Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Svetska plesna scena u Beogradu

Beogradski festival igre u okviru svog trinaestog izdanja koje će biti održano od 19. marta do 10. aprila, predstaviće publici atraktivan izbor naslova sa svetske scene. Pod sloganom Sreća se igra, ukupno 15 kompanija iz 13 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki,  biće izvedeno u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu, postao važno mesto u biografiji umetnika koji učestvuju u kreiranju današnje igre, mesto gde se svakog proleća otkrivaju novi koreografski rukopisi i gde sa podjednakom radošću dolaze slavni i mladi autori. 

Festival će svečano biti otvoren 19. marta u Sava centru,gostovanjem kultnog Holandskog plesnog teatra. Svoju najnoviju produkciju će Juval Pik, slavni izraelski koreograf sa stalnom adresom u Francuskoj, predstaviti dan kasnije u Beogardskom dramskom pozorištu komadom Are Friends Electric?, dok će 21. marta u Pozorištu na terazijama nastupiti plesna trupa La Veronal iz Barselone, predvođena koreografom Markosom Moroom. 

Predstava Istočna senka, u korografiji Jiržija Kilijana i produkciji njegove nove trupe, inspirisana je pričama Samjuela Beketa o iskustvu koje se ne može kupiti, a gledaoci će moći da je pogledaju 23. i 24. marta u Sava centru. 

Beogradsko dramsko pozorište ugostiće 26. marta Vaclava Kuneša, koji je bio igrač Holandskog plesnog teatra, a zatim je u rodnom Pragu osnovao kompaniju 420PEOPLE. Njegov komad Opsena inspirisan je stand-up komedijom, i balansira između humora i mučnog preispitivanja onih koji stoje na sceni i pokušavaju da nasmeju publiku.

Njujorška trupa Complexions predstaviće se beogradskoj publici 28. i 29. marta u Pozorištu na Terazijama. Koreografe i direktore ove trupe, Dvajta Rodena i Dezmonda Ričardsona, najšira javnost poznaje zahvaljujući brojnim američkim filmovima, kao partnere Dijane Višnjeve, ali i kao umetnike koji su kreirali za Prinsa, Lenija Kravica ili Patrika Svejzija.

Tokom Beogradskog festivala igre publika će imati priliku da pogleda i predstave Dimitrisa Papajoanua, jednog od najcenjenijih grčkih savremenih umetnika, zatim jedne od najsmelijih evropskih kompanija sa sedištem u Frankfurtu i Drezdenu, pod dugogodišnjom umetničkom direkcijom Vilijama Forsajta, kao i montrealske RUBBERBANDance grupe i ekplozivni komad TRAS! kompanije Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena, ali i brojna druga ostvarenja. 

Share