Home  //  Management  //  Saveti  //  Neizmeran značaj enterijera

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Izuzetno važan činilac pokretanja i opremanja restorana, kafića ili bara jeste enterijer. Dobar dizajn enterijera može da bude presudan za poslovanje, gotovo isto kao i kvalitetna hrana, veliki izbor pića i ljubazna usluga. Moj predlog kolegama je da se bezrezervno posavetuju s arhitektom, tj. dizajnerom enterijera, i obavezno s prijateljem ili poznanikom koji je već duže u ugostiteljskim vodama...

Svoj peti Knez dugo sam osmišljavao, kao uostalom i sve ostale koji su se neverovatno mnogo enterijerski i lokacijski razlikovali. To što sam završio školu za industrijski dizajn mnogo mi je pomoglo pri uređenju ovog sadašnjeg i prethodnih lokala. 

Dugogodišnje iskustvo potvrdilo mi je da su lokali koji imaju galeriju uvek u prednosti nad onima koji su pravljeni u jednom nivou. Najveća prednost je u tome što na taj način možete da odvojite mlađe od starijih gostiju, na njihovo obostrano zadovoljstvo. Na galeriji možete da organizujete rođendanske proslave ili poslovne sastanke a da ne ugrožavate stalne goste u njihovim redovnim posetama. Enterijer svog lokala trebalo bi da podredite onoj ciljnoj grupi koja će u najvećem broju dolaziti. 

Od presudne važnosti je da ne preterate s minimalizmom niti s fenserajem i glamurom, jer ni jedno ni drugo nema veliki broj pristalica. Pokazalo se da je zlatna sredina najbolji izbor jer se gosti s plićim džepom ponajmanje boje da će u takvom ambijentu cena jela i pića biti previsoka. Boje koje preovladavaju u restoranu presudne su za osećaj opuštenosti i topline, kao i za količinu hrane koja će se tu konzumirati, što opet traži savet arhitekte ili dizajnera. 

Izbor rasvete takođe je vrlo važan i igra veliku, ponekad možda i najznačajniju ulogu u uređenju prostora. Moj savet je da sva rasveta bude povezana na dimere i da se njima dozira jačina svetla u različitim delovima lokala. Ne vole svi gosti ni prejako osvetljene, takozvane heklerajske lokale (one u kojima je svetlo toliko jako da se može heklati, prim. aut.), a ni one u kojima preovladava švalersko--romantična atmosfera. Najbolje je gostima ponuditi različitom jačinom osvetljene delove lokala, pa ko šta voli nek izvoli, što bi rekao jedan kolega s podugačkim ugostiteljskim stažom. 

Još jedan važan deo enterijera jesu slike ili fotografije koje postavljate na već uređene i pripremljene zidove. Veliki problemi mogu nastati zbog toga što iste slike ili fotografije gostima jednostavno dosade i zato sam taj problem rešio na vrlo jednostavan i praktičan način. Znajući da u Valjevu, kao i u većini gradova, postoji foto-klub, svoj lokal sam opremio ramovima za fotografije odgovarajućih dimenzija u kojima svakog meseca neko od članova kluba ili njihovi prijatelji fotografi izlažu svoje nove fotke. Time sam postigao da lokal svakog meseca odiše nekom novom energijom i umetničkom lepotom, a fotografi Valjeva dobili su priliku i mesto da pokažu svoj raskošni talenat svim posetiocima kafića. 

Većina novih lokala u velikim gradovima ima nešto što privlači goste da u njih dođu, to vide i neizbežno se fotografišu, sve polazeći od toga da je prvi utisak pri ulasku u novi objekat neizmerno važan, kao, na primer, prvi sastanak uživo posle danonoćnog maratonskog dopisivanja preko Fejsa. Viđao sam, tako, stare bicikle i motore okačene na zidu, automobile bez krova u kojima se poslužuju hrana i piće, raznorazne bazene i fontane, stare peći, krevete, klupe i stolice, kao i providan nameštaj ili fotelje visoke i do dva metra i slično. 

Zato bi trebalo dobro razmisliti o opremanju lokala. Moj savet je da u svom mestu obiđete nekoliko kafića ili restorana koji dobro posluju, pa da vam to bude ideja vodilja kako i koliko uložiti u enterijer lokala. Naravno, pre nego što krenete u kupovinu i sređivanje mesta u kojem ćete provoditi veći deo dana, a i noći, setite se one stare jevrejske izreke koja kaže: „Za uspešan biznis potrebne su tri stvari – mesto, mesto i, naravno, mesto”. Sa srećom da vam bude traženje tog mesta! CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži