Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Careva ćuprija

Restoran Careva ćuprija jedan je od spomenika Beograda. Kako se navodi u izveštaju pukovnika Ilije Garašanina iz 1847. o Državnim dobrima varoši Beograda i okruga Beogradskog, još od 1846. na mestu današnjeg restorana postojala je mehana Kod Careve ćuprije sa četiri sobe. Danas Careva ćuprija može da ugosti dvesta gostiju, a uvek isti standard, odlična hrana i besprekorna usluga izdvojili su je u Top 12 beogradskih restorana   

 

Milenko Milić, vlasnik

– Moja odluka da počnem da se bavim ugostiteljstvom bila je sasvim logična jer su gotovo svi u mojoj familiji bili ugostitelji – započinje razgovor Milenko Milić, vlasnik restorana Careva ćuprija. 

– U to vreme, kada sam upisivao Srednju ugostiteljsku školu, moj stric je bio profesionalni ugostitelj. Prilikom upisa nagovarao me je da izaberem smer kuvara, ali ja sam se odlučno opredelio za konobara.

Postojala je stručna komisija i zahtevalo se zadovoljavanje određenih kriterijuma, mnogo pažnje pridavalo se izgledu i opštem držanju. Sećam se da sam prošetao salonom pred komisijom i da su prokomentarisali da bi mogao da budem dobar konobarčić – priča Milenko.

– Da bi bio dobar u ovom poslu, moraš da budeš dopadljiv, vredan, da dobro izgledaš, da budeš vaspitan, a ja sam sve to bio – priča Milenko. 

Posle završene Srednje škole u Sarajevu, Milenko je nastavio školovanje u Opatiji, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Uporedo je radio kao konobar u hotelu Bristol, potom kao šef sale u hotelu Evropa, a zatim na Jahorini u hotelu Bistrica.

– Petnaest godina sam u letnjoj sezoni uzimao neplaćeno odsustvo i odlazio na more. Radio sam duž celog Jadrana, od Istre do Dubrovnika. Van sezone sam radio u Sarajevu. Nekoliko godina pred početak rata u bivšoj SFRJ otvorio sam svoj prvi restoran Gaj. Bio je smešten u Skenderiji. U to vreme Sarajevo je bilo centar ugostiteljstva, otvarali su se kafići, picerije... Moj restoran je odlično radio, bio je jedan od boljih u gradu – objašnjava Milenko.

Budući da je rat prekinuo poslovanje njegovog restorana, morao je da napusti Sarajevo. Preselio se u Beograd i počeo iz početka.

– Bilo mi je veoma teško, ali nisam se dao. Borio sam se. To je moj put.

Svaki posao nosi određeni rizik, pa i ugostiteljstvo. Prvenstveno mislim na finansije. Restoran je skup biznis, zahteva mnogo ulaganja pri otvaranju, a posle toga treba i opstati. Nisam štedeo, dosta sam ulagao u opremu, inventar, u koji uvek ulažem – kaže Milić. 

– Problem u ovom poslu je kada neprofesionalac otvori restoran samo zato što ima novac. I taj restoran na početku odlično radi. Onda se vlasnici umore, shvate da je to prevelika obaveza, požele malo da odahnu, povere nekom da im vodi biznis i tad sve krene nizbrdo.

Milenko je u restoranu svakog dana od ranog jutra. I pored brojnih obaveza, uvek je tu da dočeka i isprati goste. U poslu mu pomažu brat Mladenko i sin Slaven.

– Stalna postava radnika bitna je za uspešno poslovanje. Konobari kod mene rade i po petnaest godina i znaju svakog gosta u dušu. Kao i u fudbalu, tim mora da bude uigran. Kada gost poruči, nije bitno od koga, od mene ili bilo kog drugog konobara, uvek će dobiti isto. To se zove standard – objašnjava Milenko.

– Veoma je bitno nabaviti kvalitetnu robu, prvenstveno meso, za koje imam dugogodišnje dobavljače. Zato sam ja zadužen za nabavku mesa, a naravno i za to da kontrolišem kvalitet jela koja izlaze iz kuhinje – objašnjava Milenko svoje dnevne obaveze.

Nikola Cicvara

 

Jelovnik je bukvar

U Carevoj ćupriji svakog jutra priprema se petnaest gotovih jela, takozvana dnevna karta, dok jelovnik, kako kaže Milenko, predstavlja svojevrstan bukvar.

– Sve što se nalazi u jelovniku, gostu mora da bude dostupno, pa čak i ako meni sadrži veliki broj jela kao kod nas. Isto važi i za vinsku kartu. Iako ima oko dvesta etiketa od kojih se najčešće prodaju dve, tri, pet, mora da postoji određena zaliha svih ostalih. Jednostavno, to se tako radi – zaključuje Milenko Milić, vlasnik restorana Careva ćuprija.

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži