Home  //  Management

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...

 

Jovan Mrđenović

ugostitelj

I naravno, sada se pitamo, kao što smo se uvek i pitali, šta je to što jedan restoran izbaci u orbitu, dok drugi propadaju uprkos velikim investicijama, mestu na kome se nalaze, stilu, nameštaju, izboru jela i pića, reklami...

 

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako se za dve godine tri puta ponove isti prekršaji, objekat može biti zatvoren na čak godinu dana. O tome šta misle o novim izmenama Zakona o poreskom postupku razgovarali smo sa ugostiteljina iz Beograda, Velikog Gradišta i Pirota

 

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje je potrebno sprovesti. Kada je reč o hotelijerskoj industriji, problem nije u prikupljanju podataka već u njihovoj zaštiti.  

 

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno obavljanje izvesne fiziološke potrebe, a u ostatku bazena ne...

 

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan najbolje pokazuje to što je u kuhniju hotela Square Nine ušetao s radiom. Tetovaže doprinose njegovom autentičnom izgledu, a on uživa u tome da jede burek i da se ponaša kao tipičan Dorćolac iz Berlina. 

Razgovor s Eyckom, podrazumeva se, pratila je i degustacija novog menija...

 

Piše: Deana Dimitrijević

Ista prava za pušače i nepušače

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je stupio na snagu 2010. nalagao je da ugostiteljski objekti veći od 80 kvadrata podele lokal na pušačku i nepušačku salu. Osim toga, Zakon je predviđao i da prostor u kome je zabranjeno pušenje zauzima najmanje 50 odsto ukupne kvadrature lokala. U beogradskom restoranu Franš nije mogla da se napravi takva podela. Po Zakonu, veći prostor bio je određen za pušače. Danas pušačka sala u Franšu ima 60, a nepušačka 110 mesta...

 

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...

 

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske, skandinavske...

 

(in memoriam Paul Bocuse 1926-2018)

Kad dođe vreme završiću u rerni

Jedan od najcenjenijih francuskih šefova Pol Bokiz, umro je krajem januara u 91. godini. 

 

Uroš Urošević, Rukovodilac za odnose sa HoReCa kupcima

BLACK ANGSU