Home  //  Management  //  Aktuelnosti  //  Uskoro prvi restoran bez otpada u Britaniji

Takozvani zero waste restorani, odnosno restorani u kojima se vodi računa o tome da se sve reciklira i da ništa ne ostaje kao otpad, sve su popularniji u svetu, a u septembru će prvi takav restoran biti otvoren i u Velikoj Britaniji. Biće to Silos u Brajtonu, čiji je vlasnik poznati britanski šef Daglas Mekmaster, piše britanski Independent.

Silos će izgledati kao i svaki drugi restoran, ali sa nekoliko značajnih razlika u poslovanju. Njegova ideja je jednostavna – ništa se ne baca i služe se samo jela napravljana od sezonskih namirnica, lokalno uzgajanih. Na meniju će se naći šest specijaliteta, uključujući jedno jelo sa mesom, jedno sa ribom i jedno vegansko.

Ovde se neće koristiti začini sa drugog kraja sveta, u toaletima će se koristiti preostala voda od prethodno skuvane kafe u automatima, a kako bi se sprečilo držanje hrane pod lampama, kuvari će obroke servirati direktno na stolovima. Mekmaster, kojeg je BBC  2011. godine nagradio priznanjem za najboljeg mladog talenta za kulinarstvo, a sledeće godine Nacionalna asocijacija kuvara proglasila za najboljeg mladog inovatora, smatra da bi i električnu energiju trebalo da koriste u manjim količinama, zbog čega planira da postavi solarne panele na krovu.

Ugostitelji širom sveta sve više recikliraju, a tom trendu da se primeni princip "sve se jede, naručuje se tačna količina, sve se reciklira i može ponovo da se upotrebi" Makmaster se priklonio usled prezasićenja od aktuelne situacije i očekivanja da se sve namirnice u svakom trenutku nađu na svakom stolu, bez obzira na sezonu.

- Živimo u svetu u kom je postalo uobičajeno da jedemo avokado i ananas svakoga dana, tokom čitave godine, iako uspevaju na drugom kraju planete. Da bi se namirnice očuvale svežim, u njih se ubrizgavaju hemikalije poslednje generacije. Zato i ne treba da nas čudi što je sve više ljudi netolerantno na određene namirnice – rekao je Mekmaster za Independent.

Procenjuje se, kako je dodao, da čak 95 odsto otpada iz restorana jednostavno može da se iskoristiti za nešto drugo. Trend zero waste restorana tek počinje da se razvija i za sada je prisutan u većim gradovima, mahom u SAD. Ovom trendu se priklonio i Džejmi Oliver, otvorivši nedavno novi restoran u Londonu, koji posluje po sličnom modelu.

 

 

Share

Najnovije vesti


Neizmeran značaj enterijera

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Izuzetno važan činilac pokretanja i opremanja restorana, kafića ili bara jeste enterijer. Dobar dizajn enterijera može da bude presudan za poslovanje, gotovo isto kao i kvalitetna hrana, veliki izbor pića...Bizu - sushi bar

Poznavaoci beogradskih restorana prepoznaju da je Bizu na Topčiderskom brdu sigurno mesto u gradu za dobar suši. Veštinu spremanja učili su od čuvenog šefa Jošihiro Fudžimare, Japanca sa 25 godina majstorskog iskustva. Sva jela sa menija ...Da li ste ovog leta „overili“ Prostoriju?

U poslednje vreme, društvene mreže „gore“. Svi koji su za odlazak na more ove godine izabrali Crnu Goru, i Beograđanima posebno drag Herceg Novi, na svojim Instagram i Facebook profilima svakodnevno kače fotografije sa #summerinfocus #prostorija...Srpska vinska revolucija

O srpskim vinima i domaćoj vinskoj sceni razgovarali smo sa Branimirom Šikanićem.... U vreme kada u Srbiji niko nije izlazio na „čašu vina”, dvojica braće Branimir i Nebojša Šikanić pokrenuli su revoluciju. U svet vina ušli su pre četvrt veka i...Srpski pirati osvajaju Seul

RESTORAN BEOGRAD, SEUL... Ekskluzivno za CaféBar network o ugostiteljskim počecima i dosadašnjim uspesima restorana Beograd na drugom kraju sveta, u Seulu, razgovarali smo s Novakom Mandićem, idejnim tvorcem i vlasnikom