Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Uz novi zakon do lakše i jeftinije proizvodnje rakije

Proizvođači jakih alkoholnih pića u Srbiji ubuduće će moći da se bave tom delatnošću uz jednostavnije uslove i manje troškove, pa time da budu konkurentniji na stranim tržištima.

Cilj novih zakonskih rešenja je da se smanji nivo sive ekonomije i poveća broj registrovanih proizvođača, uz maksimalno uvažavanje parametara kvaliteta i bezbednosti proizvoda. Srbija će novim zakonom postići harmonizaciju sa evropskim propisima u toj oblasti, a geografska oznaka će biti regulisana na potpuno novi način.

Kako je objasnio Milan Ćuprić iz Ministarstva poljoprivrede, geografska oznaka će iz individualnog prava preći u kolektivno, a novim zakonom propisan je postupak zaštite. On je objasnio da su nova zakonska rešenja usmerena ka pojednostavljivanju pravila za registraciju proizvođača i samu proizvodnju.

Fizičkim licima biće omogućena proizvodnja sirovina za jaka alkoholna pića, pri čemu će samo registrovani proizvođač moći da plasira na tržište jaka alkoholna pića za neposrednu ljudsku potrošnju.

- Ključne izmene su to što je malim proizvođačima omogućeno bez velikih nameta da uđu u ovu proizvodnju i da je postepeno unapređuju", istakao je u Privrednoj komori Beograda Ivan Urošević, predsednik Grupacija proizvođača rakije i dodao da su proizvođači obavezni da proizvedu zdravstveno bezbedan proizvod i da su potpuno odgovorni za njega.

- Do sada je postojala velika sirovinska baza, gde su fizička lica činila obimnu proizvodnju koja nije mogla ni na jedan način da uđe u redovne tokove, jer nije bilo dozvoljeno da se od njih može otkupi sirovina kao poluproizvod - podsetio je on. Kako on zaključuje, svakom je omogućeno da se bavi proizvodnjom u određenom vidu i segmentu, a u zavisnosti od stepena i kvaliteta on mora da ispunjava određene uslove. istakao je Urošević.

Registrovani proizvođači mogu da budu preduzetničke radnje i pravna lica i samo oni smeju da stavljaju jaka alkoholna pića u promet kao gotov proizvod u originalnom pakovanju, a svi ostali mogu da se bave proizvodnjom poluprozivoda.

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...