Home  //  Oprema  //  Vesti  //  Najuspešnija godina u turističkoj istoriji Zlatibora

Prema procenama Turističke organizacije Zlatibor, 2015. godina biće najuspešnija u istoriji turizma na ovoj planini – i po broju gostiju i po broju ostvarenih noćenja.

Na ruku Zlatiborcima išli vremenske prilike i u zimskoj i u letnjoj sezoni, ali rekordima su doprineli i promocija planine van granica Srbije i ulaganja u smeštajne kapacitete i turističku ponudu, piše Blic.

Za prvih sedam meseci turistička privreda Zlatibora beleži rast od 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i po broju gostiju i broju noćenja. Premda je skoro ceo avgust bio odlično popunjen, a sjajne su najave i za septembar i oktobar, prognoziramo da će Zlatibor u 2015. ostvariti rekordnih 1,4 miliona noćenja, - kaže Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor.

Veći rast zabeležen je u zimskoj nego u letnjoj sezoni, a tome je doprinelo preko 100 skijaških dana na Torniku. Letos, od 10. jula do 20. avgusta, na ovoj planini je dnevno odmaralo u proseku 20.000 ljudi.

- Popunjenost hotelskih kapaciteta tokom leta bila je preko 95 odsto, a u privatnom smeštaju nešto manje, s obrzirom na veliku ponudu. Svake godine se pojavi 500 do 700 novih ležaja koji ulaze u funkciju izdavanja u privatnom smeštaju, - ocenjuje Đurić.

U ukupnom broju gostuju sa 20 odsto učestvuju strani turisti, što je još jedan rekord Zlatibora. Uz tradicionalno najbrojnije goste iz Republike Srpske i Crne Gore, Zlatibor se može podičiti i masovnijom posetom iz Rusije, Nemačke, Holandije, Rumunije i Bugarske.

 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...