Home  //  Management  //  Saveti  //  Lova se ne uzima iz pazara

Đorđe Pavlov, ugostitelj

Beograd ima fantastične ugostiteljske objekte, lokale na kojima bi mu svet pozavideo. Dobri primeri za to su Beton hala, Savamala i Cetinjska. Ali džabe kada će Cetinjsku zatvoriti stanari kojima smeta buka, a buke iz lokala gotovo da i nema..

Galamu prave automobili i ljudi na ulici. Problem s bukom treba da reše nadležne institucije, one iste koje od mene uzimaju lovu i koje me konstantno maltretiraju jer me jedna dokona komšinica non-stop prijavljuje! Komunalna policija je neorganizovana bahata služba. Kada bi hteli, mogli bi da reše sve probleme, ali očigledno ne žele. Umesto nama ugostiteljima, izlazak na teren treba da naplate zlonamernim građanima, ako su već utvrdili da u lokalu nema nepravilnosti. I na splavovima je buka, ali njih niko ne dira!

U Beogradu ima svega, jedino što fali jesu francuski restorani, a za to postoji dobar razlog. Otvoriti restoran francuske kuhinje u Beogradu mnogo košta. Potrebna je odgovarajuća radna snaga, kvalifikovani ugostiteljski radnici. Francuska kuhinja je ozbiljno kompleksna, i za pripremu francuskih jela potrebni su visokoškolovani kuvari koji, opet, puno koštaju. Bilo je nekoliko pokušaja, ali su ti „francuski” lokali zatvoreni jer su pogrešni ljudi vodili restoran, ljudi koji nisu iz sveta ugostiteljstva. Država nas ugostitelje direktno guši i maltretira umesto da nam pomaže. A i nema dovoljno radnika, to jest nema radnika koji želi da rade za platu koju mi možemo da im damo. Eto, Austrijanci su nedavno otvorili konkurs za uvoz ugostiteljskih radnika iz Srbije, a ja se i dalje zalažem za uvoz radne snage sa Dalekog istoka. Kada bi se to dogodilo, tada jedino ne bih imao problema. 

Uspešan ugostitelj postaje se dobrom idejom, krvničkim radom i prilično velikim novčanim sredstvima. Zato se mnogi i odlučuju za partnerstva. Ako postoji jasan dogovor oko partnerstva, onda su partnerstva u poslu dobra. Ako su ljudi razumni, onda nema problema. Ako su nerazumni, onda dolazi do frke. Postoji jedno pravilo kada su partnerstva u pitanju, a to je da se eventualni višak novca deli tek kada se sve obaveze isplate. Lova se ne uzima iz pazara.  

Da bi poneo titulu uspešnog ugostitelja, moraš stalno da pratiš inovacije koje uglavnom dolaze sa Zapada. Kada odem u inostranstvo, manje vremena provodim u muzejima, a više u kafanama. Kada čujem da se nešto novo otvorilo, obavezno svratim da vidim o čemu je reč, da pokupim neku novu ideju i bacim oko na jelovnik. Priznajem, u inostranstvu kradem menije u restoranima! CBN

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...