Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Inspektori Poreske uprave utvrdili nepravilnosti u skoro 30 odsto kontrolisanih objekata

Inspektori Poreske uprave izvršili su u periodu od 1. januara do 31. jula tekuće godine ukupno 5.935 kontrola pravilnosti evidentiranja prometa putem fiskalne kase i radno-pravnog statusa angažovanih lica na teritoriji Srbije. Nepravilnosti su konstatovane u 1.724 kontrole (29,05 odsto), pa je podnet toliki broj zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka i doneto 1.280 rešenja o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, rečeno je u Poreskoj upravi za CafeBar Network.

Za neevidentiranje prometa putem fiskalne kase zaprećene su kazne u rasponu 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike (samostalne radnje u vlasništvu fizičkih lica), kao i 5.000 do 150.000 za odgovorno lice u pravnom licu, podsećaju u Poreskoj upravi.

Zakonom o fiskalnim kasama, kako navode, propisana je obaveza za poreske obveznike, koji vrše promet dobara na malo, odnosno pružaju usluge fizičkim licima (uz određene izuzetke propisane podzakonskim aktom), da svaki pojedinačni promet evidentiraju putem fiskalne kase. Ukoliko u postupku kontrole bude utvrđeno da se promet ne evidentira na propisani način, poreskom obvezniku biva izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti, u trajanju od najduže 60 dana i ta mera se odnosi na objekat u kojem je nepravilnost utvrđena.

Domaći mediji su u utorak preneli da je Poreska uprava privremeno zatvorila splav Blaywatch na Novom Beogradu i da je to za nepunih nedelju dana peti ugostiteljski objekat u Beogradu koji je privremeno zatvoren zbog utvrđenih nepravilnosti u radu.

Prema tim navodima, prošlog petka je zbog nepravilnosti u poslovanju privremeno zatvoren i splav Monca na Keju oslobođenja, a dan ranije su, iz istih razloga, privremeno zatvoreni ugostiteljski objekti Mali Pariz u Birčaninovoj ulici i splav Sindikat na Savskom keju. U sredu, 29. jula, zatvoren je splav-restoran Žabar na Keju oslobodenja. Objekti su, navedeno je u izveštajima, tada privremeno zatvoreni u periodu od sedam dana.

 

Share

Najnovije vesti


Srbija zabranjuje roštilj na ćumur?

U junu je u Skupštinu Srbije stigla građanska inicijativa kojom je zatraženo da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur...



Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom



Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew

Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew hladno pripremljena kafa... Najnoviji trend u ispijanju kafe, Cold Brew, stiže u Srbiju - hladno pripremljena i hladno služena kafa, koja će ovog leta oduševiti posetioce kafića, pravi je izbor za sve...



Jagnjetina u Mrzencima

Jovan Mrđenović

Rešio sam i ovog leta da posetim Mrzence, kao što činim i niz prethodnih godina. Čovek koji ima sreću da nađe smeštaj u hotelu Nar u Mrzencima, gde se soba traži preko veze, treba da se istušira, odmori i uveče pravac kafana...



Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju...