Home  //  Management  //  Saveti  //  Ugostitelji su spremni, grad nije!

 

Već godinama jedem isključivo u kafani, i to 90 odsto u svojoj. I uvek sam u vreme ručka i večere u kafani. To je moja radna obaveza. U Skadarliji retko ko menja jelovnik, jer se zna, Skadarlija je za nacionalne specijalitete. Mislim da je to greška. Da bi bio uspešan, restoran mora da uvodi novine, da menja jelovnik... Eto, na primer, ja sam sad ubacio i sos od nara, koji daje drugačiji, nov ukus starim, tradicionalnim jelima.

U Skadarliji su lokali dobri, bolji i najbolji. Naravno, moj je najbolji. Eto, baš je skoro bilo svečano otvaranje Skadarlije. I svake godine isti program, samo se ponekad menjaju govornici. Ove godine to je bio Manda. Razlog nepoznat. Valjda bi ugostitelji trebalo da budu govornici, boemi... Nekoliko dana pred tu svečanost došli su iz gradske vlasti i pokrpili neke rupe, ofarbali stubiće, i toliko od grada za ovu sezonu. Grad mora da dovede Skadarliju u pristojno stanje. Moraju gradske vlasti „malo više” da se potrude. Tri glavna turistička punkta u Beogradu su Skadarlija, Kalemegdan i Ada Ciganlija. Skadarlija donosi najveće pare, a najmanje se ulaže u nju. Mi ugostitelji smo spremni i da participiramo. Svi smo pokupovali gomilu cveća, okrečili sve što je trebalo. Pekarki pored mene komunalci su naredili da ofarba žardinjere, a to je trebalo grad da uradi. Dakle, ugostitelji su spremni, grad nije! Ružnu sliku o Skadarliji, osim nerada gradskih vlasti, daju i prosjaci, ali to opet spada u red nezainteresovanosti gradskih vlasti. S prosjacima nekad bude problema, nekad ne. Ma, sve to može da se reši samo kad bi postojala dobra volja. 

Ja sam od 2009. u Skadarliji, i od tada radim na tome da vratim Beograđane u Skadarliju. Neki ugostitelji se zadovoljavaju samo stranim gostima, ali ne i ja. Ne znam zašto nema više Beograđana. Od stranaca, Turci su dobri gosti. I baš mi je drago što im neće uvesti vize ka našoj zemlji. Srbija je jedna od tri zemlje u Evropi gde Turci mogu da dolaze bez viza. 

Boemija se zna. Ali u Skadarliji nema više boema. Svaki lokal ima živu muziku, i svira se glasno, a boemija podrazumeva veći stepen intimnosti. Nema više muzike na uvce. 

Nekad je Skadarlija bila i Zetska i Cetinjska. Pošto rupa u asfaltu ima u Zetskoj, kaldrma se vidi i dalje. I dobro je što se otvaraju lokali, jer se tako ulica produžava. Dobro je što Skadarlija raste i po veličini i po sadržaju. I odlično je što postoji nešto kao Cetinjska 15. Mladi vole alternativu, i da ih niko ne dere cenama pića kô u Savamali. Ja tamo ne zalazim jer mi je skupo, a kako je tek mladima. U Cetinjskoj vlasnici traže kupca. Ako sutra naiđe kupac, nema više lokala, što ne bih voleo da se desi. Skadarliji Cetinjska nije konkurencija. Mi ovde prangijamo narodnjačku, tamburašku priču, a tamo je alternativa. CBN

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...