Home  //  Lokali  //  Predstavljamo  //  Gušti mora

Šarmantni primorci Duško i Jovica Vlaović zajedno sa svojim ocem Petkom pre više od deceniju otvorili su konobu Gušti mora u Radničkoj ulici u Beogradu. Budući da je konoba smeštena gotovo pod mostom i da je okružena vulkanizerima i auto-servisima, stručna javnost nije im predviđala uspeh. Međutim, ovi momci pokazali su da se trud i rad u životu uvek isplate i zbog toga su se i našli na listi Top 12 beogradskih restorana..

 

 

Gosti su se navikli na lokaciju. U početku je bilo vrlo teško. Izgradnja Mosta preko Ade mnogo nam je pomogla jer nam je donela i nove goste s Novog Beograda – kaže Duško. 

Duško i Jovica odrasli su u kafani, a u njoj i dan-danas dnevno provode i po petnaest sati. Duško je zadužen za servis, a Jovica za morski gastronomski užitak. Budući da je njihov otac u ugostiteljstvu skoro pa ceo vek, njegova pomoć bila im je od velike koristi. 

– Dok nismo oformili ekipu, on je bio tu da pomogne i da nas usmeri. Naravno, i dalje nam pomaže, prvenstveno oko nabavke ribe. Spas nam je što je on i dalje na moru, i dobrog je zdravlja, pa nam šalje sve što nam zatreba. U Beogradu ima toliko ribljih restorana, a grad je veoma loše snabdeven ribom – kaže Duško i dodaje da zbog nedostatka kvalitetne ribe često s kolegama iz drugih restorana radi po principu robne razmene. 

– Da toga nema, ne znam šta bih. Desi se neočekivana gužva, a meni fali nešto, pa pozovem za pomoć. Sarađujemo s Hrvojem iz CaffeCaffe&Fisha i s Rajkom iz Marinade. I oni isto kada im nešto zatreba znaju na koju adresu da se obrate. To se nekako podrazumeva i zaista mi je drago što je tako – objašnjava Duško. 

Godine svakodnevnog rada, uz stav da oko kvaliteta onoga što posetilac dobija ne sme biti kompromisa, braći Vlaović vratile su se kroz brojne stalne goste, poštovanje kolega iz branše i odlične preporuke. 

– Iza nas stoji veliki rad i sve što smo stekli rezultat je toga što smo brat i ja svakodnevno u restoranu da ispratimo i dočekamo i dobro i loše. Ovakav posao uzima celog čoveka, ali mi smo tako odlučili i navikli da samo velikim radom može nešto da se postigne. Kada si posvećen ugostitelj, onda nema vremena za privatni život. Otac nam je još kao momcima rekao da se neće ljutiti ako brat i ja ne budemo nastavili da se bavimo ugostiteljstvom – kroz smeh kaže Duško. 

Da od ugostiteljstva može lepo da se živi, ovi momci iz godine u godinu predanim radom i dokazuju. Na mestu današnje konobe Gušti mora pre sto godina postojala je kafana, a reči oca Petka ostale su im u sećanju kada su se odlučili za ovaj ugostiteljski poduhvat. 

– Sećam se da nam je otac rekao da će kafana, ako je nekad bila puna, biti puna i s novim vlasnicima. Ugostiteljstvo je jedini posao kojim se bavimo. Po ceo dan smo u kafani, jedino nismo tu kada su godišnji odmori. Tada zaposleni malo više ispaštaju jer je sve na njima, ali šta da se radi. Ugostiteljstvo je ozbiljna fizikalija. Sve se svodi na rad i samo na rad – objašnjava Duško Vlaović, vlasnik konobe Gušti mora. 


 

Riba na soli

brancin, krompir, blitva, ruzmarin, menta, krupni biber i so, mešavina čajeva 

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži