Home  //  Management  //  Saveti  //  Kako uspeti u ugostiteljstvu

Jovan Mrđenović
ugostitelj

I naravno, sada se pitamo, kao što smo se uvek i pitali, šta je to što jedan restoran izbaci u orbitu, dok drugi propadaju uprkos velikim investicijama, mestu na kome se nalaze, stilu, nameštaju, izboru jela i pića, reklami...

Kada bi formula bila poznata, svi bi uspeli. Kada bi postojala magija, svi bi se bavili magijom. 

Pričao mi je jednom prilikom veliki novinar i boem Dragoljub Golubović Pižon svoje uspomene iz Pariza, gde je živeo mnogo godina. Pariz je oduvek važio za grad u kome se neguje kult hrane. „Na Aveniji opera dva kafe-restorana gledaju se licem u lice. Mesto ne može biti bolje za uspeh. Kafe D’la Pe prepun! Kafe Rojal prazan. Ambijent, stil, dekor, jelovnici – ne zna se gde su bolji, ali Parižani su se opredelili za kafe D’la Pe.” 

Imate restorane u kojima se služi sve što je najbolje na svetu: pena od lososa iz Kaspijskog jezera, afrička kruška punjena morskim račićima, šahov kavijar serviran na imperijalni način, grudi australijske prepelice poprskane listićima bosiljka iz Provanse i tako redom. Ne vredi! 

Francuzi su veliki ljubitelji dobre hrane. Oni su izmislili slogan „Umeti jesti – umeti živeti”. Imaju novca za najskuplje restorane sveta, ali nije im važno samo šta im se nudi, ono što mi zovemo dobar zalogaj, dobra kapljica. Potrebno im je i nešto više od toga, surova šansa, quelque shose, to čudesno „nešto” što ih privlači jednima, a odbija od drugih. 

To nešto ima nekoliko beogradskih restorana čija ću imena objaviti u poslednjoj kolumni, ako me pre toga ne napusti eros, neophodan za pisanje. 

U večnoj dilemi šta je to što nas vodi ka uspehu, setih se davno ispričane priče velikog pisca i mog dragog prijatelja Nebojše Jevrića. 

„Američki FBI, vodeći evidenciju o kriminogenoj populaciji u Harlemu, otvorio je kartone za svu rođenu decu. Posle niza godina videli su da određeni broj dece, iako potiče iz porodica teških delinkvenata, nema ni najmanji prekršaj i da postiže perfektan uspeh u školi. Dugo su policajci pokušavali da nađu nešto zajedničko kod sve te pristojne dece. Posle mnogo vremena i pravljenja profila dece, došli su do saznanja da su sva ona bila đaci iste učiteljice. Našli su u evidenciji njeno ime i adresu i otišli da je posete. Na tremu trošne kućice zatekli su staricu kako nešto štrika. Predstavili su se i objasnili svrhu svoje posete. Pitali su je koja je tajna njenog neverovatnog uspeha u vaspitanju dece. Kako to da su svi njeni đaci izrasli u ozbiljne i uspešne ljude? Njen odgovor je bio: ’Deco moja, nema tu neke posebne tajne. Ja sam ih samo volela.’”

Da li je to magična tajna i za uspeh u ugostiteljstvu? CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...