Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Prime

 

 

Prime nije klasičan hotelski restoran. To je fine-dining restoran na srpski način u hotelu Crowne Plaza. Oko kvaliteta namirnica ovde nema kompromisa, a budući da je slogan restorana Eat Serbian Well, na meniju su odabrani specijaliteti tradicionalne srpske kuhinje pripremljeni u skladu sa svetskim trendovima. Ukusna hrana, elegantan enterijer i ljubazno osoblje presudili su da se Prime ove godine nađe na listi Top 12 beogradskih restorana.

Kada je u novogodišnjoj noći 2013. u Beogradu svečano otvoren hotel Crowne Plaza, otvoren je i fine-dining restoran Prime. Filozofija restorana zasnovana je na hrani s lokalnog podneblja, a zanimljivo je i to što u Primeu svaki dan osim u jelima fine kuhinje gosti mogu da uživaju i u dnevnim, kuvanim jelima. 


Zoran Knežević, menadžer restorana– Stranci, a i Beograđani, posebno vole petak jer se zna da je tada na meniju domaći srpski pasulj s rebarcima – sa osmehom kaže Zoran Knežević, menadžer restorana. 

Iako ima dvadeset pet godina, već šest godina radi kao menadžer u hotelskim restoranima u Beogradu. Nakon srednje škole u Čačku, paralelno sa poslom završio je hotelijerski menadžment.

On je upravo i zadužen za to da u restoranu sve funkcioniše besprekorno, a kako kaže, od svog osoblja očekuje da odgovori na svaki zahtev gosta, i to besprekornom uslugom i korisnim savetima u vezi s jelovnikom ili vinskom kartom, koja broji više od 1.500 etiketa. 

– Svi koraci koji vode do gosta moraju da budu ispravni. Naš somelijer je stalno na usluzi i brine se o tome da gost uvek odabere vino koje savršeno ide uz obrok. Svi zaposleni moraju da budu upućeni u sastojke jela, način pripreme, kako bi gostu na pravi način znali šta da ponude. Ima ljudi koji su alergični na određene namirnice, ima i gurmana koji vole da znaju kako se priprema jelo... Konobari su obučeni tako da gostu pruže sve neophodne informacije – objašnjava mladi menadžer Zoran i dodaje da Prime ima ponudu za sve, za gurmane, za vegane i vegetarijance, kao i za one koji u ishrani ne koriste gluten. 

– Čini mi se da je kinoa omiljena namirnica našeg kuvarskog tima, dok su u pripremi zdravih jela, osim kinoe, neizostavni i špargle i matovilac. Posebno smo ponosni na to što se naša zlatna devojka Ivana Španović za Evropsko prvenstvo u atletici pripremala kod nas u hotelu i što je odabrala restoran Prime za ishranu. Svakodnevno smo joj pripremali obroke po strogim kriterijumima takmičenja – kaže Zoran.  

O gostima u restoranu brine tim koji čine pet konobara i somelijer, dok je za marketinške aktivnosti i promociju zadužena Milena Milojević. Kao i Zoran, i ona je uvek tu, a kada je gužva, često zna i da posluži goste. 

– Posao smo rasporedili po smenama, ali se nikako nemojte iznenaditi ukoliko nas češće nego što je uobičajeno vidite u restoranu. Kada ima potrebe za tim, radimo i po ceo dan da bi sve funkcionisalo kako treba – kaže Zoran i dodaje da u Primeu ne postoji klasičan odnos šef–zaposleni. 

– Kod nas ne postoji ta vrsta autoriteta, već je sve okrenuto ka timskoj igri. Kada zatreba, radimo i ja i moj šef i njegov šef, a sve nas održava ljubav prema poslu. Mi smo zaista dobro „istrenirani” i spremni na sve moguće izazove. Hotelska industrija podrazumeva određen kodeks ponašanja kojeg morate da se pridržavate. Ceo tim zaposlenih je mlad, spreman na izazove. Budući da smo deo internacionalnog lanca hotela, obučeni smo tako da u svakom trenu imamo odgovor na sva pitanja – objašnjava Zoran Knežević. 

 

 

Prvo food tasting, pa novi jelovnik! 

Šef kuhinje hotela je Komnen Bakić, uz čiju je pomoć i mladi kuvarski tim Primea savladao sve potrebne kulinarske tehnike. 

– Trenutno pripremamo „krunisanje” novog chefa, koji je izabran iz članova tima, ali o tom potom, ne bismo sada da otkrivamo ko je u pitanju. Samo ću reći da je reč o kuvaru kome je Komnen bio pravi mentor. 

Jelovnik se menja sezonski, a do novog menija dolazi se posle iscrpnog food tastinga, u koji su uključeni svi zaposleni u restoranu, ali i u drugim sektorima. 

– To zaista bude prava mala gastronomska fešta. Svi probamo jela, razmišljamo o tome šta treba da se doda ili izbaci. Eto, da nije bilo food tastinga, našem rižotu s bundevom i ramstekom falio bi celer – sa osmehom zaključuje Zoran Knežević. CBN


Kinoa salata sa spanaćem, paradajzom i lagano grilovanim telećim fileom 

Sastojci: 30 g paradajza, 30 g spanaća, 250 g telećeg kotleta, 60 g kinoe, 10 g graška, 30 g krastavca, 0,5 g mirođije, 1 dl maslinovog ulja, ekstra devičanskog, 30 g limuna, 1 g crnog mlevenog bibera, 16 g meda.

Priprema: skuvati kinou, pa dodati povrće (krastavac, paradajz, spanać, so i biber). Dresing za salatu od kinoe napraviti od meda, limunovog soka, senfa i maslinovog ulja. Služiti s lagano grilovanim telećim fileom. 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži