Home  //  Management  //  Saveti  //  Svako u srcu nosi svoju kafanu

Jovan Mrđenović

ugostitelj

Beograd 1867. slavi povratak kneza Mihaila Obrenovića iz Carigrada, gde mu je turski sultan uručio ferman o predaji srpskih gradova. U kafani Srpska kruna priređeno je veliko slavlje. Tim povodom došao je Jaša Ignjatović iz Novog Sada noseći sa sobom vino šardone iz manastira Grabovca...

Tada su stanovnici Beograda imali prvi put priliku da piju šardone, izvanredno vino odnegovano u fruškogorskim manstirskim vinogradima. Jaša je sa sobom poveo i vrsne kuvare školovane u Beču i Pešti. Uz silne đakonije od divljači na trpezi se našlo i burence od 10 litara nevinog vina. To je vino koje se pravi od prvog roda mlade loze. Posebno se bere i neguje. Davalo se mladencima uz svadbenu večeru. Jaša Ignjatović je tokom gozbe govorio u ime vina: „Pijte me, dobri junaci, mene će biti, al’ vas biti neće, al’ će biti ko će mene piti.”

Aprila 1867. poslednji beogradski dahija Ali Riza-paša predao je Mihailu Obrenoviću ključeve Beogradske tvrđave. Jašući na belom konju, knez je došao na bedeme Beogradske tvrđave, gde je prvi put bila istaknuta zastava Kneževine Srbije. Mihailo Obrenović naredio je uređenje tvrđave i njeno pretvaranje u park. Posle mnogo godina sređivanja, Kalemegdan je postao jedna od najlepše uređenih tvrđava u Evropi.

Završetak radova na Kalemegdanskoj tvrđavi proslavljen je uz svirku i pesme Jovana Grčića „Poranila devojčica golube da hrani”, Spiridona Jovića „Sećaš li se onog sata”, Vase Živkovića „Kada tebe ljubit ne smem”, Branka Radičevića „Kad sam sinoć ovde bila”, Milorada Petrovića „Jesen stiže, dunjo moja”, Mihaila Obrenovića „Što se bore misli moje”.

Te pesme pevaju se i danas. I sada mogu da razgale mnoga srca uz setnu melodiju za sva vremena. Bez kafane i pesme ni u prošlosti se nije moglo. Posle Drugog svetskog rata Beograd je sačuvao stare kafane, deo njihovog šarma i atmosfere. Viđene kafane bile su: Madera, Zlatni opanak, Romantičar, Marš na Drinu, Gradski podrum, Grmeč, Zora, Pod lipom, Sokolac, Kikevac, Tabor, Orač, Kovač, Dva ribara, Složna braća, skadarlijske kafane Ima dana, Dva jelena, Tri šešira, Skadarlija, Dva bela goluba, Zlatni bokal, Starac Vujadin, Manjež, Zona Zamfirova.

Nažalost, mnoge znamenite kafane više ne postoje. Nisu uspele da prežive novo doba. Jedna od najznačajnijih Tri lista duvana, o kojoj su pevali pesnici, koju su opevali šansonjeri, srušena je da bi se na njenom mestu izgradio parking.

Romantična čuburska kafana Kikevac, o kojoj je Libero Markoni rekao: „Kada želim da budem otmen i romantičan, idem u kafanu Kikevac”, srušena je i na njenom mestu danas je park. 

Kafana Zlatni opanak završila je kao parking. Na mestu kafane Starac Vujadin prodaje se tekstil. Kafana Dušanov grad, u čije je temelje ugrađen krst cara Dušana, danas nudi dresove i patike.

Menjaju se namene kafanama koje su dale pečat ovom gradu i pomogle u stvaranju lepote i duha njegovih stanovnika.

U kafani Tabor na Kalenić pijaci, o kojoj je Momo Kapor govorio da je bila najdemokratskije mesto ondašnjeg Beograda, sretali su se svetovi koji se obično nikada ne sreću, ali svi gosti međusobno su se poštovali i uvažavali. Ta kafana srušena je iznenada, niko ne zna da li 1963. ili 1965. godine. O njoj ne postoji nikakav podatak, nema fotografija, zna se samo da su gosti bili: Alen Delon, Ričard Barton, Ričard Vidmark, Boris Spaski i mnogi drugi ljudi iz belog sveta.

Danas su na mestu starog Tabora klupice i žardinjere, što je lepo, ali i tužno.

I pored svih nedaća koje prate ugostiteljstvo, svaki ozbiljniji putnik namernik u Beogradu oseti duh evropske kafanske tradicije, velike i moćne.

Stariji Evropljani priznaju da, s časnim izuzecima provincijskih kafana Srednje Evrope i Italije, tradicionalna kafana bez žurbe i industrije uveliko nestaje. Naše kafane deo su našeg identiteta, svako od nas u svom srcu nosi svoju kafanu, čiju lepotu prepoznajemo u punom sjaju tek kada počnemo da živimo od uspomena. Shvatimo da je sve naše bogatstvo samo ono vreme koje smo posvetili sebi i onima koje volimo.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži