Home  //  Management  //  Saveti  //  Jednostavna pravila uspeha

Koliko biste platili da čujete savete jednog od najuticjnijih ljudi na svetu o tome kako da uspete u životu? 

Jednostavna pravila uspehaUpravo o tome je govorio Aleks Atala na konferenciji o pomoći malim i mikro preduzećima koju je organizovala brazilska vlada

Alex Atala je čuveni brzilski kuvar i vlasnik restorana Dalva e Dito i D.O.M. u Sao Paolu, koji su šesti na listi najboljih restorana na svetu, a na toj listi se nalaze već osam godina. U svom govoru, Atala je otkrio da je postao kuvar sasvim slučajno. Posle burne prošlosti u kojoj je bio panker, DJ i animator na žurkama, on se preselio u Evropu. U Belgiji je radio na građevini, i za to vreme pohađao kurs kulinarstva kako bi ostao na starom kontinentu. Posle svega, danas je veoma aktivan i radi kao Predsednik asocijacije profesionalnih kuvara u Brazilu i odgovoran je za brand Portraits of Taste, koji promoviše regionalni rast malih poljoprivrednih proizvođača. 

 

Prepoznajte moć rutine

– Moja majka je volela svog psa i mislila je da je veoma pametan. Međutim, pas je samo stekao naviku da tako postupa. Ljudska bića su inteligentna, ali smo i mi navikli da se ponašamo na određen način. Toliko stvari radimo automatski. Zato, istražite najbolju rutinu i držite se nje!

Ne morate biti pametni da biste stekli novac. Vama je potrebno mnoštvo ideja da biste bili pametni, ali vi i dalje možete biti glupi, a da i dalje stičete gomilu novca. Jedini način da postanete veliki jeste da pratite iste stvari svakodnevno. Da biste dostigli savršenstvo, morate da imate pravu rutinu. 

 

Cene su vam kao nokti, secite ih svake nedelje

– Moramo biti obuzeti cenama. Cene su kao nokti, stalno rastu. Nokte moramo kratiti svake nedelje. Isto tako, moramo se posvetiti periodičnom smanjivanju cena. Budite u vrhu sa stalnim sniženjima, ali budite oprezni sa štednjom. 

 

Obuka je ključ uspeha 

– Jedno od mojih omiljenih jela je Aligot. Recept je tako jednostavan, da ga dete može napraviti. Ali usluga mora biti vrhunska. Mi smo jednostavan recept pretvorili u neponovljivo iskustvo. Neko može reći da je konobar odličan. Ali, to nije tako. On jednostavno ima kuvara koji ga tera da vežba neumorno sve dok ne usavrši svoju veštinu. Vežba predstavlja ključ uspeha. 

 

Suština je u kreativnosti

– Kreativnost ne podrazumeva da radite ono što niko više ne radi, već podrazumeva da radite ono što i svi, ali što niko ne očekuje. 

Nisam uživao u viskiju i kavijaru kada sam ih probao po prvi put. Bilo je potrebno da razvijem svoje čulo ukusa kako bih cenio te stvari. Radite marljivo, radite domaće zadatke i razvijajte svoje ukuse pre nego što počnete da očekujete da postanete kreativni.

 

Postavite jasna pravila za SVAKOGA

Tri zlatna pravila u restoranu D.O.M jesu: ne juri, ne staj, ne pričaj. Osnovna stvar je izgraditi tim na jasnim pravilima.

 

Pazi na detalje

– D.O.M. se otvorio pre 14 godina. Još uvek imam neke tiganje iz tog vremena. Učim svoje ljude da nikada ne udaraju vratima frižidera. Zašto? Uraditi to jedno nije problem, ali uraditi to tristo puta moglo bi da ih pokvari. Ne zaboravite da pazite na detalje, to će samo da vas poštedi nepotrebih troškova.

 

Budite iskreni prema sebi

- U mojim restoranima nikada u jelovnik nisam stavio nešto samo zato što sam mislio da će se svideti ljudima. Nemojte da činite nešto samo zato što će se prodavati. Ako je vaš proizvod ili usluga savršeni, privući će publiku. ne jurite za njom, učinite najbolje što možete i publika će prići k vama.

 

Perfekcionizam prodaje stvari

- Ne bacam pare na sirov materijal, ali želim savršen proizvod. Nije teško učiniti ono što niko ne čini. Teško je uraditi ono što svako radi, samo to uraditi bolje. Jednom kad dođete do savršenog proizvoda ili usluge, novac će pronaći put do vas.

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži