Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Ceremonija pripremanja kafe

Etiopija je zemlja sa najvećim izvozom kafe i zemlja koja je zapravo prapostojbina kafe. Toga je ova država potpuno svesna, te kafi posvećuje posebnu pažnju.

Etiopljanska ceremonija pripremanja kafe ili bunna je ključni element svakog doma i društvenog života. Ovaj proces može trajati satima. Počinje pranjem zrna kafe, a završava se ceremonijalnim sipanjem pića u šoljice. U etiopljanskoj kulturi ovu ceremoniju izvode žene, koje ovaj ritual uče još u ranom dobu. Posmatraju ga makar jednom dnevno budući da je to uobičajeni način pozdravljanja gostiju.

Ceremonija počinje tako što se zrela, zelena zrna kafe prže u tiganju dok se mirisni cvetovi pale kako bi stvorili ugodnu aromu. Nakon toga kafa je spremna i sipa se u šoljice preko šećera, soli ili putera. Ova kafa se ponekad služi u etiopljanskim restoranima u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i na drugim mestima.

Share