Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Sudbina bašta u Knezu?

Bašte u centralnoj beogradskoj ulici Knez Mihailovoj često su omiljena mesta za predah kako turistima, tako i Beograđanima. Čim počne lepo vreme, već se podrazumeva da će skoro svi stolovi u lokalima u pešačkoj zoni biti popunjeni i to tokom celog dana. Međutim, ove godine, gradske vlasti su se namerile da to promene. Kako tvrde, kafići i restorani ne poštuju propise, pa često izlaze van okvira za koje su dobili dozvolu, time ugrožavajući kretanje pešaka.

 

Odjednom počele priče po gradu - bašte se ukidaju ove godine, bašte se ukidaju naredne godine, bašte ostaju ali moraju da se smanje njihovi kapaciteti... Kako bismo demistifikovali ovu situaciju, ekipa CaféBar networka obišla je lokale u centru, međutim, čini se da ni ugostiteljima nije baš najjasnije kakva im je sudbina u narednom periodu.

– Za ovu godinu smo dobili rešenje i tu smo potpuno legalni, a šta će se desiti iduće godine, mi to već ne znamo. Nezvanično znamo da će u poprečnim ulicama kao što su Vuka Karadžića, Vasinoj, Kralja Petra i slično, biti dozvoljene bašte – kaže direktor udruženja Varoš kapija, Boško Kuzmanović.

Međutim, već u kafani Kolarac, jednoj od najstarijih u Beogradu nisu tako optimistični. 

– Mislim da je sramota za grad da glavna ulica u gradu nema bašte. Svuda u svetu u centralnim ulicama i trgovima postoje bašte lokala, pa što bi kod nas bilo drugačije? – kaže menadžerka restorana Kolarac, Mirjana Pantelić, i pita se koja je korist grada od ovakve odluke, imajući u vidu da se veliki porezi koje ugostitelji plaćaju zbog bašti slivaju u gradsku kasu. 

– Svi su na gubitku ovom odlukom i ugostitelji i mušterije i grad – zabrinuta je menadžerka Kolarca.

U susednim lokalima Vino del Gusto i U Prolazu, zaposleni kažu da su na tankom ledu i nisu sigurni ni šta će se dešavati do kraja ove godine, a kamo li u sledećoj, a kada bi došlo do sprovođenja ove odluke, većina njih bi verovatno ostala bez posla.

– Mi zapošljavamo 54 ljudi i ako nam zatvore baštu, ja automatski šaljem 54 porodice na ulicu, uključujući i sebe. – kaže direktor cafe-restorana Boutique2, Marko Milovanović, i dodaje da će, ako bude došlo do uklanjanja bašte, oni organizovati miran protest. 

– Skupićemo se sa našim radnicima i njihovim porodicama, da vide koliko nas ima ugroženih tom odlukom. U Knez Mihailovoj je 240 zaposlenih, a 49 miliona dinara je uneto u kasu plaćanjem poreza naših lokala prošle godine. Smatram da je to ozbiljan udarac ne samo za nas već i za gradski budžet – rekao je Milovanović.

Većina ugroženih lokala je formirala Udruženje ugostitelja Knez Mihailove, kako bi se borili protiv ove odluke, međutim direktor firme Beoturs i restorana Snežana, Predrag Dučić, kaže da restoran Snežana nije želeo da pripada nijednom udruženju. 

– Ako na Skupštini grada odluče da se bašte ukidaju, bašte se ukidaju, nema šta mi tu da se udružujemo i busamo – rekao je uz komentar da će njihov restoran svakako nastaviti da radi i uz takvu odluku, ali da nije siguran za sudbinu onih lokala koji nemaju velike zatvorene prostore, već im poslovanje potpuno zavisi od bašte.

– Neki novi su došli i zatvorili prolaze tako da ni hitna pomoć ne može da prođe i sad mi koji smo tu od 1958. godine moramo da ispaštamo. Naša bašta postoji u istom ovom obliku i gabaritu poslednjih 10 godina i uvek smo regularno dobijali dozvole, do sad – kaže Predrag Dučić. 

– Ova naša bašta u istim ovim dimenzijama stoji poslednjih 10 godina i mi je nećemo smanjivati. Ili će ostati ovakva kakva je, ili ako uklanjaju svima, neka uklone i našu – rekao je Dučić. 

Oni koji će jedini profitirati ako se ova odluka sprovede su lokali u sporednim ulicama oko Kneza. Ipak, ni oni nisu sigurni da li će jednog dana i njima stići rešenje o uklanjanju.

– Bašte su u suštini bespotrebni trošak i glupost. Zimi plaćam samo lokal, a leti i lokal koji je uglavnom prazan i baštu u kojoj opet ne može da se sedi kada to vremenske prilike ne dozvoljavaju – iskren je Nemanja Vojinović, menadžer Muha bara, koji se nalazi u ulici Kralja Petra.

– Valjda je planirano da zatvaraju i Vasinu, jer će neki elektro-autobus ići od Trga Republike do Saborne crkve, Vasinom pa ovuda kroz Kralja Petra, pa ćemo videti kako će to sve da utiče na nas – dodao je Nemanja.

I dok tako čekaju šta će biti konačna odluka, ugostitelje skoro svakodnevno posećuju inspekcije, iznova pregledajući sve dozvole i premeravajući da li su bašte u propisanim okvirima. Kako je gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio krajem prošlog meseca, bašte ipak ostaju, ali će neki red u glavnoj ulici morati da se zavede.

– Ako jedan kafić ima dozvolu za deset stolova onda ne može da ih ima 20, ako ima dozvolu da bude uz zgradu, onda ne može da bude nasred ulice. Bašte će ostati, ali u onom obimu i delu u kojem Odluka o komunalnom redu to dozvoljava, ne više od toga – rekao je Mali.

Ono što je za sada sigurno je da Beograđani ne bi voleli da ostanu bez omiljenih mesta za predah u centru i da su bar u ovoj priči uglavnom svi gosti na strani ugostitelja. CBN

Share

Najnovije vesti


Isprobajte najbolji šampanjac na svetu!

Vrhunska vina, prestižna pića i destilati drugi put pred srpskom publikom, u ekskluzivnom okruženju salona Wine MartInspirativni događaji na sajmu ProWein 2019 (17-19. mart)

Diseldorf će u martu po 25. put biti domaćin vinskoj industriji sveta. Na najznačajnijem sajmu vina i alkoholnih pića ProWein 2019 od 17. do 19. marta u deset izložbenih hala oko 6.800 izlagača prezentovaće vinske regije iz svih krajeva sveta....Otvoreni sajmovi turizma, vina i ugostiteljstva

Ljajić: Cilj je 1,7 milijardi dolara od turizma u 2019.Jubilarni 25. ProWein

Jubilarni 25. ProWein (17-19. mart): 25 godina uspeha. U martu sajam ProWein slavi svoju 25-godišnjicu postojanja. Tokom 25 godina duge istorije ProWein je zabeležio enormni porastBakšiš naš nasušni

 Bakšiš među ugostiteljima poprima poruku pripovetke Tamni vilajet – ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se...