Home  //  Management  //  Intervju  //  Danuška Kumara

Danuška Kumara

Glavni kuvar hotela Hyatt Regency Beograd 

 

Poreklom ste iz Šri Lanke, a radili ste širom Azije, Srednjeg istoka i Afrike. Kako vas je put naveo u Beograd?

– Putovao sam dosta sa željom da se usavršim u svom poslu i upoznam različite kulture kroz kulinarsku prizmu. Gde god da sam živeo i radio dobio sam novo iskustvo, što životno, što kulinarsko, koje je ostavilo pečat na moj stil kuvanja. U trenutku kada mi je 2009. godine upućen poziv u vezi sa poslom u beogradskom hotelu Hyatt, radio sam u hotelu Grand Hyatt u Dubaiju. Sada živim u Beogradu, radim kao izvršni šef kuhinje hotela Hyatt Regency Beograd i ponosni sam otac jedne male devojčice – ostalo je istorija.

Koliki je izazov raditi u hotelu kao što je Hyatt Regency?

– Hotel ovako visoke kategorije je kompleksna mašinerija i biti zadužen za rad i ponudu jednog vrlo važnog segmenta hotelske usluge je odgovoran i stresan posao, ali beskrajno zabavan i dinamičan. S dobrim timom i planiranjem unapred, sve je moguće postići, ali nije suština samo držati sve pod kontrolom već i donositi novu inspiraciju i inovacije. S takvom željom u hotelu smo nedavno pokrenuli novi koncept pod nazivom Dhanu’s Curry Night, večera na kojoj jednom mesečno možete probati vrlo autentične specijalitete Šri Lanke.  

Dobitnik ste mnogih profesionalnih nagrada. koja je za vas najveća?

– Zaista ne postoji veća nagrada od gosta koji odlazi zadovoljan i vraća se znatiželjan.

Da li vam se dopada srpska kuhinja?

– Veliki sam ljubitelj srpske tradicionalne kuhinje, naročito jela koja se lagano spremaju i krčkaju u kotliću. Ovde su za početak same namirnice vrlo kvalitetne, sveže i ukusne, tako da nema mnogo prostora za neuspeh pri pripremi fantastičnih jela. I srpska kuhinja je za mene vrlo inspirativna i često sam je uvrštavao u svoju ponudu dok sam radio na drugim kontinentima. 

Kakvo je vaše iskustvo u radu sa Metro Horeca centrom, gde ste nedavno učestvovali na edukativnoj radionici?

– Mislim da je vrlo važno da u Beogradu postoji što više prostora gde se kolege s kulinarske scene mogu sretati i razmenjivati ideje, a naročito je važno da se kreira ambijent u kom mladi ljudi, koji tek ulaze u posao, mogu učiti od profesionalaca u pozitivnoj i neposrednoj atmosferi. Metro Horeca centar ima vrlo profesionalan tim i dobro opremljenu kuhinju za ovakav vid edukativnih programa.

Kakav biste savet dali mladim kuvarima?

– U okviru Gastro Maratona u Metro Horeca centru, održao sam master-klas na temu kuhinje Šri Lanke, koja je na svoj način kompleksna i specifična zbog velikog broja namirnica i začina koji se kombinuju u kreiranju jela. Kroz proces pripreme nekoliko jela, demonstrirali smo moć pojedinih začina da jelu dodaju pravu notu. S različitim tehnikama pripreme, svaki začin menja ukus, neki se koriste za marinade, neki za pečenje, neki za sveže salate i ne mogu sve svi mešati i uparivati. Nadam se da je moja prezentacija bila korisna.

Da li ste im rekli šta je ključni sastojak dobrog obroka?

– Ne mislim da postoji jedan konkretan sastojak ili trik za dobro jelo, previše je tu varijabli. Ali ako bih morao izabrati jednu stvar koju bi trebalo imati na umu, onda bi to mogao da bude balans – balans ukusa i tekstura koji moramo imati na umu mnogo pre nego što se latimo noža.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži