Home  //  Management  //  Intervju  //  Poštujte autoritete

– Još uvek se sećam mirisa supe i palačinki koji su se širili zgradom kada bih se vraćao iz škole. Porodično smo uvek voleli da pripremamo hranu, pa posle i uživamo zajedno u njoj. Budući da sam kao dete provodio mnogo vremena u kuhinji sa majkom, znao sam da ću se u životu baviti kulinarstvom – započinje priču kuvar Nikola Stojaković. 

Posao kuvara, za Nikolu je oduvek bio posao iz snova, kako kaže, kreativno i inspirativno zanimanje. 

– Imao sam volju i želju da učim i radim, ali i nemerljivu ljubav prema kulinarstvu. Za talenat su mi neki iskusniji šefovi, tek kasnije, rekli da ga posedujem što me je dodatno motivisalo za napredak. Šefovi su prepoznavali moj talenat, disciplinu i požrtvovanost pa sam bio u prilici da radim u  restoranima u čije kuhinje inače nije baš lako ući i to na dobrim pozicijama. Tamo sam dosta toga naučio o gastronomiji, ponašanju u kuhinji i kuvarskom bontonu – objašnjava Stojaković.  

Nikola je radio u Francuskoj, gde je donedavno i živeo. Nakon završene Osnovne škole u Parizu, upisao je školu za ugostiteljstvo i kulinarstvo Cea Mederic, jednu od cenjenijih u prestonici Francuske. 

– Tu sam naučio osnove kulinarstva, i stekao veoma dobru praksu. Nedelju dana sam provodio u školi, a tri nedelje išao da radim u restoranima sa dve Mišlenove zvezde – objašnjava Nikola kako funkcioniše francuski sistem obrazovanja. 

U početku, Nikola je uglavnom radio u hotelskim restoranima. Kasnije, kada je stekao iskustvo u radu sa room service-om i pripremanjem doručka za goste hotela, poželeo je da vidi kako funkcionišu klasični restorani. 

– Moj prvi posao bio je u Four Seasons hotelu George V u Parizu koji je, u godini kada sam počeo da radim, proglašen za najbolji hotel na svetu. Posle toga sam radio i u hotelu Park Hyatt Vendome. Iskustvo koje sam stekao radeći u hotelskim restoranima zaista je neprocenjivo  - kaže Nikola. 

Kada je reč o klasičnim restoranima, Nikola je karijeru započeo u pariskom restoranu sa dve Mišlenove zvezde, Lasserre, a oprobao se i u tipičnom francuskom restoranu na čijem su meniju isključivo jela francuske kuhinje, 110 Taillevent. Taj restoran je još poznat i po odličnoj vinskoj karti. 

– Promenio sam nekoliko restorana što je dobro za kuvara koji gradi svoju  karijeru. Tako se najbolje nauči posao i unapredi komunikacija sa različitim tipovima ljudi. Radio sam i u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice, Pre Catelan, pa sam se posle toga vratio u hotel Shangri La Paris, a nakon toga se oprobao i u  ketering industriji. Trenutno sam u Beogradu gde sam odlučio da se stacioniram neko vreme i svojim umećem doprinesem razvoju gartronomije u svojoj zemlji, pokažem šta znam i prenesem svoje iskustvo mojim kolegama – iskren je Nikola. 

Za uspeh u kulinarstvu, smatra Nikola, važno je da poštujete autoritete. Uz to se još strpljenje i disciplina podrazumevaju. 

– Najvažnije je da čovek voli ono što radi, ali i da je vredan. Organizacija u kuhinji često podseća na organizaciju u vojsci. Svako ima svoj zadatak koji mora savršeno dobro da odradi. Zaposleni u kuhinji moraju da funkcionišu kao tim, u suprotnom pojaviće se nezadovoljni gosti – objašnjava Stojaković koji je, kaže, spreman da prihvati sugestije gostiju. 

– Svaki gost je u pravu. I to je pravilo od koga nema odstupanja! 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži