Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Austrijanac najbolji na svetu

 

Mario Hofferer, IBA Bartender of the Year 2017

Svetsko prvenstvo u pravljenju koktela, IBA World Cocktail Championships, ove godine održano je u Kopenhagenu, u Danskoj. Takmičari su odmeravali snage u najvećoj gradskoj hali Oksnehallen, a prvi put bili su smešteni na dve lokacije, u hotelu Radisson Blu Scandinavia i DGI-byens hotelu

Takmičenje je prvi put imalo i livestream na Fejsbuku i Jutjubu. Svaku rundu takmičenja zainteresovani su mogli da prate onlajn, zajedno sa 41 mini master-klasom o premijum pićima. U okviru IBA WCC 2017 održano je i lokalno takmičenje barmena u organizaciji Danish Bartender Association, dok je sve vreme trajao i mini-sajam nordijskih pića. Na njemu su svoje proizvode i mixology veštine demonstrirali sponzori takmičenja. 

U okviru Classic Mixing nadmetanja pobednici iz kategorija Before Di­nner Cocktail, Sparkling Cocktail, Long Drink, Bartender’s Choice i After Dinner Cocktail sreli su se u superfinalu. Ovogodišnji šampion, Austrijanac Mario Hofferer, prvo je pobedio u kategoriji Before Dinner Cocktail, a zatim i u finalu, i postao IBA Bartender of the Year 2017. Publici i žiriju Mario se predstavio koktelom Rose Sissy. To je kombinacija votke Finlandia, sangrije Giffard, šampanjca Schlumberger, aromatičnog bitera Angostura i jestivih listića zlata. Inače, taj austrij­ski barmen i 2011. godine osvojio je titulu na tom šampionatu.

Ove godine, Mario je pobedio Čeha Jana Tesku, pobednika iz kategorije Sparkling Cocktail, Slovaka Ratislava Kubana (Bartender’s Choice), Danca Damiana Pezzija (Long Drink), Šveđanina Tomija Komljenovića (After Dinner Cocktail) i Tajvanca Chun-Shen Chena, koji je odneo pobedu u Flairtendingu.

Inspiraciju za koktel Mario je tražio u carskoj Austrougarskoj. Koristio je vino iz rodne Austrije i sangriju iz Španije, u kojoj trenutno živi.  

Ogranizator WCC je Međunarodno udruženje barmena, dok je ovogodišnji domaćin bio Danish Bartenders Association. Sledeće godine, IBA WCC održaće se u Estoniji.  CBN


Before Dinner Cocktail

Mario Hofferer, Austrija

2. mesto: Manuel Belotti, Velika Britanija

3. mesto: Markus Sillanpaa, Finska 

Sparkling Cocktail

Jan Teska, Češka

2. mesto: Marina Leyadnaya, Ukrajina

3. mesto: Nathaniel Smith, SAD

Long Drink

Damiano Pezzi, Danska

2. mesto: Vasil Peeyski, Makedonija

3. mesto: Edmond Khing Mercadero, Filipini

Bartender’s Choice

Rastilav Kuban, Slovačka

2. mesto: Sharai Rodriques, Holandija

3. mesto: Inguss Reizenbergs, Letonija

After Dinner Cocktail

Tomi Komljenović, Švedska 

2. mesto: Elna Maria Tomasdottir, Island

3. mesto: Alberto Acena, Španija 

Flairtending Chun

Shen Chen, Tajvan

2. mesto: Deniss Trifanovs, Letonija

3. mesto: Mika Mehtio, Finska

Share