Home  //  Management  //  Saveti

Đorđe Pavlov, ugostitelj

Stranci dolaze u Beograd zbog zabave, kvalitetne i jeftine hrane, i zato što je u lokalima dozvoljeno pušenje. Ko kaže drukčije, on je bitanga i lažov 

 

Aleksandar Škipić, ugostitelj

Našeg kolumnistu Aleksandra Škipića zatekli smo jednog jutra u jednom od novih beogradskih lokala. Da li je on otvorio novi lokal? Nije, ali kao konsultant za sektor hrane pomaže pri otvaranju tog objekta. I eto teme razgovora za CaféBar network – otvaranje lokala i sve što je značajno prilikom pokretanja ugostiteljstkog posla. 

U priči s Aleksandrom Škipićem, između ostalog, potvrdili smo i ono o čemu je već pisao u svojim kolumnama za naš časopis.

 

Dušan Žugić

direktor Agencije za marketing i consulting, Fabulous Black iz Beograda

 

Aleksandar Škipić

ugostitelj

Hajde da razrešimo zagonetku zašto hotelski a la carte restorani u Beogradu nisu zaživeli. I da se razumemo odmah na početku, rečenica „To kod nas ne može da prođe” odavno već ne pije vodu. To, jednostavno, nije istina. Pitanje je samo da li ima volje da se nešto uradi ili nema. Ako ima volje i bar malo poslovne logike, sve je moguće. 

 

Aleksandar Škipić

ugostitelj

Ko bi pre nekoliko godina mogao i da zamisli da će se u Beogradu otvarati lokali u kojima se služi samo kafa ili samo pivo? Tada je to bilo nezamislivo. Sada se otvaraju i čitavi lanci usko specijalizovanih lokala

 

Aleksandar Škipić

ugostitelj

 

Kratak osvrt na zakonsku regulativu

 

Aleksandar Škipić, ugostitelj

Kratak osvrt na obrazovni sistem

Naš obrazovni sistem, nažalost, ostao je zaglavljen u veselim sedamdesetim. Zašto veselim? Zato što vlasnicima lokala bude „veselo” kada treba da zaposle mladog konobara ili kuvara koji je tek izašao iz školske klupe

 

Aleksandar Škipić, ugostitelj   

Da biste postali tehnolog, treba prvo da završite Tehnološki fakultet. To je svima jasno. I logično je. Mnogi, međutum, misle da bez ikakvog znanja mogu da postanu ugostitelji. Misle da je to lako, da tu nema neke nauke. Ali ne može ni to baš tek tako

 

Veljko Poznanić

Restoran Druga priča

Uvek dilema. Kako? Gde? Raditi, ne raditi? Najluđa noć... kako za koga... U ovom poslu ima dosta ludih noći. Toliko ludih da se sutradan pitam da li je normalno da ja toliko često slavim nešto. E, pa moguće je...

 

Aleksandar Škipić,ugostitelj  

Nastup proizvođača, uvoznika i dobavljača koji sarađuju sa HoReCa sektorom često nije jednak kod nas i u drugim zemljama, iako se oni zapravo bave istim poslom gde god da se nalaze. U čemu su razlike?

 

Veljko Poznanić

Restoran Druga priča

Sećam se kada ćale krene da plete kanap. Najobičniji. Pripremi plastiku, onu za tegle što služi da se pritisne turšija, i unese totalnu pometnju među nas

 

Aleksandar Škipić, ugostitelj

Distributeri bi trebalo da budu i edukatori

 

Veljko Poznanić
Restoran Druga priča

Kažu da u Srbiji komšija komšiji želi da mu crkne krava. Rešio sam da vam ispričam nekoliko anegdota koje na pravi način oslikavaju dobre komšijske odnose. Zahvaljujući njihovoj pomoći, u više navrata spaseno je bar stotinak porodica da ne ostanu bez posla ili bez krova nad glavom.

 

Aleksandar Škipić, ugostitelj

Nekada su se gosti vezivali za konobare i znalo se u koju će kafanu otići, jer tamo je njihov čovek, on ih poznaje u dušu, zna da pasulj vole bez kolenice, da sarma za njih mora da bude malo pikantnija, da najradije piju dunju, mada i viljamovka može da prođe. Danas su, nažalost, retki konobari starog kova, ali ruku na srce, skoro da više nema ni takvih kafana

 

Koliko biste platili da čujete savete jednog od najuticjnijih ljudi na svetu o tome kako da uspete u životu?
Upravo o tome je govorio Aleks Atala na konferenciji o pomoći malim i mikro preduzećima koju je organizovala brazilska vlada

 

Kako vlasnici restorana svetskih kuhinja u Srbiji dolaze do autentičnih začina

Otvoriti tajlandski, indijski ili kineski restoran bilo gde u svetu, pa tako i u Srbiji, ne deluje mnogo komplikovano. Međutim, azijska kuhija bogata je začinima i ukusima neouobičajenim za ovo podneblje