Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Četvrti Samit100 lidera ove godine u Portorožu

 

Biznis događaj koji će uskoro biti glavni u Portorožu u Sloveniji svakako je četvrti Sammit100 poslvnih lidera jugoistočne Evrope. Uloga pametnih gradova u regiji biće glavna tema događaja za koji je očekivano da će ga posetiti oko 150 najistaknutijih predstavnika i biznismena, kao i predstavnici država iz cele regije.

Poslovni lideri će govoriti o mogućim zajedničkim projektima u biznis sektorima, poput hrane i pića, energetike, infrastrukture i transporta, digitalne ekonomije, turizma i o ekonomiji utemeljenoj na znanju. Na radnim stolovima biznismena, prema biznis sektorima, razgovaraće se o preprekama i mogućnostima saradnje u regiji. Ideje o tome kako unaprediti saradnju u regiji u tim sektorima će se predstaviti na plenarnom panelu predsednika zemalja iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije i Slovenije, čiji je predsednik, Boruk Pahor, domaćin.

Kako je najavljeno u zvaničnom saopštenju, posebna pažnja biće posvećena ulozi pametnih gradova u regiji koji mogu da postanu pokretači uključivog i održivog rasta. Gradonačelnici glavnih gradova regije ovaj događaj su prepoznali kao dobru platformu za saradnju i na njemu će potpisati deklaraciju o razumevanju. Ovom deklaracijom oni će se obavezati na rešenja pametnih gradova i razmenu iskustva. Uz to, tema razgovora će biti i alternativni načini finansiranja regionalnih projekata.

- Pravo je vreme za rad na konkretnim projektima, a posebno na uspostavljanju prometne mreže – istakao je predsednik Upravnog odbora, Iztok Seljak, i najavio je da će razgovarati o tome kako regija može da iskoristi razvojni projektni ciklus vredan 300 milijardi evra, a koji je predstavila Evropska komisija. 

Ovogodišnji Samit100 održaće se 1. i 2. juna u Portorožu u Sloveniji, u organizaciji Združenja managerjev Slovenije. 

Samit100 je prvi i jedinstveni skup ovakve vrste u regiji, a zamišljen je kao snažna kohezijska sila buduće biznis saradnje, te kao doprinos naporima političkih lidera kako bi unapredili standarde u regiji. Cilj ovog događaja je da se pokaže odlučnost poslovnih lidera da preuzmu svoju odgovornost u stvaranju vizije i uslova za jačanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentnog potencijala cele jugoistočne Evrope.

Prvi Samit100 organizovan je 2011. godine u Srbiji. Tada je on pod nazivom “Summit100 bussiness lidera” pokrenut na inicijativu Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca i Združenja managerjev Slovenije. Ubrzo je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore, gde je održan drugi Samit100, a potom je treći održan u Hrvatskoj. 

Share