Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Požarevac: Manje gostiju, manje zarade

U gradu u kome je nedavno srušena najstarija kafana Dobro jutro, i dalje tinja ugostiteljski život. Pre tri godine posetili smo Cafe Šansa, Radio caffe, piceriju Castro i Casper, koji je tada poslovao kao noćni klub. Ovaj put zaokružujemo ugostiteljsku sliku Požarevca, grada koji je nekad bio poznat po kafanskom životu....

 

HOMBRE: Rokenrolom protiv narodnjaka

Pab Hombre radi već 15 godina. Od otvaranja do danas, kako kaže vlasnik Saša Živanović, koncept je ostao isti, a to je pivo i rokenrol. 

– Nikada nisam želeo da odustanem od ideje rokenrola i klasične pabovske atmosfere. U nekoliko navrata hteo sam da zatvorim lokal, ali ipak nisam. Teško je da jedan rokenrol pab opstane u gradu u kome su narodnjaci zakon – kaže Saša Živanović. 

– Nekad je Požarevac bio varošica, a sada je samo palanka. Nekad je bio poznat i po kafanama, a danas nema nijedne. Poslednja, najstarija kafana Dobro jutro, nedavno je srušena, dok se svaki mesec otvaraju novi lokali, pa posle šest meseci rada zatvaraju.

U pivnici Hombre najčešći gosti su studenti, a rokenrol bendovi s vremena na vreme održe poneku svirku. 

– S tezgaroškim bendovima odavno sam završio, sada samo angažujem one koji mi se dopadaju. Nemam ja kintu za velike bendove, ali šta ću, puknem lovu da malo obradujem goste, poklonim im svirku. Tu zarade nema – objašnjava Živanović. 

Trenutno je u ponudi pet vrsta točenog i nekoliko flaširanog piva. 


 

CASPER: Pasta za 150 dinara

Kafe-picerija Casper na ugostiteljsku mapu Požarevca upisana je još 1996. Za 21 godinu, koliko posluje, lokal se od kafića i noćnog kluba transformisao u kafe-restoran. Sada su u ponudi pice, paste, slane i slatke palačinke i slana jela poput pohovanog kačkavalja, grilovane piletine i pohovane piletine s kačkavaljem. Od poslastica tu su vafli, voćni kupovi i sladoledi. 

– Kada smo odlučili da gostima ponudimo i hranu, kuvare smo poslali tri meseca na obuku. Za pripremu pasta obučavali su se u Burger baru u Beogradu, za palačinke na Zlatiboru u čuvenoj palačinkarnici Fenix, a u restoranu Bajka u Lazarevcu za pripremu pica – kaže Dušan Bunić, menadžer lokala. 

Porcije su duple, a cene veoma niske. Gosti u Casperu za porciju paste treba da izdvoje oko 150 dinara, dok najskuplje jelo košta 760 dinara. Lokal ima prostranu baštu, a kako kaže Dušan, u planu je kompletno renoviranje prostora. 

– Pre dve godine dali smo lokal u zakup i pogrešili. Ti novi vlasnici su ga zapustili i stavili na loš glas. Zato ga i rušimo, renoviramo i spolja i iznutra. Nadamo se da ćemo do jeseni raditi u novom, lepšem enterijeru – kaže Dušan Bunić. 


 

 

HAVALE: Požarevačka izvidnica

Dva drugara, Milan Stojićević i Ivica Jevtić, otvorili su Havale pre godinu i po dana. Lokal se prostire na četiri nivoa, od kojih je jedan dosta uzvišeniji od ostalih, te su ga zato i nazvali Havale (havale je stara turska reč za izvidnicu koja nadgleda sve ostale). U ponudi su jela italijanske kuhinje poput pica, pasta i specijaliteta od mesa. 

– Imamo i slane i slatke palačinke, a najprodavanije su pice. Preko dana gosti najčešće dolaze na kafu, dok se uveče najviše odlučuju za klopu i pivo – kaže Ivica Jevtić. 

Njih dvojica, kako sami kažu, u lokalu su po ceo dan da bi sve funkcionisalo kako treba. Milan ima desetogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu, te dobro zna šta se u lokalima događa kada vlasnici nisu tu. 

– Radnici su najveći problem. Požarevac je specifična sredina u kojoj zaposlene moraš da učiš da budu ljubazni, da se nasmeju... S druge strane, oni koji su se školovali za konobare ili kuvare neće da rade u kafićima. U svim lokalima kod nas vrti se ista ekipa radnika i bilo bi sjajno kada bismo imali neku aplikaciju gde bi svako od vlasnika javno napisao zbog čega je određeni radnik otpušten, da li je dobar i slično – kaže Milan Stojićević. 


OAZA:  Mir za porodicu 

Restoran Oaza, kako mu i samo ime kaže, smešten je u pravoj maloj oazi u istočnom delu Požarevca. Uređen je u antičkom stilu, dok u bašti žubori voda između velikih krošnji drveća. Oaza uspešno posluje već osam godina i pravo je porodično mesto. 

– Sad nam kreće sezona. Do sada smo raduckali, a sad počinjemo da radimo punom parom – kaže Zlatko Janjićević, šef sale. 

U Oazinoj kuhinji svakog dana krčkaju se domaći specijaliteti poput jagnjetine i dimljene prasetine ispod sača, stekova na žaru, dimljenih rebaraca na kajmaku...

– Sve to uz domaće vino i rakiju. Kod nas dolaze ljudi da bi jeli, a ne da bi probali nešto novo i drugačije. Zato smo tako i koncipirali jelovnik – objašnjava Zlatko. 

U bašti restorana je i dečje igralište na zelenoj površini.


SALAŠ DORAT:  Svega u velikim količinama

Trenutno najpopularnije mesto u gradu jeste salaš Dorat. Nalazi se u blizini hipodroma, na mestu gde je nekada bila štala za konje. Enterijer je pravi „salaški”, kakva je i atmosfera. Salaš radi tačno godinu dana, i dosadašnjim poslovanjem zadovoljan je i vlasnik Dušan Stanković. 

– Kod nas dolaze i Beograđani i Vojvođani. Sve prodajemo u velikim količinama, i hranu i piće, osim sokova, naravno. To ide najslabije – sa osmehom kaže Dušan. 

U ponudi Dorata su jagnjeće i praseće pečenje i klasičan roštiljski asortiman, a za one koji ne vole meso, tu je pastrmka. Četvrtak i nedelja rezervisani su za živu muziku, i to preko dana. Orkestar Merak je tu od prvog dana. 

– Na kraju našeg jelovnika piše „Srećni smo ako ste uživali”, i zaista je tako. Činimo sve da gosti budu zadovoljni – zaključuje Dušan Stanković, vlasnik salaša. 

 

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži