Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Odlazak kulinarske legende

Jedan od najcenjenijih francuskih šefova Pol Bokiz, umro je krajem januara u 91. godini. Bokiz je dugo bolovao od Parkinsonove bolesti, a bitku života izgubio je u svom restorana u Lionu. Slavu u kulinarstvu stekao je 1970. godine kao jedan od pionira Nouvelle cuisine, dok je “Šefom veka” proglašen prvi put 1989.  (drugi put 2011). U pripremi jela koristio je sveže sastojke i zdrave namirnice od kojih nastaju neobične kombinacije. Njegovi specijaliteti, ne zavode samo ukusima, već i svojim izgledom. Poznat je po takozvanim gastronomskim izumima poput piletine u svinjskoj bešici i brancina punjenog musom od školjki i pečenog u lisnatom testom sa sosom od paradajiza. 

Izdao je memoare 2005. godine pod nazivom Paul Bocuse: The Sacred Fire, a kada su ga novinari pitali da pojasni naslov knjige, rekao je da će i on “kada dođe vreme, završiti u rerni”. 

Bio je poznat kao “otac” francuske gastronomije. Povodom njegove smrti, među prvima se oglasio francuski predsednik Emanuel Makron. 

Bokiz je bio najbolji kuvar Francuske, pomalo sujetan i bez lažne skromnosti. 

Njegov restoran L’Auberge du Pont de Collonges ovenčan je sa tri Mišlenove zvezdice davne 1965. godine. Život je okončao u svom restoranu, jednostavnog naziva, Paul Bocuse. 

Francuska je izgubila mitsku figuru. U imenu Paul Bocuse sabrano je ne samo nasleđe francuske gastronomije, već i njegova velikodušnost, poštovanje tradicije i kreativnost. On će se žaliti u svim kuhinjama u našoj zemlji - rekao je Emanuel Makron, predsednik Francuske.  

Share

Najnovije vesti


Svako u srcu nosi svoju kafanu

Jovan Mrđenović

ugostitelj

Beograd 1867. slavi povratak kneza Mihaila Obrenovića iz Carigrada, gde mu je turski sultan uručio ferman o predaji srpskih gradova. U kafani Srpska kruna priređeno je veliko slavlje. Tim povodom došao je Jaša Ignjatović...Danuška Kumara

Danuška Kumara

Glavni kuvar hotela Hyatt Regency Beograd Iris New Balkan Cuisine

Iris New Balkan Cuisine, fine dining restoran, Beogradu je pre nešto više od dve godine, kada je otvoren, doneo novi koncept ugostiteljstva. Malo ko je verovao u njegov opstanak, ali zahvaljujući ogromnom entuzijazmu zaposlenih i ljubavi prema...Tajna uspeha je u radu, posvećenosti i viziji

Mihailo Janković

direktor kompanije Nectar, govori za CaféBar network povodom obeležavanja jubileja, 20 godina uspešnog poslovanja kompanije NectarCoca-Cola inspirisala sve da budu Deda Mraz i usreće decu iz SOS sela Srbije

Ove Nove godine 170 dece iz SOS dečijih sela u Kraljevu i Sremskoj Kamenici iskusiće radost praznika i provesti nezaboravno zimovanje zahvaljujući građanima Srbije i kompaniji Coca-Cola.