Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Srpski barmen najbolji na svetu

Miloš Janošević, dvadesetpetogodišnji barmen iz Beograda, postao je šampion u Tokiju, u Japanu, na svetskom takmičenju barmena u kategoriji Bartenders Choice. Miloš se time upisao u istoriju srpskog bartendinga, a to priznanje predstavlja ujedno i najveći uspeh Udruženja barmena Srbije od kada se takmiči na svetskim šampionatima. 

 

CaféBar network donosi ekskluzivnu priču iz Tokija

Miloš sa predsednikom IBA Ronom Busmanom

65. IBA World Cocktail Championships 2016

Svetsko prvenstvo u pravljenju koktela koje organizuje Međunarodno udruženje barmena svake godine održava se u drugoj zemlji. Ove godine organizovano je u Hotelu Imperial u Tokiju. Prisustvovali su mu barmeni iz više od 60 zemalja i svi su bili jednoglasni u oceni da je organizacija bila odlična. A to se videlo već po sletanju u Tokio. Predstavnici Japanskog udruženja barmena dočekali su sve svoje kolege na aerodromu i organizovali im prevoz do hotela. Na recepciji su svakome uručene koverte s programom kongresa i takmičenja, vaučerima za sve restorane u hotelu, brojem sobe, šiframa za wi-fi, mapom Tokija... I šou je mogao da počne. Hiljade barmena bile su smeštene u rekordnom roku. 

Njihovo godišnje okupljanje, osim takmičarskog, podrazumeva i kongresni deo na kome se razmatraju sve teme važne za barmene. Ali takmičarski program svakako je bio najzanimljiviji svima koji su došli na taj skup. Takmičenje je trajalo dva dana. Prvog dana barmeni su se nadmetali u kategoriji flairtanding i bilo ih je četrdesetak. 

U sali Hotela Imperial, koja na večeri ugosti oko 300 zvanica, u toku takmičenja tiska se bar duplo više barmena željnih da vide nastupe svojih kolega. Onog trenutka kada barmen dobije reč da se predstavi i najavi svoj koktel, u sali krcatoj barmenima nastupa tišina. 

Goran Rajović, head bartender i potpredsednik Udruženja barmena Srbije, zaduženog za edukaciju, pre četiri godine bio je šesti na svetu u flairtendingu i njemu je ovo već deveto svetsko takmičenje. Njega već svi znaju i prepoznaju i rado pozdravljaju. Goran je nastupao među prvima i bio izvanredan. Dobio je odlične ocene i velike aplauze. Međutim, novih fleraša koji na momente deluju kao mađioničari sve je više i ove godine pobedu je odneo Poljak Marek Poslužni. 

Drugog dana barmeni su se takmičili u pet kategorija pripreme klasičnih koktela i konkurencija je bila neverovatna. Po trojica barmena smenjuju se na bini u savršenom redu i po preciznoj organizaciji. Nema praznog hoda, čekanja niti odugovlačenja.

 

Đorđe Matić, predsednik Udruženja barmena SrbijeUdruženje barmena Srbije

– Udruženje barmena Srbije naredne godine obeležava 20 godina rada i 15 godina punopravnog članstva u Međunarodnom udruženju barmena (International Bartender Association). Miloševa pobeda na Svetskom takmičenju je najlepši događaj za naš jubilej i dokaz da sve godine rada Udruženja barmena Srbije daju rezultata i pomažu mladim barmenima da napreduju u svom poslu i naprave svetske karijere – izjavio je u Tokiju za Cafébar network predsednik Udruženja barmena Srbije Đorđe Matić.


Sve ostale aktivnosti i usluge Udruženja barmena Srbije kao što su ketering i iznajmljivanje mobilnih barova potražite na sajtu www.bar.rs 

  Miloš sa pobednicima iz drugih kategorija

 Takmičari su izuzetno nervozni, dok se predstavljaju glas im podrhtava, a onog trenutka kada počne muzika i oni se late svoje opreme i počnu da prave koktele, na ogromnom video--bimu vidi se da im ruke podrhtavaju i s vremena na vreme ispuste garniš. Napetost u sali Hotela Imperial takođe je skoro vidljiva golim okom. Navijanje povremeno kulminira u grupicama okupljenim po nacionalnoj osnovi. Miloš Janošević nastupao je oko 11 sati pre podne i pred sam izlazak na binu bio je duboko koncentrisan.

