim podom.

San Điminjano osvojiće vas svojom neobičnom panoramom. Iznad istorijskog jezgra gradića okruženog zidinama uzdiže se 14 visokih kula (nekada su ih bile 72). U srednjem veku ovuda je prolazio glavni put za Rim i građani su se obogatili trgovinom šafranom i drugim lokalnim proizvodima, pa su počeli da uz svoje kuće zidaju kule koje nemaju nikakvu posebnu svrhu osim da budu više od komšijine. To takmičenje trajalo je sve dok gradske vlasti nisu donele zakon da nijedna kula ne sme da bude viša od one uz gradsku kuću (koju je napravio tadašnji gradonačelnik). Najviša kula otvorena je za posete (13. vek, 54 m, posle zvonika u Sijeni to ne bi trebalo da vam predstavlja problem). 

Greve je varošica u srcu Kjantija u kojoj nema previše toga da se vidi (slično je i s Kastelinom, Radom i drugim manjim mestima), ali je zgodna logistička tačka ako vam zatreba prodavnica, pekara, bankomat ili pijaca – u Greveu je pijačni dan subota, na glavnom gradskom trgu. U svim manjim mestima naći ćete bar jednu delikatesnu radnju koja prodaje lokalne sireve, salame, vina i maslinova ulja. Ono što Greve izdvaja od drugih manjih mesta jeste muzej vina, posvećen istoriji uzgajanja vinove loze u tom kraju (izložene su stare prese, alati, flaše, čepovi i fotografije; imaju sopstvenu prodavnicu vina i maslinovih ulja).

Share

Komentari  

 
0 #3 profile 01-11-2018 18:26
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 
 
0 #2 profile 01-11-2018 11:40
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 
 
+1 #1 TANJA 11-06-2015 10:35
Odličan tekst, savršeno opisano sve što je potrebno za nekog ko želi da obidje Toskanu. Ja sam već obišla veći deo, ali planiram opet i ovo što je napisano je odlično uputstvo za sve koji žele da posete i vide biser Italije.
Tanja
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži