Home  //  Management  //  Intervju  //  Poštujte autoritete

– Još uvek se sećam mirisa supe i palačinki koji su se širili zgradom kada bih se vraćao iz škole. Porodično smo uvek voleli da pripremamo hranu, pa posle i uživamo zajedno u njoj. Budući da sam kao dete provodio mnogo vremena u kuhinji sa majkom, znao sam da ću se u životu baviti kulinarstvom – započinje priču kuvar Nikola Stojaković. 

Posao kuvara, za Nikolu je oduvek bio posao iz snova, kako kaže, kreativno i inspirativno zanimanje. 

– Imao sam volju i želju da učim i radim, ali i nemerljivu ljubav prema kulinarstvu. Za talenat su mi neki iskusniji šefovi, tek kasnije, rekli da ga posedujem što me je dodatno motivisalo za napredak. Šefovi su prepoznavali moj talenat, disciplinu i požrtvovanost pa sam bio u prilici da radim u  restoranima u čije kuhinje inače nije baš lako ući i to na dobrim pozicijama. Tamo sam dosta toga naučio o gastronomiji, ponašanju u kuhinji i kuvarskom bontonu – objašnjava Stojaković.  

Nikola je radio u Francuskoj, gde je donedavno i živeo. Nakon završene Osnovne škole u Parizu, upisao je školu za ugostiteljstvo i kulinarstvo Cea Mederic, jednu od cenjenijih u prestonici Francuske. 

– Tu sam naučio osnove kulinarstva, i stekao veoma dobru praksu. Nedelju dana sam provodio u školi, a tri nedelje išao da radim u restoranima sa dve Mišlenove zvezde – objašnjava Nikola kako funkcioniše francuski sistem obrazovanja. 

U početku, Nikola je uglavnom radio u hotelskim restoranima. Kasnije, kada je stekao iskustvo u radu sa room service-om i pripremanjem doručka za goste hotela, poželeo je da vidi kako funkcionišu klasični restorani. 

– Moj prvi posao bio je u Four Seasons hotelu George V u Parizu koji je, u godini kada sam počeo da radim, proglašen za najbolji hotel na svetu. Posle toga sam radio i u hotelu Park Hyatt Vendome. Iskustvo koje sam stekao radeći u hotelskim restoranima zaista je neprocenjivo  - kaže Nikola. 

Kada je reč o klasičnim restoranima, Nikola je karijeru započeo u pariskom restoranu sa dve Mišlenove zvezde, Lasserre, a oprobao se i u tipičnom francuskom restoranu na čijem su meniju isključivo jela francuske kuhinje, 110 Taillevent. Taj restoran je još poznat i po odličnoj vinskoj karti. 

– Promenio sam nekoliko restorana što je dobro za kuvara koji gradi svoju  karijeru. Tako se najbolje nauči posao i unapredi komunikacija sa različitim tipovima ljudi. Radio sam i u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice, Pre Catelan, pa sam se posle toga vratio u hotel Shangri La Paris, a nakon toga se oprobao i u  ketering industriji. Trenutno sam u Beogradu gde sam odlučio da se stacioniram neko vreme i svojim umećem doprinesem razvoju gartronomije u svojoj zemlji, pokažem šta znam i prenesem svoje iskustvo mojim kolegama – iskren je Nikola. 

Za uspeh u kulinarstvu, smatra Nikola, važno je da poštujete autoritete. Uz to se još strpljenje i disciplina podrazumevaju. 

– Najvažnije je da čovek voli ono što radi, ali i da je vredan. Organizacija u kuhinji često podseća na organizaciju u vojsci. Svako ima svoj zadatak koji mora savršeno dobro da odradi. Zaposleni u kuhinji moraju da funkcionišu kao tim, u suprotnom pojaviće se nezadovoljni gosti – objašnjava Stojaković koji je, kaže, spreman da prihvati sugestije gostiju. 

– Svaki gost je u pravu. I to je pravilo od koga nema odstupanja! 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...