Prilikom prezentacije svog koktela pokazao je veliko samopouzdanje i šarmirao žiri i sve prisutne u sali. Ukratko je objasnio koji su bili njegovi zadati kriterijumi i kako se odlučio za koktel i home made sastojke. Naglasio je da je insistirao da u domaćem sastojku budu maline kao voće po kome je Srbija poznata. Predstavljanje barmena i koktela takođe je deo ukupne ocene, a ocenjuje ga žiri za prezentaciju. Najveći broj poena za ukupnu ocenu ipak donosi koktel. Goran Rajović budno je pratio svaki Milošev pokret. U trenutku kada je delovalo da je Miloš za nijansu sporiji od druge dvojice takmičara na bini, Goran mu je doviknuo: „Super je to. Samo se malo ubrzaj!”

Miloš Janošević sa pobedničkim koktelom

Miloš kaže da je sve vreme, iako nije sklanjao pogled sa svog improvizovanog bara na bini, bio svestan prisustva i podrške pre svega Gorana Rajovića, svog mentora, pa onda i ostatka ekipe – srpske, crnogorske, hrvatske i slovenačke. 

– Iako sam dobio mnogo pohvala za samu prezentaciju, moram priznati da sam bio veoma nervozan na početku. Međutim, kako je vreme odmicalo, fokusirao sam se na koktel i potrudio se da sve prođe u najboljem redu, što se i dogodilo! – s ponosom je istakao Miloš Janošević.

Miloš je prvo mesto osvojio s koktelom Ura-nage, koji je nazvao po najkomplikovanijem zahvatu u japanskoj borilačkoj veštini džudou. Njegov cilj, kako je i rekao pred prezentaciju svog koktela, bio je da pokaže vrhunsku veštinu na prestižnom svetskom takmičenju. Kao što je zadatak kategorije nalagao, za pripremu koktela takmičari su koristili dva sponzorska pića i jedan homemade sastojak. Homemade sastojak koji je obogatio ukus koktela bio je liker od maline koji je Miloš sam napravio. 

Za najbolji koktel WCC 2016 proglašen je The Beste Scene, koji je pripremio Japanac Kenji Cubokura.

 


 

Goran Rajović, head bartender i potpredsednik Udruženja barmena Srbije, zadužen za edukacijuGoran Rajović

Važno je da se kandidati zalažu u toku obuke, da pokažu interesovanje, da su spremni da ostanu i duže dok sve ne savladaju, a ne samo da jedva čekaju da se završi čas i da odu kući. Već se na obuci vidi ko je došao da bi uzeo diplomu, a ko da bi se bavio ovim poslom. 

Među onima koji su došli da bi se bavili poslom barmena ima onih koji mogu ceo život da metiljaju po baru i onih koji zaista žele da uče i napreduju u poslu. To se odmah prepoznaje, najviše po inicijativi i pitanjima koja kandidati postavljaju. Meni je važan karakter osobe, to da li je neko vredan, pošten i posvećen poslu.

Za svakog barmena koji počinje da radi veoma je važno da i pored toga što su prvi poslovi vezani za održavanje higijene u baru, bude aktivan i prati sve što se dešava oko njega. Taj period na početku rada je najvažniji za učenje i napredovanje. Barmen početnik je šegrt kao i svaki drugi u bilo kom poslu. Mora da sluša savete svojih mentora. U svakom trenutku treba da prati šta rade njegove kolege, da reaguje kada se priprema neki koktel, da doda piće barmenu, da bude od pomoći na pravi način. Osim toga, veoma je važno i da prati komunikaciju i ophođenje prema gostima i da uči sve segmente posla. 

 


 

Miroslav PopovMiroslav Popov

Kada se pojavio na obuci, Miloš je bio jedan od retkih koji su želeli sve ili ništa. Smatrali smo da vredi da ulažemo u njega i to se pokazalo kao ispravno. Već na obuci se videlo da je vrlo zainteresovan i motivisan za napredovanje. Zato smo mu i ponudili da počne da radi kod nas u Bar Centralu. Prvih dana se videlo da upija sve što se dešava oko njega. Literaturu koju smo mu davali je gutao i dolazio sa spremnim pitanjima. Svaki dan je pokušavao nešto novo. 

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...