Home  //  Management

Nova godina se lagano primiče, a ugostitelji se, po svemu sudeći, još nisu bacili na posao. Kako su nam rekli distributeri, od ugostitelja i dalje nema ni traga ni glasa. Niko ne poručuje veće količine pića, a o narudžbinama za najluđu noć i ne govori. Ugostitelji su navikli da od distributera dobijaju pića u minut do 12 ako treba, a i distributeri su se navikli na često nerealne prohteve vlasnika i menadžera lokala, pa se, kako kažu, ne uzbuđuju previše 

 

Smatramo da i pušačima i nepušačima treba omogućiti da provode vreme u prijatnom i kulturnom ambijentu. Zagovaramo balans jer je to jedini održivi način funkcionisanja i skrećemo pažnju ugostiteljima da gube veliki broj gostiju koji ne žele da sede u zadimljenim prostorijama

 

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se na ručak ide kod Nikole, Rajka, Mikija, Fiće i Vlaste.

 

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem olovku, pripremim gumicu, pa kako bude...

 

Iako se u Srbiji uglavnom dovodi u vezu sa smederevkom i špricerom, Tikveš je mnogo više od toga! Vinarija se nalazi u srcu Tikveškog vinogorja, najvećeg i najznačajnijeg u Makedoniji. Posebna pažnja posvećuje se celokupnom procesu proizvodnje vina, u šta smo se i uverili tokom trodnevnog putovanja Tikveškim vinogorjem

 

Ekipa CaféBar networka zajedno s vinarima slavila je početak berbe vinskog grožđa, uz čašu-dve vina, podrazumeva se...

 

Povodom predstavljanja novog džina, kompanija Coca-Cola HBC Srbija organizovala je jednodnevni izlet na Taru za barmene. I mi smo bili deo odabrane „botaničarske” ekipe i zajedno s barmenima išli u potragu za 22 biljke koje se koriste u destilaciji džina The Botanist

 

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu svetske hotelske scene, s ponudom i za najprobirljivije goste. Ti hoteli doneće u našu zemlju novi oblik gostoprimstva

 

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran godinama je na listi 50 najboljih, a trenutno se nalazi na drugom mestu. Šef koji pravi magiju vlasnik je čak tri Mišlenove zvezdice. Veliki je poštovalac italijanske tradicionalne kuhinje, ali obožava da pomera granice i da traži nešto novo i drukčije

 

Šefovi kuhinja u svetu su poznatiji od vlasnika restorana, ONI su najčešće prepoznatljiva lica i po njima restorani nose ime. Kod nas, šefovi kuhinje uglavnom su zaposleni u restoranima i često lica koja gosti nikada ne vide. mnogo poznatiji su vlasnici i menadžeri restorana. U poslednjih nekoliko godina, i kod nas se menja situacija. šefovi kuhinje postaju prepoznatljivi, pa neki čak i zvezde, a pred vlasnicima je težak zadatak: kako da zadrže svog superstara?!

 

Nenad Jovanović

chefa kuhinje restorana Credo, Courtyard by Marriott Belgrade City Center 

 

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

Svako ko je imao veći broj gostiju na ručku ili večeri u svojoj kući zna koliko je planiranja, nabavke i pripreme potrebno da bi sve prošlo kako valja. Nikada niste sigurni koje su vam količine potrebne, uvek se plašite da neće biti dovoljno hrane i pića, a neretko se i pretera, pa ostane svega, da se nahrani i napoji bar još toliko njih!