Home  //  Management  //  Saveti  //  Kako uspeti u ugostiteljstvu

Jovan Mrđenović
ugostitelj

I naravno, sada se pitamo, kao što smo se uvek i pitali, šta je to što jedan restoran izbaci u orbitu, dok drugi propadaju uprkos velikim investicijama, mestu na kome se nalaze, stilu, nameštaju, izboru jela i pića, reklami...

Kada bi formula bila poznata, svi bi uspeli. Kada bi postojala magija, svi bi se bavili magijom. 

Pričao mi je jednom prilikom veliki novinar i boem Dragoljub Golubović Pižon svoje uspomene iz Pariza, gde je živeo mnogo godina. Pariz je oduvek važio za grad u kome se neguje kult hrane. „Na Aveniji opera dva kafe-restorana gledaju se licem u lice. Mesto ne može biti bolje za uspeh. Kafe D’la Pe prepun! Kafe Rojal prazan. Ambijent, stil, dekor, jelovnici – ne zna se gde su bolji, ali Parižani su se opredelili za kafe D’la Pe.” 

Imate restorane u kojima se služi sve što je najbolje na svetu: pena od lososa iz Kaspijskog jezera, afrička kruška punjena morskim račićima, šahov kavijar serviran na imperijalni način, grudi australijske prepelice poprskane listićima bosiljka iz Provanse i tako redom. Ne vredi! 

Francuzi su veliki ljubitelji dobre hrane. Oni su izmislili slogan „Umeti jesti – umeti živeti”. Imaju novca za najskuplje restorane sveta, ali nije im važno samo šta im se nudi, ono što mi zovemo dobar zalogaj, dobra kapljica. Potrebno im je i nešto više od toga, surova šansa, quelque shose, to čudesno „nešto” što ih privlači jednima, a odbija od drugih. 

To nešto ima nekoliko beogradskih restorana čija ću imena objaviti u poslednjoj kolumni, ako me pre toga ne napusti eros, neophodan za pisanje. 

U večnoj dilemi šta je to što nas vodi ka uspehu, setih se davno ispričane priče velikog pisca i mog dragog prijatelja Nebojše Jevrića. 

„Američki FBI, vodeći evidenciju o kriminogenoj populaciji u Harlemu, otvorio je kartone za svu rođenu decu. Posle niza godina videli su da određeni broj dece, iako potiče iz porodica teških delinkvenata, nema ni najmanji prekršaj i da postiže perfektan uspeh u školi. Dugo su policajci pokušavali da nađu nešto zajedničko kod sve te pristojne dece. Posle mnogo vremena i pravljenja profila dece, došli su do saznanja da su sva ona bila đaci iste učiteljice. Našli su u evidenciji njeno ime i adresu i otišli da je posete. Na tremu trošne kućice zatekli su staricu kako nešto štrika. Predstavili su se i objasnili svrhu svoje posete. Pitali su je koja je tajna njenog neverovatnog uspeha u vaspitanju dece. Kako to da su svi njeni đaci izrasli u ozbiljne i uspešne ljude? Njen odgovor je bio: ’Deco moja, nema tu neke posebne tajne. Ja sam ih samo volela.’”

Da li je to magična tajna i za uspeh u ugostiteljstvu? CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.