Home  //  Management  //  Saveti  //  Neizmeran značaj enterijera

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Izuzetno važan činilac pokretanja i opremanja restorana, kafića ili bara jeste enterijer. Dobar dizajn enterijera može da bude presudan za poslovanje, gotovo isto kao i kvalitetna hrana, veliki izbor pića i ljubazna usluga. Moj predlog kolegama je da se bezrezervno posavetuju s arhitektom, tj. dizajnerom enterijera, i obavezno s prijateljem ili poznanikom koji je već duže u ugostiteljskim vodama...

Svoj peti Knez dugo sam osmišljavao, kao uostalom i sve ostale koji su se neverovatno mnogo enterijerski i lokacijski razlikovali. To što sam završio školu za industrijski dizajn mnogo mi je pomoglo pri uređenju ovog sadašnjeg i prethodnih lokala. 

Dugogodišnje iskustvo potvrdilo mi je da su lokali koji imaju galeriju uvek u prednosti nad onima koji su pravljeni u jednom nivou. Najveća prednost je u tome što na taj način možete da odvojite mlađe od starijih gostiju, na njihovo obostrano zadovoljstvo. Na galeriji možete da organizujete rođendanske proslave ili poslovne sastanke a da ne ugrožavate stalne goste u njihovim redovnim posetama. Enterijer svog lokala trebalo bi da podredite onoj ciljnoj grupi koja će u najvećem broju dolaziti. 

Od presudne važnosti je da ne preterate s minimalizmom niti s fenserajem i glamurom, jer ni jedno ni drugo nema veliki broj pristalica. Pokazalo se da je zlatna sredina najbolji izbor jer se gosti s plićim džepom ponajmanje boje da će u takvom ambijentu cena jela i pića biti previsoka. Boje koje preovladavaju u restoranu presudne su za osećaj opuštenosti i topline, kao i za količinu hrane koja će se tu konzumirati, što opet traži savet arhitekte ili dizajnera. 

Izbor rasvete takođe je vrlo važan i igra veliku, ponekad možda i najznačajniju ulogu u uređenju prostora. Moj savet je da sva rasveta bude povezana na dimere i da se njima dozira jačina svetla u različitim delovima lokala. Ne vole svi gosti ni prejako osvetljene, takozvane heklerajske lokale (one u kojima je svetlo toliko jako da se može heklati, prim. aut.), a ni one u kojima preovladava švalersko--romantična atmosfera. Najbolje je gostima ponuditi različitom jačinom osvetljene delove lokala, pa ko šta voli nek izvoli, što bi rekao jedan kolega s podugačkim ugostiteljskim stažom. 

Još jedan važan deo enterijera jesu slike ili fotografije koje postavljate na već uređene i pripremljene zidove. Veliki problemi mogu nastati zbog toga što iste slike ili fotografije gostima jednostavno dosade i zato sam taj problem rešio na vrlo jednostavan i praktičan način. Znajući da u Valjevu, kao i u većini gradova, postoji foto-klub, svoj lokal sam opremio ramovima za fotografije odgovarajućih dimenzija u kojima svakog meseca neko od članova kluba ili njihovi prijatelji fotografi izlažu svoje nove fotke. Time sam postigao da lokal svakog meseca odiše nekom novom energijom i umetničkom lepotom, a fotografi Valjeva dobili su priliku i mesto da pokažu svoj raskošni talenat svim posetiocima kafića. 

Većina novih lokala u velikim gradovima ima nešto što privlači goste da u njih dođu, to vide i neizbežno se fotografišu, sve polazeći od toga da je prvi utisak pri ulasku u novi objekat neizmerno važan, kao, na primer, prvi sastanak uživo posle danonoćnog maratonskog dopisivanja preko Fejsa. Viđao sam, tako, stare bicikle i motore okačene na zidu, automobile bez krova u kojima se poslužuju hrana i piće, raznorazne bazene i fontane, stare peći, krevete, klupe i stolice, kao i providan nameštaj ili fotelje visoke i do dva metra i slično. 

Zato bi trebalo dobro razmisliti o opremanju lokala. Moj savet je da u svom mestu obiđete nekoliko kafića ili restorana koji dobro posluju, pa da vam to bude ideja vodilja kako i koliko uložiti u enterijer lokala. Naravno, pre nego što krenete u kupovinu i sređivanje mesta u kojem ćete provoditi veći deo dana, a i noći, setite se one stare jevrejske izreke koja kaže: „Za uspešan biznis potrebne su tri stvari – mesto, mesto i, naravno, mesto”. Sa srećom da vam bude traženje tog mesta! CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.