Home  //  Management  //  Intervju  //  Gianfranco Chiarini: 3 Michelin Star Chef

Gianfranco Chiarini

 

Chef koji je kuvao za britansku kraljevsku porodicu i Džimija Kartera, bivšeg američkog predsednika, nedavno je posetio Beograd da bi s mladim šefom hotela Metropol Palace Dimitrijem Acevskim kreirao jelovnik za božićnu gala večeru. Đanfranko Kjarini (Gianfranco Chiarini) do sada je obišao 145 zemalja, radio u restoranima sa tri Mišlenove zvezdice i najluksuznijim hotelima širom sveta. O tome koliko su srpski restorani daleko od Mišlenovih zvezdica i ko je zaslužan za to što kuvari imaju status zvezda na svetskoj gastronomskoj sceni, ekskluzivno za CaféBar network pričao nam je ovaj šarmantni pedesetogodišnji Italijan 

 

 

Kako ste postali chef? 

– Kao i većina Italijana, odrastao sam s bakom. Živeo sam u Njujorku, gradu koji je multikulturalan, i bio izložen različitim uticajima. Kada nije kuvao, otac me je vodio na takozvani street-food. I kao klinac voleo sam da probam različitu klopu. Bilo je samo pitanje vremena kada će se kod mene razviti smisao za gastronomiju. Bez obzira na to, mislim da sam se rodio da postanem kuvar, ali to nisam shvatao jer sam imao različita interesovanja.  

 

Kog svetskog kuvara posebno cenite? 

– Paula Bocusea. On je francuski chef koji je promenio gastronomiju, chef koji je od 1965. na čelu svetskih restorana s Mišlenovim zvezdicama. On je uveo molekularnu gastronomiju u kulinarstvo. On je zaslužan za to što su kuvari postali zvezde. Transformisao je tradicionalnu francusku kuhinju. 

 

Da li su kuvari umetnici? 

– Dobar kuvar nužno mora da bude i umetnik. 

 

Omiljeni restoran? 

– Volim restorane koji nisu poznati, one koji nisu ovenčani Mišlenovim zvezdicama. Kada odem u Tajland, isključivo jedem street-food. Tu savršeni zalogaji ne izlaze iz kuhinje fine dining restorana, već iz obične barake. 

 

Koliko je Beograd, prema vašem mišljenju, daleko od Mišlenovih zvezdica? 

– Mišlenove zvezdice ne dodeljuju se za jednostavnost, za svakodnevnu hranu. Mislim da prvo mora da se promeni svest ljudi u zemlji, da se postave određeni standardi u ugostiteljstvu, pa tek onda možemo uopšte i da pričamo o Mišlenovim zvezdicama. Posle priče, na red dolazi rad, rad i samo rad.  CBN

 


 

Đanfranko Kjarini diplomirao je na Pittsburg Culinary Institute u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomu master chefa stekao je na čuvenom Le Cordon Bleu University u Parizu. Iskustvo je sticao radeći u restoranima s Mišlenovim zvezdicama širom sveta: Carre des Feuillants (dve zvezdice) u Parizu, La Pergola (tri zvezdice) u Rimu, The Pirsch Muhle (jedna zvezdica) u Hamfeldeu u Nemačkoj, Intercontinental Hotels (pet zvezdica) u Muskatu u Omanu, JW Marriott Hotel (pet zvezdica) u Kuvajtu, Sheraton Addis the Luxury Collection (pet zvezdica) u Etiopiji u Africi, Rixos Super de Luxe Hotels and Resorts (sedam zvezdica) u Antaliji u Turskoj. Vlasnik je restorana Style 24 Restaurant by Chiarini na Bliskom istoku.

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...



Kako uspeti u ugostiteljstvu

Jovan Mrđenović

ugostitelj

I naravno, sada se pitamo, kao što smo se uvek i pitali, šta je to što jedan restoran izbaci u orbitu, dok drugi propadaju uprkos velikim investicijama, mestu na kome se nalaze, stilu, nameštaju, izboru jela i pića,...