Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Odlazak kulinarske legende

Jedan od najcenjenijih francuskih šefova Pol Bokiz, umro je krajem januara u 91. godini. Bokiz je dugo bolovao od Parkinsonove bolesti, a bitku života izgubio je u svom restorana u Lionu. Slavu u kulinarstvu stekao je 1970. godine kao jedan od pionira Nouvelle cuisine, dok je “Šefom veka” proglašen prvi put 1989.  (drugi put 2011). U pripremi jela koristio je sveže sastojke i zdrave namirnice od kojih nastaju neobične kombinacije. Njegovi specijaliteti, ne zavode samo ukusima, već i svojim izgledom. Poznat je po takozvanim gastronomskim izumima poput piletine u svinjskoj bešici i brancina punjenog musom od školjki i pečenog u lisnatom testom sa sosom od paradajiza. 

Izdao je memoare 2005. godine pod nazivom Paul Bocuse: The Sacred Fire, a kada su ga novinari pitali da pojasni naslov knjige, rekao je da će i on “kada dođe vreme, završiti u rerni”. 

Bio je poznat kao “otac” francuske gastronomije. Povodom njegove smrti, među prvima se oglasio francuski predsednik Emanuel Makron. 

Bokiz je bio najbolji kuvar Francuske, pomalo sujetan i bez lažne skromnosti. 

Njegov restoran L’Auberge du Pont de Collonges ovenčan je sa tri Mišlenove zvezdice davne 1965. godine. Život je okončao u svom restoranu, jednostavnog naziva, Paul Bocuse. 

Francuska je izgubila mitsku figuru. U imenu Paul Bocuse sabrano je ne samo nasleđe francuske gastronomije, već i njegova velikodušnost, poštovanje tradicije i kreativnost. On će se žaliti u svim kuhinjama u našoj zemlji - rekao je Emanuel Makron, predsednik Francuske.  

Share