Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Bizu - sushi bar

Poznavaoci beogradskih restorana prepoznaju da je Bizu na Topčiderskom brdu sigurno mesto u gradu za dobar suši. Veštinu spremanja učili su od čuvenog šefa Jošihiro Fudžimare, Japanca sa 25 godina majstorskog iskustva. Sva jela sa menija  spremaju se od probranih namirnica, zato se Bizu ove godine našao na listi Top 12 beogradskih restorana u okviru akcije CaféBar network recommends...

Vlasnica restorana, šarmantna Dušica Olsson, u ugostiteljstvu se, kaže, našla sasvim slučajno. Kada je 1999. godine otvorila mali bar Prive na Vračaru nije verovala da će gosti, atmosfera, servis i izbor koktela ovo mesto pretvoriti u kultni beogradski lokal. 

-Na zahtev stalnih gostiju u Prive-u smo uveli i hranu zbog čega smo nakon izvesnog vremena proširili prostor i ponudu. Renovirali smo ceo lokal i od njega napravili bar-restoran Prive. Zbog dece koja su se u to vreme školovala u Parizu, često sam posećivala Francusku. Moja ćerka je obožavala suši pa nam je najčešće svaka večera započinjala ili završavala sušijem. Zaintrigirana veličanstvenošću brojnih ukusa rešila sam da suši postane deo menija Privea. Pri tom, i sam ambijent je bio takav da se koncept japanske kuhinje tu savršeno uklapao – priseća se Dušica.

-Tada nije postojalo mnogo suši restorana u Beogradu. Nabavka namirnica bila je preskupa, pa je i sam proizvod bio skup. Danas je to ipak drugačije: iako se i dalje najveći broj sastojaka uvozi, cene su povoljnije pa je suši sada dostupniji širem krugu gostiju.    

S obzirom na zainteresovanost koju su Beograđani brzo pokazali za suši u Priveu 2012. godine Dušica je odlučila da otvori još jedan restoran sa imenom Bizu.

- S obzirom na lokaciju naši gosti danas su raznovrsni:  poslovni ljudi, diplomate, poznate ličnosti, mnogo dece i drugih koji žele da po prvi put osete ukus sušija. Ima gostiju koji još uvek imaju izvestan otpor zbog pomisli da konzumiraju jelo od sirove ribe. Ipak, uspevamo da ih “nagovorimo” da naprave izuzetak što se do sada pokazalo kao uspešno te se uvek rado vraćaju. Lično, posle toliko godina i dalje obožavam suši, pa svakodnevno uzmem makar nekoliko zalogaja - kaže Dušica. 

Danas, kao vlasnica restorana koji i zvanično pravi najbolji suši u gradu, zna sve načine za pripremu sušija i trudi se da svoje znanje prenese na svoje zaposlene i goste. Ipak, za one koji definitivno nisu opredeljeni da jedu sirovu ribu i japanske ukuse, Bizu na meniju ima još zanimljivih jela. 

- Da biste u ugostiteljstvu bili uspešni, stalno morate da pratite i osluškujete goste. Naprimer, na zahtev gostiju vegetarijanaca u ponudu smo uvrstili vege burger od cvekle, ističe Dušica Olson.

U restoranu Bizu radi dvadesetoro ljudi. Na čelu kuhinje je Aleksandar Antonović dok je menadžerka i glavna asistentkinja Andrijana Petrović.

-Sa njima sarađujem duže od osamnaest godina, zajedno smo od prvog dana „Privea“. Saša je kreativan, rado prihvata inovacije i zaista je velika čast što ga imam u timu. Ista stvar je i sa Anom koja je maksimalno posvećena svim vrednostima koje danas odlikuju Bizu – kaže Dušica.

Da bi u restoranu sve funkcionisalo kako treba, vlasnik mora da bude neprestano angažovan u njegovom radu. 

– Gosti su ključan deo naše poslovne „politike“, njihovo zadovoljstvo i osećaj da su doživeli posebne trenutke kod nas. Ipak, moram da istaknem da je vođenje restorana izuzetno zahtevna stvar i da se verovatno zbog toga žene još uvek ne odlučuju olako da se otisnu u ovaj posao. Međutim, kada se završi poslovni dan, dok krećem kući, onako umorna, i dalje obožavam svoje goste i svoj Bizu - zaključuje Dušica Olson. CBN 


 

Bizu otkriva nekoliko zanimljivosti o sušiju

  • SU je sirće, SHI je pirinač. SUSHI je pirinač pripremljen s pirinčanim sirćetom.
  • Ukoliko delite suši, delite i štapiće. Upotrebljivi su sa obe strane. 
  • Viljuška se ne koristi, jer metal kvari ukus sušija. 
  • Konzumiranje sušija prstima dozvoljeno je čak i na formalnim večerama.
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži