Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Šabac

Kažu da je Šabac između dva svetska rada imao najviše kafana po glavi stanovnika. I danas taj grad može da se pohvali velikim brojem ugostiteljskih objekata. Većina njih smeštena je u strogom centru, u pešačkoj zoni. Ponuda je vrlo raznovrsna, a kako kažu šabački ugostitelji s kojima smo razgovarali, bila bi još raznovrsnija da je kadar stručniji, a materijalno stanje građana bolje...

 

IRISH PUB 

Gosti traže što više za što manje! 

Dejan Ivanković, vlasnik Irish puba, otišao je jednom davno na more da „odradi sezonu” i više se nikad nije vratio studiranju, već je odlučio da napusti fakultet. U ugostiteljskim vodama je od 1987, a od 1992. vlasnik je restorana Enigma, koji danas posluje pod nazivom Moon Sesion Club. Godine 2009. odlučio je da otvori Irish pub i Šapčanima, kako sam kaže, vrati davno izgubljenu veru u rokenrol. 

– Nekad je Šabac bio grad rokenrola, takva je bila i atmosfera, dok je danas situacija znatno drukčija. Intelektualci odlaze, a u Srbiji ostaju „Parovi” i „Farma” – objašnjava Dejan. 

– Oslabilo je i finansijsko stanje Šapčana, a zbog političke situacije sam grad malo je potonuo. To se oseća i u ugostiteljstvu. Verujte mi da sam srećan kada je pazar 7.000 dinara. Vlast u Šapcu ne treba mene da pita zašto mi je mali pazar, nego ja nju! – kaže Dejan Ivanković. 

Malo točeno pivo u Irish pubu košta 100, a veliko 160 dinara. 


 

STELINA  

Kolači i pivo

Poslastičarnicu Stelina otvorila je pre više od dvadeset pet godina porodica Jelić, predvođena glavom kuće, bakom Tomanijom, koja je bila i idejni tvorac Stelininih poslastica, po kojima je postala čuvena i beogradska Ulica Strahinjića bana. 

– Naša baka pokrenula je proizvodnju, a zahvaljujući svom prijatelju iz Grčke, uspela je Šapčanima da ponudi poslastice napravljene po grčkoj tehnologiji. Ko god ih je probao, bio je oduševljen – započinje priču unuk Ivan Jelić, vlasnik lokala Stelina. 

– Ubrzo su počeli da prave franšizu. Do 1999. godine bilo je 36 lokala u Srbiji. Međutim, kada je počelo bombardovanje, baka je odlučila da zaustavi proizvodnju zbog bezbednosti svojih pedeset radnika. Tada se franšiza i raspala, a Grk je otišao i posle se nikad nije javio – objašnjava Ivan. 

Tri godine kasnije proizvodnja je opet pokrenuta, ali se od oporavljanja franšize odustalo. 

– Moja mama odlučila je da ponovo pokrene proizvodnju kako bi svojim sugrađanima omogućila da i dalje uživaju u prepoznatljivim poslasticama. Zajedno smo stvarali brend iz početka, a nedavno smo proširili prostor i odlučili da slatku ponudu upotpunimo dobrim noćnim provodom – kaže Ivan Jelić. 

Stelina je postala mesto gde se promovišu kulturne vrednosti Šapca. U njoj talentovani mladi muzičari mogu da pokažu ono što znaju, a često nastupaju i poznati prestonički klupski bendovi kao što su Magic Beans i De puta madre. 


 

DIVINO    

Uigrana ekipa koja retko greši! 

Restoran internacionalne kuhinje Divino otvoren je u robnoj kući u Šapcu pre četiri godine, a nedavno je promenio lokaciju i smestio se u centar grada, u pešačku zonu. Otvorili su ga Ana Vasić Đurković i Vojkan Đurković, a za menadžerku postavili Danicu Petrović. Ona je i zadužena da u Divinu sve funkcioniše kako treba i da gost svaki put izađe zadovoljan. 

– Kod nas radi uigrana ekipa u kojoj svako zna svoje obaveze, a što je još važnije, kako da se postavi prema poslu, kolegama i gostu. Kada zaposleni napravi grešku, prvo dobije opomenu, pa onda novčanu kaznu koja podrazumeva deset odsto manju platu – iskrena je Danica. 

U restoranu Divino na meniju su razne vrste pica i pasta, kao i mnogobrojni specijaliteti od ćuretine. Za klince tu je dečji meni, a kako kaže Danica, gostima svih uzrasta omiljeni su vafli.


 

GRADSKA KAFANA 

Sufle&Angus

Živorad Jovanović otvorio je Gradsku kafanu pre skoro deceniju. To je zapravo jedini fensi restoran u Šapcu, prostire se na dva nivoa i ima prostranu baštu, a nalazi se na raskršću puta Beograd–Loznica–Valjevo. Od otvaranja do danas, osoblje se gotovo nije menjalo. Šef personala Miroslav Mušicki predstavio nam je ponudu Gradske kafane. 

– Čokoladni sufle koji potpisuje Vlada Simić nesumnjivo nas je proslavio. Čak i Beograđani dolaze da ga probaju. Ponudu smo obogatili i angus junetinom koja odležava 21 dan. Meso stiže s naše farme iz Slankamena. Gosti vole da dođu i na ćuretinu s mlincima i na biftek u maslinovom ulju – kaže Miroslav. 

U vinskoj karti zastupljene su domaće vinarije, uz nekoliko odabranih etiketa iz Portugala i Čilea. 


 

 

CITY PARK 

Dva drugara i trudnica

Dugogodišnji drugari iz detinjstva Mladen Marković i Uroš Josimović otvorili su pre sedam godina kafić s pogledom na gradski park. Trećeg nerazdvojnog drugara Đorđa Jankovića postavili su za menadžera lokala. Tom trojcu pre skoro devet meseci pridružila se i jedna trudnica koja se posvetila uređenju City Parka. Nataša je Uroševa supruga, i kako sama kaže, ima toliko posla oko lokala da će se po svemu sudeći i poroditi u kafani. 

U City Parku u dnevnoj varijanti akcenat je na kafi i sveže ceđenim mešavinama od kojih se posebno izdvajaju fervex, vitaminski i city mix. Za veče, tu su kokteli, koji su, kako kaže Mladen, i najprodavaniji proizvod u lokalu. 

Na ugostiteljskoj mapi Šapca velika je konkurencija, a ono što, prema rečima Mladena Markovića, nedostaje jeste dogovor među vlasnicima lokala. 

– Jednostavno, nismo složni. Previše je kafića koji ne rade kako treba. Ko god ima viška para, otvori lokal, a gostu praktično ne nudi ništa – objašnjava Mladen. 

– Ubijaju nas i administracija i papirologija. Evo, mi smo tek posle pet godina poslovanja uspeli da dobijemo dozvolu za baštu. Nema ni dovoljno kvalifikovanih radnika. Finansijska situacija realno je loša, tako da i ne čudi što čim obučim barmena za rad, on da otkaz i ode da radi sezonu na moru – iskren je Mladen Marković, jedan od vlasnika City Parka.  


 

MALI METROPOL

Najstarija kafana u Šapcu 

Mali Metropol je nekadašnja Kafana kod Živorada Dokića, poznatog šabačkog ugostitelja. Na istom mestu lokal posluje od 1965, samo je menjao namenu: od restorana, preko kafane, kafića i kladionice, do današnjeg kafe-bara s bilijar salom. Vlasnik je Đorđe Ilić, koji je, kako kaže, non-stop u lokalu.

– Znam skoro sve goste, i ko šta pije i ko šta ne pije – kaže Đorđe. – Sve je manje boema i onih koji piju kafu i rakijicu iz meraka.  

Mali Metropol je pre dve godine renoviran, a kako kaže Đorđe, radovi su trajali dugo jer nisu želeli da izgube nijednog gosta zbog novog enterijera, u čemu su i uspeli. 

– Dobili smo i nove goste, što nam je posebno drago – iskren je Ilić. 

Mali Metropol gostima nudi kafu i sveže ceđene sokove, domaću rakiju, vino i pivo, i mini-salu za bilijar sa dva stola. 

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži