Home  //  Management  //  Intervju  //  Poštujte autoritete

– Još uvek se sećam mirisa supe i palačinki koji su se širili zgradom kada bih se vraćao iz škole. Porodično smo uvek voleli da pripremamo hranu, pa posle i uživamo zajedno u njoj. Budući da sam kao dete provodio mnogo vremena u kuhinji sa majkom, znao sam da ću se u životu baviti kulinarstvom – započinje priču kuvar Nikola Stojaković. 

Posao kuvara, za Nikolu je oduvek bio posao iz snova, kako kaže, kreativno i inspirativno zanimanje. 

– Imao sam volju i želju da učim i radim, ali i nemerljivu ljubav prema kulinarstvu. Za talenat su mi neki iskusniji šefovi, tek kasnije, rekli da ga posedujem što me je dodatno motivisalo za napredak. Šefovi su prepoznavali moj talenat, disciplinu i požrtvovanost pa sam bio u prilici da radim u  restoranima u čije kuhinje inače nije baš lako ući i to na dobrim pozicijama. Tamo sam dosta toga naučio o gastronomiji, ponašanju u kuhinji i kuvarskom bontonu – objašnjava Stojaković.  

Nikola je radio u Francuskoj, gde je donedavno i živeo. Nakon završene Osnovne škole u Parizu, upisao je školu za ugostiteljstvo i kulinarstvo Cea Mederic, jednu od cenjenijih u prestonici Francuske. 

– Tu sam naučio osnove kulinarstva, i stekao veoma dobru praksu. Nedelju dana sam provodio u školi, a tri nedelje išao da radim u restoranima sa dve Mišlenove zvezde – objašnjava Nikola kako funkcioniše francuski sistem obrazovanja. 

U početku, Nikola je uglavnom radio u hotelskim restoranima. Kasnije, kada je stekao iskustvo u radu sa room service-om i pripremanjem doručka za goste hotela, poželeo je da vidi kako funkcionišu klasični restorani. 

– Moj prvi posao bio je u Four Seasons hotelu George V u Parizu koji je, u godini kada sam počeo da radim, proglašen za najbolji hotel na svetu. Posle toga sam radio i u hotelu Park Hyatt Vendome. Iskustvo koje sam stekao radeći u hotelskim restoranima zaista je neprocenjivo  - kaže Nikola. 

Kada je reč o klasičnim restoranima, Nikola je karijeru započeo u pariskom restoranu sa dve Mišlenove zvezde, Lasserre, a oprobao se i u tipičnom francuskom restoranu na čijem su meniju isključivo jela francuske kuhinje, 110 Taillevent. Taj restoran je još poznat i po odličnoj vinskoj karti. 

– Promenio sam nekoliko restorana što je dobro za kuvara koji gradi svoju  karijeru. Tako se najbolje nauči posao i unapredi komunikacija sa različitim tipovima ljudi. Radio sam i u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice, Pre Catelan, pa sam se posle toga vratio u hotel Shangri La Paris, a nakon toga se oprobao i u  ketering industriji. Trenutno sam u Beogradu gde sam odlučio da se stacioniram neko vreme i svojim umećem doprinesem razvoju gartronomije u svojoj zemlji, pokažem šta znam i prenesem svoje iskustvo mojim kolegama – iskren je Nikola. 

Za uspeh u kulinarstvu, smatra Nikola, važno je da poštujete autoritete. Uz to se još strpljenje i disciplina podrazumevaju. 

– Najvažnije je da čovek voli ono što radi, ali i da je vredan. Organizacija u kuhinji često podseća na organizaciju u vojsci. Svako ima svoj zadatak koji mora savršeno dobro da odradi. Zaposleni u kuhinji moraju da funkcionišu kao tim, u suprotnom pojaviće se nezadovoljni gosti – objašnjava Stojaković koji je, kaže, spreman da prihvati sugestije gostiju. 

– Svaki gost je u pravu. I to je pravilo od koga nema odstupanja! 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...