Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom.

Na konferenciji su prisustvovali: Robert Gasser generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Olivera Škorić marketing menadžer hotela, Deni Porej, direktor WWF Adrije,  Fabijan Peronja projektni službenik WWF Adrije, konsultanti na projektu: Robert Ripli, Ana Balić i Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.

„Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane.

Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta. Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu,

a u drugu imamo gladne.

Naime, trenutno na svijetu imamo 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva I gladi. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane.

Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih“, izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

Ovim projektom se jedan deo tog otpada i smanjio, o čemu su nas informisali generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Robert Gasser I marketing menadžer hotela, Olivera Škorić:

“Predloženim rešenjima i savetima iz projekta, naš otpad smo uspeli smanjiti za 12% I težimo velikoj brojci od 30% do kraja godine. Osim toga uveli smo praksu razdvajanja otpada, ali i plaćanja odvoza jednog dela tog otpada koji se kasnije pretvara u kompost I koristi za prehranu životinja ili u poljoprivredi kao organsko đubrivo.

Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela na čemu intenzivno radimo, ali obzirom da je naš hotel prvi hotel u državi koji se u saradnji sa WWF Adriom uhvatio u koštac s problemom ostataka hrane

verujemo da će gosti to znati prepoznati i ceniti.

Takođe, možemo se pohvaliti da smo u našem hotelu drastično smanjili korišćenje plastike ali i da smo u procesu izbacivanja sve jednokratne plastike iz upotrebe - te smo recimo plastične slamke zamenili metalnim, papirnim i onim napravljenim od bambusa, pakovanje hrane za poneti se sada radi u ecofriendly kutijama… Naši gosti imaju priliku da svoja ekološka vozila napune u garaži hotela u EKO stanici. Zaista smo odlučni u nameri da uradimo sve kako bi obezbedili zdraviju sredinu za sve nas a kasnije i našu decu. “

Ekspert na polju gastronomije, u ime kompanije Gastronomadi, Robert Ripli nam je rekao nešto više o projektu:

„Vrlo nam je drago da je Courtyard Belgrade započeo s odvajanjem različitih vrsta ostataka hrane,zatim i merenjem tih istih ostataka jer na taj način možemo pratiti naša postignuća, ali takođe i podižemo svest zaposlenih samog hotela.

Najveći fokus su nam doručci jer je to pozicija na kojoj gosti sami određuju porciju i količinu hrane što nažalost rezultira ogromnim količinama ostataka hrane i iz tog razloga to je mesto gde najviše radimo.

I nadalje ćemo se baviti implementacijom saveta i idejnih rešenja iz projekta u svakodnevno poslovanje hotela i nadamo se još većem smanjenju ostataka hrane, što ćemo moći i potvrditi brojevima dobijenih iz svakodnevnih merenja.“

Share

Najnovije vesti


Srbija zabranjuje roštilj na ćumur?

U junu je u Skupštinu Srbije stigla građanska inicijativa kojom je zatraženo da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur...



Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom



Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew

Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew hladno pripremljena kafa... Najnoviji trend u ispijanju kafe, Cold Brew, stiže u Srbiju - hladno pripremljena i hladno služena kafa, koja će ovog leta oduševiti posetioce kafića, pravi je izbor za sve...



Jagnjetina u Mrzencima

Jovan Mrđenović

Rešio sam i ovog leta da posetim Mrzence, kao što činim i niz prethodnih godina. Čovek koji ima sreću da nađe smeštaj u hotelu Nar u Mrzencima, gde se soba traži preko veze, treba da se istušira, odmori i uveče pravac kafana...



Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju...