Home  //  Management  //  Intervju  //  Poštujte autoritete

– Još uvek se sećam mirisa supe i palačinki koji su se širili zgradom kada bih se vraćao iz škole. Porodično smo uvek voleli da pripremamo hranu, pa posle i uživamo zajedno u njoj. Budući da sam kao dete provodio mnogo vremena u kuhinji sa majkom, znao sam da ću se u životu baviti kulinarstvom – započinje priču kuvar Nikola Stojaković. 

Posao kuvara, za Nikolu je oduvek bio posao iz snova, kako kaže, kreativno i inspirativno zanimanje. 

– Imao sam volju i želju da učim i radim, ali i nemerljivu ljubav prema kulinarstvu. Za talenat su mi neki iskusniji šefovi, tek kasnije, rekli da ga posedujem što me je dodatno motivisalo za napredak. Šefovi su prepoznavali moj talenat, disciplinu i požrtvovanost pa sam bio u prilici da radim u  restoranima u čije kuhinje inače nije baš lako ući i to na dobrim pozicijama. Tamo sam dosta toga naučio o gastronomiji, ponašanju u kuhinji i kuvarskom bontonu – objašnjava Stojaković.  

Nikola je radio u Francuskoj, gde je donedavno i živeo. Nakon završene Osnovne škole u Parizu, upisao je školu za ugostiteljstvo i kulinarstvo Cea Mederic, jednu od cenjenijih u prestonici Francuske. 

– Tu sam naučio osnove kulinarstva, i stekao veoma dobru praksu. Nedelju dana sam provodio u školi, a tri nedelje išao da radim u restoranima sa dve Mišlenove zvezde – objašnjava Nikola kako funkcioniše francuski sistem obrazovanja. 

U početku, Nikola je uglavnom radio u hotelskim restoranima. Kasnije, kada je stekao iskustvo u radu sa room service-om i pripremanjem doručka za goste hotela, poželeo je da vidi kako funkcionišu klasični restorani. 

– Moj prvi posao bio je u Four Seasons hotelu George V u Parizu koji je, u godini kada sam počeo da radim, proglašen za najbolji hotel na svetu. Posle toga sam radio i u hotelu Park Hyatt Vendome. Iskustvo koje sam stekao radeći u hotelskim restoranima zaista je neprocenjivo  - kaže Nikola. 

Kada je reč o klasičnim restoranima, Nikola je karijeru započeo u pariskom restoranu sa dve Mišlenove zvezde, Lasserre, a oprobao se i u tipičnom francuskom restoranu na čijem su meniju isključivo jela francuske kuhinje, 110 Taillevent. Taj restoran je još poznat i po odličnoj vinskoj karti. 

– Promenio sam nekoliko restorana što je dobro za kuvara koji gradi svoju  karijeru. Tako se najbolje nauči posao i unapredi komunikacija sa različitim tipovima ljudi. Radio sam i u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice, Pre Catelan, pa sam se posle toga vratio u hotel Shangri La Paris, a nakon toga se oprobao i u  ketering industriji. Trenutno sam u Beogradu gde sam odlučio da se stacioniram neko vreme i svojim umećem doprinesem razvoju gartronomije u svojoj zemlji, pokažem šta znam i prenesem svoje iskustvo mojim kolegama – iskren je Nikola. 

Za uspeh u kulinarstvu, smatra Nikola, važno je da poštujete autoritete. Uz to se još strpljenje i disciplina podrazumevaju. 

– Najvažnije je da čovek voli ono što radi, ali i da je vredan. Organizacija u kuhinji često podseća na organizaciju u vojsci. Svako ima svoj zadatak koji mora savršeno dobro da odradi. Zaposleni u kuhinji moraju da funkcionišu kao tim, u suprotnom pojaviće se nezadovoljni gosti – objašnjava Stojaković koji je, kaže, spreman da prihvati sugestije gostiju. 

– Svaki gost je u pravu. I to je pravilo od koga nema odstupanja! 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze. Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije.Moj muž u nemogućoj misiji

Dok mi se slobodna subota nekada podrazumevala kao dan stvoren za uživanje, vremenom je postala presedan. Nemoguća misija. Sve dok moj muž nije odlučio to da promeni.Top 12 beogradskih restorana za 2019

Godinu dana istraživali smo i obilazili restorane u Beogradu da bismo vam predstavili Top 12 beogradskih restorana za 2019.