Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Srbija zabranjuje roštilj na ćumur?

U junu je u Skupštinu Srbije stigla građanska inicijativa kojom je zatraženo da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur...

U Srbiji gotovo da i ne postoji restoran koji na meniju nema roštiljsko meso. U najvećem broju slučajeva reč je o roštilju na ćumur. Lekari i nutricionisti odavno upozoravaju da meso pripremljeno na takav način može da se dovede u vezu s pojavom tumora debelog creva...

Istraživali smo da li ugostitelji u Srbiji bez obzira na sve i dalje prednost daju roštilju na ćumur ili su po ugledu na najveću burger naciju na svetu, Amerikance, rešili da bar njegovu štetnost svedu na minimum. Da li će taj predlog zakona kada i ako dođe do skupštinske procedure biti prihvaćen i poštovan u celoj zemlji? Ugostitelji iz Leskovca i Niša tvrde da nema šanse. 

Razgovarali smo s nekoliko ugostitelja o toj inicijativi. Reakcije su bile iste: ne žele da daju zvanične izjave za naš časopis, smatraju da je roštilj na ćumur najukusniji i da zato gosti takva jela najviše naručuju, a osim toga, ne veruju u štetnost roštilja na ćumur, jer kako nam je rekao jedan ugostitelj, „da je to istina, ja odavno ne bih imao goste”, misleći na kancerogena svojstva hrane pripremljene na taj način.

Oko ukusa mesa ispečenog na ćumur rasprave skoro da i nema, kažu ugostitelji, jednoglasni su i oni i gosti da je upravo tako pripremljen roštilj najukusniji. Kada pitate ugostitelje i goste lokala kako znaju da je baš tako pripremljen roštilj najukusniji pošto nikad nisu probali neki drugi, dobijate odgovor da jednostavno znaju, a na pitanje o zdravstvenim posledicama svi odmahuju rukom i smeju se. 

U beogradskim restoranima još i ima električnih roštilja, dok se u ostalim krajevima Srbije nikako ne može bez ćumura, koji je, tvrde, ukusniji i isplativiji od struje. Međutim, za takav roštilj potrebni su i određeni uslovi, pre svega dobra ventilacija. Nažalost, neki restorani imaju ćumura i više nego što im je potrebno, pa gosti neretko iz njih izlaze veoma „zadimljeni”. 

Zbog rigoroznih zakona koji regulišu upotrebu otvorenog plamena, u evropskim restoranima koristi se isključivo roštilj na plin. Upotreba ćumura radi roštiljanja u ugostiteljskim objektima zabranjena je i u susednoj Makedoniji.  

 

Doprinosi oboljevanju

Doktor Ivan Nikolić, koji je nedavno skupštinskom odboru uputio predstavku, tvrdi da u obolevanju od karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju hemijska jedinjenja koja nastaju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ćumur. S njim su saglasni i nutricionisti. 

Od raka debelog creva u Srbiji svake godine oboli skoro pet hiljada ljudi, od kojih polovina umre. Ukoliko se meso griluje na suviše visokim temperaturama, moguće je razvijanje heterocikličnih amina (HCAs), benzopirena i policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAHs), koji mogu biti kancerogeni. 

 

Kako smanjiti štetnost

Najbezbednije je da se promene uređaji u kuhinjama restorana, ali prvi korak može da bude da se smanje neželjena dejstva pripreme mesa na ćumuru. Pre svega, najbolje je da se meso griluje na nižim temperaturama i što kraće. Korisno je i marinirati ga, a svakako i seći na tanje komade. 

Amerikanci, na primer, roštilj pripremaju na nižim temperaturama i uz obavezno prethodno mariniranje mesa. Njihovi roštilji imaju poklopac, pa je meso tako zaštićeno od spoljnih uticaja. Priprema se dugo, ali se ne izlaže direktno toploti žara. Oni koriste i takozvane smokere. To je roštilj koji ima ložište sa strane i u njemu se meso priprema slično kao u srpskom saču. 

U Srbiji gotovo da i ne postoji restoran koji na meniju nema roštiljsko meso. Utisak je da dok se nisu otvorili restorani u Beton hali i dok se u Srbiji, a pre svega u Beogradu, nije uveo koncept fine dininga, pa i te „fine” pripreme jela, u ovom slučaju mesa, nismo ni čuli da postoje drugi načini za dobijanje zadimljenog ukusa osim pomoću ćumura. 

Mada se trenutno vodi polemika o tome koliko je štetno meso pripremljeno na roštilju na ćumur, pitanje je i koliko je štetno biti majstor roštilja u Srbiji. 

Veljko Vujić, direktor kompanije Okpiro, tvrdi da radnici koji rade osam sati direktno na roštilju ne prolaze baš najbolje i da su posledice po njihovo zdravlje lako uočljive. 

– Zdravstvene probleme mogu da imaju ne samo oni već i svi zaposleni u kuhinji u kojoj se nalazi roštilj na ćumur. Dešavalo nam se da ugostitelji zamene roštilj na ćumur električnim, zbog zdravlja. Jednostavno, ne žele svoje radnike da izlažu štetnim uticajima i katastrofalnim posledicama po zdravlje disajnih puteva. Ima i onih kojima je doktor zabranio da rade na roštilju na ćumur. 

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa, ima oko 2.000 objekata koji služe hranu, a među njima je najveći broj onih koji služe roštilj na ćumur. Meso se u Srbiji jede svaki dan i baš zbog toga važno je makar podići svest o štetnosti pripreme mesa na taj način, a na vama ugostiteljima je da zaštitite svoje goste i zaposlene.

Share