Home  //  Oprema  //  Vesti  //  Posuđe koje se samo pere

Posuđe koje se samo pereŠvedski stručnjaci iz studija za dizajn Tomorrow Machine su proizveli tanjire i šolje od celuloze kojima nikada nije potrebno pranje. 

Novi proizvod ima za cilj da pokaže kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti, ali i savitljivi.

Proizvod štedi resurse, a ne zahteva ni vodu ni hemikalije da bio ostao čist. Materijal postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu, kažu dizajnerke Hana Bilkvist i Ana Glansen, koje su se specijalizovale za ambalažu hrane.

Premaz na posuđu je rezultat nove tehnologije koja imitira lotosov list kako bi površinu otpornu na vodu, ali i na prljavštinu. Nakon upotrebe,tanjir i šolju je dovoljno nagnuti i oni će se sami očistiti.

To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju. Naša vizija kao dizajnera je da stvorimo bolji svet kroz istraživanje, nove tehnologije i inteligentne materijale. Verujemo da je kreativnim korišćenjem nauke moguće stvoriti inovacije budućnosti – istakle su Bilkvist i Glansen.

Share