Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Prowine, Dizeldorf 2012

Jedan od najvećih sajmova vina u svetu Prowine održan je početkom marta u Diseldorfu. Na njemu se okupilo više od 3.800 izlagača iz celog sveta. Na čuvenim sajmovima vina koji se održavaju u Španiji, Italiji ili Bordou u Francuskoj, karakteristična je dominacija domaćih izlagača, dok su inostrani gosti u drugom planu. Ali na sajmu u Diseldorfu nije tako, jer on pored nemačkih vinara okuplja i impozantan broj izlagača sa Starog kontinenta i iz Novog sveta. Ta manifestacija izdvaja se od drugih i po ponudi izloženih vina i po posetiocima koji dolaze iz svih krajeva sveta. Zato je Prowine jedan od najozbiljnijih vinskih sajmova za profesionalne kupce.  

Ove godine nemački perfektna organizacija zasijala je u punom svetlu. Osoblje koje servisira izlagače radilo je besprekorno, ceo jedan deo bio je odvojen za mašine koje peru čaše, tako da se nikada nije dešavalo da na nekom štandu nema čistih čaša za degustaciju. I pored velikog broja posetilaca i poslovnih ljudi koji su cirkulisali između štandova, atmosfera je bila prijatna, tako da su sastanci, degustacije, poslovne konsultacije i prezentacije mogli da se odvijaju po planu i bez gužvi. Prowine se još jednom pokazao kao izuzetno mesto za sklapanje poslova i upoznavanje proizvođača i njihovih proizvoda. Kao i svake godine organizovan je veliki broj tribina i predavanja koja su vodili neki od najpoznatijih enologa i somelijera, među kojima i oni s titulom Master of wine, koju poseduju samo najbolji poznavaoci tog pića i kojih nema više od nekoliko stotina u celom svetu. Njihov zadatak je bio da predstave pojedine vinske regije ili autohtone i manje poznate sorte grožđa. Ove godine prvi put su u jednoj hali bili izdvojeni proizvođači iz celog sveta organskih i bioorganskih vina. Sve vinarije predstavile su svoja vina iz najnovijih berbi i vodeće etikete iz celokupnog portfolija.   

Kad ste profesionalni kupac ili novinar, na štandovima ne prezaju da otvore i najskuplja vina iz poslednjih berbi, tako da je Prowine bio prilika da degustiramo i neka ekskluzivna vina.

Od vina iz Novog sveta spomenućemo ona iz Južne Afrike, i to belu sortu šenin blank, a od crvenih pinotaž, od kojih se dobijaju sveža, pitka vina koja se mogu kupiti po povoljnim cenama. Izdvajamo još i argentinski malbek i čileanskog proizvođača organskih vina Emiliano.

Na sajmu je bilo i dosta nemačkih uvoznika, a jedan od najvećih izlagača imao je svoj sajam u okviru sajma koji je bio zatvorenog tipa i gde se ulazilo uz posebnu pozivnicu koju je ekipa časopisa CaféBar network uspela da dobije, pa smo imali mogućnost da probamo i vina koja nisu bila ponuđena na samom sajmu, proizvođača Piter Leman iz Australije, Frescobaldi i Elena Walsh iz Italije, Abadia Retuerta iz Španije i Hess Famil iz Kalifornije. 

Svima koji žele da posete ovaj izuzetan sajam preporučujemo da se dobro pripreme. Na internetu može da se nađe sjajno organizovana lista proizvođača i softver koji omogućava da napravite listu proizvođača koje želite da obiđete. Dobra priprema je neophodna jer na sajmu je izloženo više od 50.000 vina. Srbija nije imala svoj štand za razliku od naših dobro organizovanih suseda Hrvata, Slovenaca i Crnogoraca.

Share