Home  //  Management  //  Intervju  //  Srpska vinska revolucija

Srpsko vinsko tržište veoma je mlado i još nedovoljno definisano. Treba mu mnogo sređivanja, ali to ide polako. Kao ni u životu, tako ni u poslu ne može ništa preko noći. Sećam se koliko je teško bilo kada smo osnovali firmu. U to vreme vinska kultura u Srbiji praktično nije ni postojala, a samo nekoliko domaćih vinara pravilo je vina – kaže Branimir Šikanić, suvlasnik Podruma WineArt. 

 

Domaći vinari pomažu razvoj vinske kulture u Srbiji 

Pre skoro četvrt veka Branimir je zajedno s bratom Nebojšom, kako kaže, sitnim koracima krenuo u svet vina. Osnovali su firmu Revin i počeli da prodaju opremu za proizvodnju vina. S pojavom novih srpskih vinarija i revin je rastao. Deceniju kasnije osnovali su kompaniju WineArt  koja se bavi uvozom i distribucijom vina. Uporedo sa otvaranjem firme stvorile su se mogućnosti za otvaranje jednog od prvih vinskih barova u Beogradu, Podrum u Višnjićevoj 7, a sedam godina kasnije i vinskog restorana Podrum na Novom Beogradu. 

– U to vreme u Srbiji niko nije izlazio „na čašu vina”. Zaista nije jednostavno razraditi jedan vinski bar, pre svega zato što ima mnogo lokala koji se tako zovu, a to nisu. Čini mi se da smo tek sada postavili osnovu za posao, a najveći uspeh sigurno je to što smo na vinskom putu ostali dosledni. Danas, gosti u Podrum dolaze na vino, iako postoji ponuda i za one koji ne vole to piće – objašnjava Branimir.

U Podrumu WineArt ljubiteljima vina na raspolaganju je više od 200 etiketa, a budući da se u lokalu nalaze enomati, ne čudi što ljudi često dolaze na „čašu vina”. 

– Enomati su preduslov za služenje vina na čašu u jednom lokalu. U Podrumu je u svakom trenutku na raspolaganju 50 etiketa koje se služe na čašu. Na taj način, gosti mogu da probaju i neka veoma ekskluzivna svetska vina. U ponudi su tri doze: degustaciona, pola čaše i čaša. Mislim da je i to naš skromni doprinos vinskoj kulturi u Srbiji. Naši ljudi možda ne znaju sva imena vina i sve sorte grožđa, ali znaju koje je vino dobro, a koje loše – kaže Branimir.

Osim što su pioniri u kreiranju vinske kulture u našoj zemlji, napravili su iskorak i kada je reč o slaganju hrane i vina. 

– Kada smo otvarali prvi Podrum, u planu smo imali degustacije, ali tada za to nije bilo vreme. Danas naš tim obučenih somelijera odlično ume da priredi degustaciju vina zajedno s mladim šefom kuhinje Petrom Mandićem, koji se trudi da koristi lokalne namirnice koje nabavlja od lokalnih proizvođača. U Srbiji postoji predrasuda da su vinski barovi skupi, a mi smo želeli da pokažemo da nije uvek tako. I mislim da smo uspeli u tome – kaže Branimir i dodaje da je edukacija gostiju podjednako važna kao i edukacija samih vinara. 

– Edukujući goste i mi svaki dan naučimo nešto novo. Osim toga, naš tim svake godine poseti jednu inostranu vinariju. Gledamo kako rade oni koji to bolje i više znaju – zaključuje Branimir. CBN


Podrum WineArt nedavno je nagrađen prestižnom one-star nagradom The World of Fine Wine World’s Best Wine Lists 2017, u saradnji sa Octavian Wine Vaults. Zanimljivo je da vlasnici nisu konkurisali za tu nagradu, već su mejlom obavešteni da se njihova vinska karta našla na listi najboljih na svetu. O nagradama su odlučivale sudije među kojima su bili neki od najboljih svetskih somelijera i pisaca o vinu kao što su Older Jarou, Elin Makoj, Čang Poh Tjong, Endru Džeford, Andreas Larson, Fransis Persival i urednik The World of Fine Wine Nil Beket. Sudije su pregledale više od 4.500 vinskih lista iz restorana širom sveta pre nego što su odabrale 997 restorana sa jednom, dve i tri zvezdice. Samo 242 restorana dobila su prestižnu nagradu one-star, a među njima i Podrum WineArt. 

– Da biste se našli na toj listi, morate da dostignete određene standarde od kojih su najvažniji širina, vrednost i kvalitet selekcije vina. Zapravo, ta nagrada prepoznaje dobru vinsku listu usklađenu sa opštim kriterijumima. Od 2014. godine, od kada se i dodeljuje, ta nagrada postala je uvažena koliko i Mišlenove zvezdice, a meni je posebno drago što smo je dobili jer je time vinska filozofija kojom se vodimo od početka dobila i zvaničnu potvrdu. One-star je pokazatelj da smo na dobrom putu – objašnjava Branimir.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...