Home  //  Management  //  Saveti  //  Neizmeran značaj enterijera

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Izuzetno važan činilac pokretanja i opremanja restorana, kafića ili bara jeste enterijer. Dobar dizajn enterijera može da bude presudan za poslovanje, gotovo isto kao i kvalitetna hrana, veliki izbor pića i ljubazna usluga. Moj predlog kolegama je da se bezrezervno posavetuju s arhitektom, tj. dizajnerom enterijera, i obavezno s prijateljem ili poznanikom koji je već duže u ugostiteljskim vodama...

Svoj peti Knez dugo sam osmišljavao, kao uostalom i sve ostale koji su se neverovatno mnogo enterijerski i lokacijski razlikovali. To što sam završio školu za industrijski dizajn mnogo mi je pomoglo pri uređenju ovog sadašnjeg i prethodnih lokala. 

Dugogodišnje iskustvo potvrdilo mi je da su lokali koji imaju galeriju uvek u prednosti nad onima koji su pravljeni u jednom nivou. Najveća prednost je u tome što na taj način možete da odvojite mlađe od starijih gostiju, na njihovo obostrano zadovoljstvo. Na galeriji možete da organizujete rođendanske proslave ili poslovne sastanke a da ne ugrožavate stalne goste u njihovim redovnim posetama. Enterijer svog lokala trebalo bi da podredite onoj ciljnoj grupi koja će u najvećem broju dolaziti. 

Od presudne važnosti je da ne preterate s minimalizmom niti s fenserajem i glamurom, jer ni jedno ni drugo nema veliki broj pristalica. Pokazalo se da je zlatna sredina najbolji izbor jer se gosti s plićim džepom ponajmanje boje da će u takvom ambijentu cena jela i pića biti previsoka. Boje koje preovladavaju u restoranu presudne su za osećaj opuštenosti i topline, kao i za količinu hrane koja će se tu konzumirati, što opet traži savet arhitekte ili dizajnera. 

Izbor rasvete takođe je vrlo važan i igra veliku, ponekad možda i najznačajniju ulogu u uređenju prostora. Moj savet je da sva rasveta bude povezana na dimere i da se njima dozira jačina svetla u različitim delovima lokala. Ne vole svi gosti ni prejako osvetljene, takozvane heklerajske lokale (one u kojima je svetlo toliko jako da se može heklati, prim. aut.), a ni one u kojima preovladava švalersko--romantična atmosfera. Najbolje je gostima ponuditi različitom jačinom osvetljene delove lokala, pa ko šta voli nek izvoli, što bi rekao jedan kolega s podugačkim ugostiteljskim stažom. 

Još jedan važan deo enterijera jesu slike ili fotografije koje postavljate na već uređene i pripremljene zidove. Veliki problemi mogu nastati zbog toga što iste slike ili fotografije gostima jednostavno dosade i zato sam taj problem rešio na vrlo jednostavan i praktičan način. Znajući da u Valjevu, kao i u većini gradova, postoji foto-klub, svoj lokal sam opremio ramovima za fotografije odgovarajućih dimenzija u kojima svakog meseca neko od članova kluba ili njihovi prijatelji fotografi izlažu svoje nove fotke. Time sam postigao da lokal svakog meseca odiše nekom novom energijom i umetničkom lepotom, a fotografi Valjeva dobili su priliku i mesto da pokažu svoj raskošni talenat svim posetiocima kafića. 

Većina novih lokala u velikim gradovima ima nešto što privlači goste da u njih dođu, to vide i neizbežno se fotografišu, sve polazeći od toga da je prvi utisak pri ulasku u novi objekat neizmerno važan, kao, na primer, prvi sastanak uživo posle danonoćnog maratonskog dopisivanja preko Fejsa. Viđao sam, tako, stare bicikle i motore okačene na zidu, automobile bez krova u kojima se poslužuju hrana i piće, raznorazne bazene i fontane, stare peći, krevete, klupe i stolice, kao i providan nameštaj ili fotelje visoke i do dva metra i slično. 

Zato bi trebalo dobro razmisliti o opremanju lokala. Moj savet je da u svom mestu obiđete nekoliko kafića ili restorana koji dobro posluju, pa da vam to bude ideja vodilja kako i koliko uložiti u enterijer lokala. Naravno, pre nego što krenete u kupovinu i sređivanje mesta u kojem ćete provoditi veći deo dana, a i noći, setite se one stare jevrejske izreke koja kaže: „Za uspešan biznis potrebne su tri stvari – mesto, mesto i, naravno, mesto”. Sa srećom da vam bude traženje tog mesta! CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Kafana je moja sudbina

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...



Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu,...



Novi i trendi restorani

Pogledajte šta se sve zanimljivo otvorilo širom sveta u prva tri meseca 2018. 



Meso i još malo mesa

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske,...