Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  U Homi ima mesta za sve

Kada smo krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati, našoj akciji među prvima se pridružio fine-dining restoran Homa...

Vlasnici restorana, jedan pušač, drugi nepušač, nisu bili sigurni da će odvajanjem stolova za nepušače nešto dobiti. Ipak, odlučili su da pokušaju. Ubrzo, novi gosti su stigli. 

Vlasnici restorana Filip Ćirić i Vlastimir Puhalo, posle sedam godina uspešnog rada, odlučili su da izađu u susret i nepušačima. Izdvojili su stolove pored samog ulaza i namenili ih nepušačima, a ceo restoran opremili boljom ventilacijom. 

– Akcija koju je CaféBar pokrenuo naterala nas je da se dobro zamislimo. Zaista je neophodno postići balans i omogućiti i pušačima i nepušačima prijatan i kulturan ambijent. Imali smo situacije da stranci izlaze u baštu da zapale cigaretu. U početku sam im prilazio i govorio da slobodno mogu i unutra, za stolom da zapale, ali oni su bili izričiti. Jednostavno, ne žele da smetaju drugim gostima dok jedu i misle da je to nekulturno.  – kaže Vlastimir. 

Restorani, kaže Vlastimir, ne gube goste ako izdvoje deo za nepušače, već dobijaju nove. A to su upravo nepušači.

– Ne mora restoran da bude potpuno nepušački da bi nepušači mogli da uživaju u njemu. U ovom trenutku u Srbiji zaista nije ekonomski isplativo imati skroz nepušački restoran, ali je zaista dovoljno izdvojiti deo za nepušače i obezbediti solidnu ventilaciju. Mislim da je to za sada rešenje kojim će i pušači i nepušači biti zadovoljni – objašnjava Puhalo. 

– Iako bih najviše voleo da se uvede zakon koji propisuje totalnu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima, mislim da bi to u ovom trenutku bila ludost. Okej bi bilo  kada bi se stvorili uslovi za to, pre svega ekonomski, u suprotnom izgubili bismo goste. 

U Homi se redovno vodi računa i o ventilacionim sistemima, a budući da su se ovi ugostitelji nedavno odlučili na renoviranje restorana, osim enterijera promenili su i instalacije. Prostor su blago osvežili, ali su, kažu, zadržali Homin pravac i estetiku. Zarad gostiju, uveli su jaču ventilaciju, što su pratile i promene u podnom grejanju.

– Kod nas je plafon visok, pa je samim tim i manje zagušljivo jer dim ide gore, ali je i hladnije, a još kad pustimo ventilaciju... Zbog uvođenja bolje i jače ventilacije, pojačali smo podno grejanje kako bi naši gosti mogli da uživaju, a da pritom budu samo „blago oznojeni” – duhovit je Vlastimir. 

– Šalu na stranu, zaista smo želeli malo da utoplimo stvar i mislim da smo u tome uspeli. Zato su tu fotografije mladih umetnika koje se smenjuju na zidovima, crvena boja, mnogo biljaka i rastinja. Zanimljivo je što naši stalni gosti na svaku promenu reaguju sa zadrškom, jer Homa je, kako kažu, njihova stvar. Ali kada malo smire strasti i bolje sagledaju lepotu našeg i njihovog restorana. – kaže Vlastimir Puhalo, vlasnik restorana Homa. 

U restoranima u kojima je to moguće važno je da se odvoji deo za nepušače kako bi svi gosti mogli da uživaju u mirisu hrane, a ne dima. Primer Home upravo to i pokazuje. Dovoljno je da restoran ima izdvojen deo za nepušače i dobru ventilaciju, što je upravo onaj balans za koji se i CaféBar network, časopis kome ugostitelji veruju, zalaže. CBN

Share