Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu, nekada je radio i poznati džez klub Ptica, a danas se tu leči nostalgija za morem, i to svežom ribom iz Jadrana i pažljivo biranim vinima. Restoran radi dve godine i za kratko vreme postao je pravi tatamata za jadransku kuhinju, zbog čega se i nalazi na listi Top 12 beogradskih restorana za 2018. godinu...

Bar u obliku barke osvetljen brodskim lampama, primetićete čim zakoračite na tamni parket i beli brački mermer konobe Tata Mata. Na drvenim stolovima je duborez s motivom ribe, dok bašta na pravi način oslikava šmek primorja. Na stolovima od kovanog gvožđa su različiti morski mozaici umetnika Slobodana Maksimovića Makse. U enterijeru nema uobičajenih morskih motiva poput ribarske mreže, a umesto slika, na zidovima su iscrtani talasi, pena od mora i jato riba. Tata Mata ima dve sale za ručavanje i vinski bar, a u planu je i otvaranje vinoteke u podrumu kuće. 

– Godinama su me prijatelji ugostitelji iz Hrvatske nagovarali da u Beogradu otvorim riblji restoran, ali jednostavno nije se pojavio odgovarajući objekat. A uostalom, lokal se ne juri, lokal mora da se desi! I eto, desio nam se – kaže Milan Miculović, jedan od vlasnika.  

– Čim mi se ova predratna kuća desila, pokazao sam je svojim partnerima Vladimiru Stankoviću i Antoniju Vukorepi i odmah smo znali da je to to. Kuću smo potpuno renovirali jer je bila u veoma lošem stanju, a u čast Mati Miloševiću ostavili smo njegovo ime u nazivu restorana.  

I tako, nastala je konoba Tata Mata, pravi dalmatinski restoran usred Beograda, u Dalmatinskoj ulici. A kakav bi to dalmatinski restoran bio bez kuvara Dalmatinca? Ne bi bio pravi, kaže Milan. Zato je i odlučio da angažuje kuvara direktno iz Splita. Tako se uigranoj ekipi ugostitelja pridružio i chef Boris Šiljić. 

– Milan me je doveo u potpuno razrušenu kuću i pitao hoću li da budem šef u njegovom restoranu koji će biti tu. Nasmejao sam se, ali sam rekao da bih. Znao sam da su ozbiljni ugostitelji u pitanju, a i osetio sam odmah neku neobično dobru energiju. I sada, posle dve godine rada, siguran sam da sam doneo pravu odluku – kaže Boris. 

U kuhinji mu pomaže tim kuvara, specijalno obučen za pripremu sveže ribe i ribljih specijaliteta. Jelena, Dejan, Aleksa i Jovan, s Borisom na čelu, zaduženi su za pripremu autentičnih dalmatinskih jela poput brodeta i pašticade (goveđi frikando, špikovan pančetom i belim lukom, odležao u vinskom sirćetu i poslužen u slatko-kiselom sosou sa njokama), a ukoliko se dogodi da neko od gostiju zaluta u Tata Matu i ne voli ribu, ta ekipa ima rešenje i za to. Gosti, kaže Milan, imaju poverenja u Borisa, pa mu često i prepuste da im izabere jelo. 

– Karpaćo i dimljena predjela najviše se poručuju, a ukoliko se desi da neko iz društva ne voli ili ne jede ribu, ponudićemo mu biftek, piletinu, dalmatinsku pašticadu ili nešto treće što Boris u trenutku smisli – objašnjava Milan. 

– Želja nam je da nam gosti dođu ponovo. Zadovoljan gost će, po pravilu, dovesti drugog gosta, a naš zadatak je da tog gosta dovedemo do „vrhunca”. Uz to, treba imati na umu da riblji restoran ne čini samo sveža riba. Riblji restoran predstavlja sve ono što pojedeš pre glavnog jela. Sveža riba u ribljem restoranu trebalo bi da dođe kao desert! – kaže Milan Miculović. 

Sveža riba u Tata Matu stiže „iz dubina Jadrana”, iz Hrvatske i Crne Gore, a uparuje se sa istarskim vinima. Ta konoba je i ekskluzivni uvoznik vinarije Trapan iz Istre, čija je odležala malvazija (Uroboros ’08 2010) proglašena za najbolju na svetu. Gosti koji vole more i morske specijalitete, kaže Milan, mogu da se goste u Tata Mati bez strepnje da će platiti astronomsku sumu za obrok. 

– Riblji restoran zaista ne mora da bude skup. Tata Mata je dokaz da može da bude i pristupačan – tvrdi Milan Miculović, vlasnik konobe Tata Mata. CBN 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži